This lesson contains 28 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.
Lesson duration is: 100 min
Items in this lesson
Wanneer is een kind schoolrijp?
Wanneer is een kind schoolrijp???
Slide 1 - Slide
Waar moet je aan voldoen om schoolrijp te zijn?
Slide 2 - Mind map
Slide 3 - Video
Hoe weet de papa van Thibault dat Thibault er naar uitkijkt om naar het eerste leerjaar te gaan?
Slide 4 - Open question
Hoe laat Lore zien dat ze graag naar het eerste leerjaar wil gaan?
Slide 5 - Open question
Volwassenen maken kinderen bang. Ze leggen de focus op stilzitten en goede punten halen. Hoe kan je dit beter aanpakken?
Slide 6 - Open question
Lees het artikel op p 204 en los de bijhorende vragen op p 205 op
Slide 7 - Slide
Onderstreep in het blauw wanneer kinderen de overstap van de kleuterschool naar het eerste leerjaar maken.
Slide 8 - Open question
Noteer de betekenis van schoolrijpheid.
Slide 9 - Open question
Noteer met welke vier zaken je rekening moet houden als je de schoolrijpheid van een kind wilt nagaan
Slide 10 - Open question
Noteer op welke manier de toetertest en de contrabastest elkaar aanvullen.
Slide 11 - Open question
Wanneer is een kind schoolrijp?
Slide 12 - Slide
Slide 13 - Slide
Slide 14 - Slide
Slide 15 - Slide
Slide 16 - Slide
Slide 17 - Slide
Los de casussen op op p 206-207
Slide 18 - Slide
Yusuf deed de derde kleuterklas over. De beste beslissing ooit! Hij was erg speels en wild, stilzitten was een ramp. En hoewel hij Arabisch en Nederlands prima begreep, ging spreken een stuk moeizamer. Dat extra jaar in de kleuterklas was gewoon nodig. Zodra hij begon in het eerste leerjaar, kon hij zich goed concentreren op het leren lezen en ging zijn spreekvaardigheid met sprongen vooruit. (Karim, papa van Yusuf) Waarom deed Yusuf de derde kleuterklas over?
Slide 19 - Open question
Het allerfijnste aan de speelleerklas was het feit dat elk kind daar extra aandacht nodig had. Niemand lachte een ander uit. Daardoor bloeide Roos open. Ze stelt het nu goed in het eerste leerjaar. Ze heeft baat bij de extra ondersteuning, maar ze voelt zich goed in haar klas en dat is voor ons het belangrijkste. (Elke, mama van Roos) Wat is fijn aan de speelleerklas?
Slide 20 - Open question
Nair (12 jaar) zit in het zesde leerjaar. Haar ouders vinden school erg belangrijk. Ze stimuleren Nair om goed te studeren en taken te maken. Wanneer Nair iets niet begrijpt, vraagt ze hulp aan haar papa. Hij kan haar goed helpen. Nette (11 jaar) zit bij Nair in de klas. De ouders van Nette hebben een frituur in het dorp. Nette zit vaak alleen thuis en de afleiding is groot! Snapchat is veel interessanter dan de toets getallenkennis morgen. Haar ouders moeten ’s avonds vaak tot laat werken. Als ze tegen 23 uur thuiskomen, zijn ze moe.
A
sociaal milieu waar het kind opgroeit
B
persoonlijkheid
C
intelligentie
D
leerkracht
Slide 21 - Quiz
Bah! Morgen een toets van Frans, denken Laila en Chaimae, een tweeling van tien jaar. Frans is echt supermoeilijk voor hen. Laila pept zichzelf op en begint te studeren. Ze stopt niet vooraleer ze de leerstof onder de knie heeft. Chaimae denkt bij zichzelf: als ik het eens lees, zal het wel goed zijn. Studeren of niet, ik heb toch altijd slechte punten.
A
sociaal milieu waar het kind opgroeit
B
persoonlijkheid
C
intelligentie
D
leerkracht
Slide 22 - Quiz
De ouders van Lenn (12 jaar) en Sepp (9 jaar) zitten met de handen in het haar. Sepp leert heel moeizaam. Hij heeft heel veel uitleg nodig vooraleer hij iets van de leerstof begrijpt. Zijn ouders spenderen heel veel tijd met hem om de maaltafels in te oefenen. Dat zijn ze niet gewoon, bij Lenn gaat echt alles vanzelf
A
sociaal milieu waar het kind opgroeit
B
persoonlijkheid
C
intelligentie
D
leerkracht
Slide 23 - Quiz
Hiep (5 jaar) zit in de derde kleuterklas bij juf Veerle. Als mama hem na een schooldag vraagt wat ze vandaag in de klas hebben gedaan, zegt hij: ‘We speelden een hele dag buiten, ik heb gefietst en de juf lag in de zetel.’ Mama vond dat gek en bleef erover nadenken. Het was raar, net als het feit dat Hiep nog geen enkele tekening of nog geen enkel knutselwerk mee naar huis had gebracht. Het was haar al wel opgevallen dat hij geen goede band met juf Veerle had. De enthousiaste juf Lieselotte van vorig schooljaar evenaren is moeilijk. Ze is nog steeds dikke vriendjes met Hiep, hij gaat haar nog vaak een knuffel geven
A
sociaal milieu waar het kind opgroeit
B
persoonlijkheid
C
intelligentie
D
leerkracht
Slide 24 - Quiz
Lees het artikel 'Steuntje in de rug' op p 207 en beantwoord de vraag