LOB - STARR

Doel van deze les
Na deze les ken je de verschillende fases van het STARR model. Je kunt aan de hand van een voorbeeld de verschillende fases uitleggen en toelichten.
Je kunt na deze les een STARR reflectie uitwerken.
1 / 12
next
Slide 1: Slide
LOBMBOStudiejaar 2

This lesson contains 12 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Doel van deze les
Na deze les ken je de verschillende fases van het STARR model. Je kunt aan de hand van een voorbeeld de verschillende fases uitleggen en toelichten.
Je kunt na deze les een STARR reflectie uitwerken.

Slide 1 - Slide

Waarom?
 Sommige keuzedelen worden afgetoetst middels een CGI (Curriculum Gericht Interview) waarin je vooral reflecteert op je eigen handelen. Ook bij sollicitatiegesprekken wordt deze methode steeds vaker gebruikt. Het is dus belangrijk dat je deze skill beheerst.

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Video

STARR staat voor:

 Situatie  Wat waren de omstandigheden?
 Taak Wat wilde of moest ik doen?
 Actie Wat heb ik concreet gedaan?
 Resultaat Wat was het effect/gevolg daarvan?
 Reflectie Hoe voelde ik me daarbij? Zou ik het weer doen? Waarom deed ik dat?

Slide 4 - Slide

Opdracht: Situatie
Bedenk voor jezelf een situatie waarin je een taak had, (Eigenlijk  waarop je kunt reflecteren in ze geheel) en beschrijf de situatie als je de beurt krijgt. LET OP: Alleen de situatie.

Slide 5 - Slide

SITUATIE
Is een omschrijving van de setting. Wat zijn de omstandigheden? Wat deed jij daar? Hoe past de situatie in het geheel? Eigenlijk schets je hier dus de context voor de rest van je reflectie. Herhaal de opdracht van de vorige dia: Omschrijf een situatie.

Slide 6 - Slide

Taak
Je hebt net een situatie geschetst. Wat was jouw taak in deze situatie. Wat moest je doen of wat wilde je doen? Wat wilde je bereiken of welk resultaat heb je voor ogen? Bedenk een situatie (kan dezelfde zijn als de vorige opdracht) en omschrijf jouw taak hierin.

Slide 7 - Slide

Actie
Je hebt een situatie en taak omschreven. Welke actie volgde er vervolgens? Dus wat deed je feitelijk (niet wat je wilde, maar wat er daadwerkelijk gebeurde). Omschrijf je situatie, taak en actie.

Slide 8 - Slide

Resultaat
Bij resultaat omschrijf je de uitkomst van het geheel. Eigenlijk het gevolg van jouw actie(s). Wat gebeurde er concreet door jouw toedoen? Omschrijf een situatie, je taak, je acties en het resultaat ervan.

Slide 9 - Slide

Reflectie
Dit is het meest uitgebreide kopje. Hier begint het leren van jezelf. In dit kopje omschrijf je je gevoel, je emoties, ben je tevreden met de uitkomst? Wat zou je weer doen en waarom? Hoe pak je zo'n situatie een volgende keer aan? Wat heb je ervan geleerd?

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Opdracht reflectie POP/PAP
Nu ga je deze methode toepassen op je leerdoelen uit je POP/PAP die je eerder dit jaar hebt opgesteld. Dit betreft een verplichte opdracht voor leerjaar 1. Je zult merken dat je door te reflecteren ook komt tot: Hoe doe ik het een volgende keer? Die opvattingen kun je volgend jaar gebruiken bij de doorontwikkeling van je POP/PAP.

Slide 12 - Slide