M11 Agressiviteit

Agressie in de zorg
1 / 14
next
Slide 1: Slide
CommunicatieMBOStudiejaar 1

This lesson contains 14 slides, with interactive quiz and text slides.

Items in this lesson

Agressie in de zorg

Slide 1 - Slide

Wat is agressie?

Slide 2 - Open question

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Vormen agressie
1. Expressieve agressie - boosheid uiten op situatie/organisatie (niet per se gericht op een persoon)
2. Frustratie agressie - als frustratie niet adequaat wordt opgepakt en is vaak uit emotie (verminderde controle). Vaak een opeenstapeling 
3. Instrumentele agressie - agressie om een doel te bereiken, bewuste actie, denk aan bedreigingen (intimiderend en dwingend)
4. Onbeheerste agressie - onvoorspelbaar en agressief gedrag, realiteitszin ontbreekt (moeilijk te beïnvloeden)

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Agressie in de zorg
2022. Naast het feit dat een grote groep op structurele basis agressie ervaarde, had 92% vorig jaar op enig moment te maken met agressie. Dat agressie in de zorg in 2022 een groot probleem was, blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 in samenwerking met het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau (Omroep WNL) onder zorgprofessionals. 

  • Meer dan de helft van de respondenten geeft namelijk aan dat zij vorig jaar structureel te maken hebben gehad met een vorm van agressie. Bovendien verwacht 94% dat agressie de komende jaren alleen maar toe gaat nemen.

Slide 9 - Slide

Cijfers
Naast het feit dat een grote groep op structurele basis agressie ervaarde, had 
 vorig jaar op enig moment te maken met agressie. 
  • De meest voorkomende vorm daarbij was schreeuwen en schelden (86%). 
  • Daarnaast worden ook fysieke uitingen genoemd zoals slaan (32%), schoppen (22%) of bijten (14%). 
  • Ook spugen (20%) kwam voor net als 
  • Het uiten van (doods)bedreigingen (28%).

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Wetgeving
  • Agressie en geweld zijn in de Arbowet opgenomen bij ‘psychosociale arbeidsbelasting’. Werkgevers zijn op grond van deze wet verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken.
  • Verplichting werkgevers om de risico’s in kaart te brengen in een Risico-inventarisatie en -evaluatie.
  • Daarnaast moeten in het Plan van Aanpak maatregelen worden opgenomen ter voorkoming van agressie op de werkvloer. Het personeel moet vervolgens worden voorgelicht over de risico’s en de maatregelen die het bedrijf heeft getroffen. De werkgever dient al deze acties aantoonbaar uit te voeren.

Slide 13 - Slide

  • Ook het Burgerlijk Wetboek beschermt de werknemer impliciet tegen agressie. Op grond van artikel 7:658 heeft de werkgever een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving.
  •  Als een werknemer slachtoffer wordt op grond van zijn godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele geaardheid of burgerlijke staat, dan wordt hij ook beschermd door de Algemene wet gelijke behandeling. Werknemers kunnen in dit geval ook een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.
  • Fysiek geweld valt ook onder het Wetboek van Strafrecht, want dit is een strafbaar feit. Als je betrokken bent bij fysiek geweld is het noodzakelijk zijn om hier aangifte van te doen bij de politie.

Slide 14 - Slide