Tracheostoma Overeenkomsten Tracheotomie
Bij een tracheostoma heeft er een laryngectomie plaatsgevonden. Het hele larynxgebied is verwijderd.
Er ontstaan een niet fysiologische verbinding met de longen. Bij beide zal de lucht niet meer via de neus- mond/keelholte naar binnen stromen Bij een tracheotomie wordt de het luchtweg geopend door het insnijden van enkele kraakbeenringen van de luchtpijp (trachea). Dit gebeurt via een snede in de huid in het midden van de hals, vlak boven het borstbeen. Door deze opening wordt een buisje (tracheacanule) geplaatst.
Na verloop van tijd is geen canule meer nodig. Soms wordt alleen ’s nachts een canule gedragen. Bij beide wordt in eerste instantie een kunststof canule geplaatst Gedurende de hele periode zal er sprake zijn van een canule.
Bij een laryngectomie worden het strottenhoofd en de stembanden verwijderd, meestal ten gevolge van een tumor op of nabij de stembanden. Bij beide is het niet mogelijk dat de lucht via de neus, mond/keelholte stroomt. Vernauwing in de ademhalingsweg;
(zwelling bij een allergische reactie, - door ontstoken weefsel, - postoperatief, -door trauma; verlamming van één of beide stembanden; obstructie door corpus alienum (vreemd voorwerp); obstructie door littekenweefsel ten gevolge van decubitus in de luchtpijp, wanneer bij beademing de ballon rond de tube op weefsel heeft gedrukt;
(voorlopig-) inoperatieve tumor ter plaatse; langdurige beademing)
Toegangsweg voor uitzuigen bij veel sputumproductie. Waardoor de patient toch respiratoir niet in de problemen hoeft te komen.
Afbouwen van de afhankelijkheid van de beademing door het verkleinen van de dode-ruimte ventilatie.
Larynx is verwijderd
Geen stembanden meer
Blijvende situatie
Lucht kan alleen nog maar via de stoma.
i.p. geen gevaar voor verslikken.
Larynxgebied nog in tact.
Stembanden nog aanwezig.
Tijdelijke situatie.
Lucht kan via de canule maar zodra deze eruit is weer via de normale weg.
Gevaar voor verslikken