Media-uitingen kunnen voor verschillende doelen ingezet worden. Je kunt er verschillende dingen mee bereiken. Daarom zeggen we: media-uitingen hebben verschillende functies. Deze functies zijn:
- informeren
- amuseren
- overtuigen
- verkoop bevorderen
- promoten.
Dit kan via traditionele media en/of via social media.
Je kunt een media-uiting gebruiken om mensen bepaalde informatie te geven. Je gebruikt een media-uiting dan om te informeren.
Via de voorgaande poster krijgen leerlingen informatie over koffiesoorten. De media-uiting ‘poster’ wordt gebruikt om te informeren.
Een voorbeeld van informeren op social media is een nieuwsbericht dat gedeeld wordt door een journalist.
Maar ook de politie kan via Twitter of Facebook mensen informeren, bijvoorbeeld over een inbraak of ongeluk in de buurt. LinkedIn is een voorbeeld van een social medium dat door bedrijven veel gebruikt wordt om informatie over het bedrijf te geven.
Amuseren
Je kunt een media-uiting ook gebruiken om mensen plezier te laten hebben. Je kunt mensen erom laten lachen. Je gebruikt een media-uiting dan om te amuseren.
Hier wordt de media-uiting ‘ansichtkaart’ gebruikt om te amuseren.
Soms gebruiken bedrijven op social media ook grappige filmpjes om hun producten of diensten te promoten. Maar er zijn ook accounts voor social media die alleen maar de functie hebben om mensen te amuseren. Social media waarmee makkelijk filmpjes of afbeeldingen gedeeld kunnen worden, zoals Facebook, Twitter of Instagram, kunnen daarvoor eenvoudig gebruikt worden.
Overtuigen
Je kunt een media-uiting gebruiken om mensen jouw mening te vertellen of om ze aan te sporen een bepaalde actie uit te voeren. Je gebruikt een media-uiting dan om te overtuigen.
Met de voorgaande poster worden mensen aangespoord om niet meer te vloeken. De media-uiting ‘poster’ wordt gebruikt om te overtuigen.
Ook op social media kan iedereen die een mening heeft iemand anders daarvan proberen te overtuigen. Ideële instellingen, zoals goede doelen of politieke partijen, kunnen verschillende social media gebruiken om andere mensen van hun ideeën te overtuigen.
Verkoop bevorderen
Je kunt media-uitingen gebruiken om mensen aan te sporen om iets te kopen of om ergens reclame voor te maken. Je gebruikt een media-uiting dan om de verkoop te bevorderen.
Met de voorgaande website wordt reclame gemaakt voor een Kia-auto. De media-uiting ‘website’ wordt gebruikt om meer mensen een Kia te laten kopen. Op social media kan deze media-uiting weer makkelijk gedeeld worden.
Promoten
Je kunt een media-uiting gebruiken om jouw bedrijf of jouw product onder de aandacht van mensen te brengen. Vaak heeft promotie als doel om uiteindelijk je verkoop te vergroten.
Op de voorgaande foto zie je banners van verschillende bedrijven die de Champions League sponsoren. Ze komen op televisie in beeld als een voetballer of trainer geïnterviewd wordt. Bedrijven willen hiermee vooral bekend worden of blijven bij het publiek.
Social media zijn bij uitstek geschikt om je bedrijf te promoten. Eigenlijk alles wat een bedrijf doet op social media draagt bij aan promotie.
Functies van media-uitingen combineren
In sommige media-uitingen worden de hiervoor genoemde functies gecombineerd. Zo kun je op een grappige manier ergens reclame voor maken. De media-uiting wordt dan gebruikt om te promoten en te amuseren. Maar ook de andere functies kunnen goed samen gebruikt worden. In de meeste gevallen is een van de functies de belangrijkste.
Op de voorgaande poster worden overtuigen en amuseren gecombineerd, maar overtuigen is de belangrijkste functie.
Op social media gebeurt dat combineren van functies nog veel vaker. Daarnaast is media-uitingen delen op social media heel belangrijk. Advertenties (promotie/verkoop bevorderen) worden bijvoorbeeld gezien door de volgers van een bedrijf. Maar als die volgers zo’n advertentie delen, zien nog meer mensen die advertentie. Een ander voorbeeld: de NOS gebruikt een website om nieuws te verspreiden, dus om te informeren. Via Twitter worden mensen vaak ook op de hoogte gebracht van het nieuws en wordt gelinkt naar de website.
Op Facebook brengt de NOS ook wel nieuws, maar laat ze vaak ook de grappige dingen zien. Ze wil amuseren en informeren.
De NOS wil zichzelf dus promoten door zo veel mogelijk aanwezig te zijn op social media. Ze wil er zo voor zorgen dat je naar de NOS gaat voor het nieuws en niet naar een ander nieuwsmedium, zoals nu.nl.
Traditionele media en/of social media
Media-uitingen kunnen zowel via traditionele media als via social media verspreid worden.
Traditionele media zijn bijvoorbeeld kranten, boeken en tijdschriften.
Social media zijn bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram.
De functies van social media en traditionele media zijn eigenlijk hetzelfde, maar met social media gaat het net op een andere manier en veel sneller.
Een belangrijk verschil tussen traditionele media en social media is dat veel inhoud van social media gemaakt wordt door de gebruikers zelf.
Voorbeeld
Jij en mensen uit jouw netwerk schrijven op Facebook (social media) wat jullie bezighoudt of wat jullie beleefd hebben. Zo maak je zelf een soort nieuwsoverzicht van jullie leven en dat lees je van elkaar. In de krant (traditionele media) schrijven redacteurs artikelen en lezen andere mensen die.
Een overeenkomst tussen traditionele media en social media is dat reclamemakers hun uitingen kunnen plaatsen tussen het nieuws dat mensen lezen.
Het grote voordeel van social media is dat informatie daarmee makkelijker gedeeld kan worden. Met één druk op de knop kun je een bericht dat jij interessant vindt onder de aandacht van heel veel andere mensen brengen.