This lesson contains 19 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 90 min
Items in this lesson
PV2VMW Vakoverzicht Mens en wereld
'Een koffer vol Nederland'
Pabo Hogeschool Leiden, 2021-2022
Bijeenkomst 3 'Wetenschappelijke revolutie'
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Slide 2 - Slide
Voer met studenten een kringgesprek over:
Stel ...
1. je leeft in 1000 na Chr en reist met een tijdmachine naar het jaar 1500. Wat is er in die 5 eeuwen allemaal veranderd?
2. je leeft in 1500 na Chr en reist met een tijdmachine naar het jaar 2000. Wat is er in die 5 eeuwen allemaal veranderd?
Conclusie: wereld verandert na 1500 razendsnel. Veel sneller dan tussen 1000 - 1500.
Wat verbeelden deze drie plaatjes?
Slide 3 - Slide
Toon studenten deze collega en stel de vraag: wat verbeelden deze drie plaatjes?
Wat verbeelden deze drie plaatjes?
Slide 4 - Open question
This item has no instructions
Grote kantelmomenten in geschiedenis van de mens
- Cognitieve revolutie ±70.000 jaar geleden
- Agrarische revolutie ±12.000-5000 jaar geleden
- Wetenschappelijke revolutie ±500 jaar geleden
Slide 5 - Slide
De cognitieve revolutie (70.000 jaar geleden) kenmerkt zich tot de opkomst van nieuwe manieren van denken en communiceren. Homo sapiens vervaardigde het vermogen om grotere hoeveelheden informatie over te brengen over de leefomgeving (complexe handelingen als jagen op bizons) en sociale verbanden (roddelen). Daarnaast ging men informatie overbrengen over dingen die in het echt niet bestaan (imaginair) zoals stamgeesten, naties, naamloze vennootschappen en mensenrechten. Een uniek kenmerk van de sapiens taal was het vermogen om over fictieve dingen te praten zoals legende, mythen, goden en religies. Dergelijke mythes gaven sapiens het unieke vermogen om flexibel samen te werken in grote aantallen.
In Agrarische Revolutie (12.000-5000 jaar geleden) gaan mensen zich op één plaats vestigen. Van jager-verzamelaar worden zij boer. In het kielzog van de agrarische revolutie kwamen echte complexe samenlevingen op. Mensen creëerden imaginaire ordes en het schrift. Men organiseerde zich in massale samenwerkingsnetwerken.
De wetenschappelijke revolutie start met de ontdekking van de onwetendheid rond 1500. Europeanen bezaten een ongeëvenaarde onverzadigbare ambitie om vreemde landen te verkennen en veroveren. De wetenschappelijk revolutie ging uit van de vooruitgangsgedachte. Het grootste deel van de geschiedenis bleef de economie zo’n beetje hetzelfde. Eind 18e eeuw begon het kapitalisme als theorie over het functioneren van de groei. Met inmiddels een eigen ethiek en geloof in eeuwigdurende economische groei.
leestip:
Slide 6 - Slide
This item has no instructions
Leerdoelen
Je kunt aan het einde van dit vakatelier ….
de drie grote revoluties (kantelmomenten) in de menselijke geschiedenis noemen: 1. cognitieve-, 2. agrarische- en 3. wetenschappelijke revolutie;
de voornaamste kenmerken van de wetenschappelijke revolutie (en Verlichting) benoemen;
vanuit concrete voorbeelden (uit circuitles) verwoorden welk type opdrachten het historisch redeneren bij kinderen kunnen bevorderen.
Slide 7 - Slide
This item has no instructions
Renaissance - hernieuwde ontdekking kennis uit Oudheid
Wetenschappelijke Revolutie - ontdekking van de 'onwetendheid'