Tijdens de (1) ondervonden Joodse Nederlanders ernstige vervolging door discriminerende maatregelen en (2). De (3) van 1941, als reactie op de arrestatie van Joodse mannen, werd gewelddadig neergeslagen door de (4). Veel Nederlanders, waaronder Joden, gingen onderduiken om aan de (5) te ontsnappen. Het (6) hielp onderduikers en pleegde aanslagen. In 1944 werd het zuiden (7), maar de rest van Nederland leed zwaar door de (8) en de Hongerwinter. De bevrijding in mei 1945 kostte 20.000 levens.
Tijdens de bezetting ondervonden Joodse Nederlanders ernstige vervolging door discriminerende maatregelen en razzia’s. De Februaristaking van 1941, als reactie op de arrestatie van Joodse mannen, werd gewelddadig neergeslagen door de Duitsers. Veel Nederlanders, waaronder Joden, gingen onderduiken om aan de Arbeitseinsatz te ontsnappen. Het verzet hielp onderduikers en pleegde aanslagen. In 1944 werd het zuiden bevrijd, maar de rest van Nederland leed zwaar door de spoorwegstaking en de Hongerwinter. De bevrijding in mei 1945 kostte 20.000 levens.
Slide 3 - Slide
§6.5 De Holocaust (P1)
H4 par. 3ABC De Holocaust.
Slide 4 - Slide
Leerdoel
Hoe verliep de genocide op de Joden en wat is het belang van herdenken ervan?
Schrijf de leerdoelen ALTIJD in je schrift!
Slide 5 - Slide
Haat
In Mein Kampf beschreef
Hitler Joden als schadelijk voor het 'Arische ras'.
Nazi-propaganda maakte Joden tot gevaarlijke profiteurs, wat leidde tot felle vervolging.
Slide 6 - Slide
Neurenberger rassenwetten
Neurenberger rassen-wetten (1935) verboden relaties tussen Joden en niet-Joden, ontnamen Joden hun burgerrechten en sloten hen uit van de samenleving.
Slide 7 - Slide
Bekijk de video en beantwoordt de vragen:
Hoe werden Joodse mensen uitgesloten door de nazi's?