Is er in een steeds meer individueel ingerichte wereld behoefte aan rituelen als manier om te helen, te delen of te verstillen?
In deze opdracht is het de bedoeling om kinderen na te laten denken over manieren om het ritueel een plek te geven in hun dagelijkse leven, waarbij de nadruk ligt op het benaderen van zichzelf als kruispunt waar een veelvoud van verhalen samen komen.
De stadsdichter, Dean Bowen, heeft, gerelateerd aan de G/D THYSELF, de installatie van The Ummah Chroma in Het Nieuwe Instituut, een gedicht geschreven dat bedoeld is als startpunt voor een groepsgesprek met de leerlingen van groep 3, 4 en 5. In het gesprek wordt onderzocht op welke manier geschiedenis, gemeenschap en verbeelding samenkomen in hoe de leerlingen over zichzelf denken. Hierbij kan gedacht worden aan hoe familiegeschiedenissen, favoriete verhalen (boeken, films, enz.), lievelingseten, hobby’s, vakanties enzovoorts meegedragen worden. Waarom deze dingen belangrijk zijn en hoe ze een rol spelen in het dagelijkse leven van de leerlingen.
Het gesprek is erop gericht om de leerlingen zicht te geven op hoe ze verhalen, spullen en ideeën verzamelen, die hen maken tot wie ze zijn. Dit gebruiken we vervolgens als basis voor het bouwen van een altaar of plek waar we onze verhalen samenbrengen.
Vragen die daarbij centraal staan zijn: Wie ben je? Welke verhalen draag je bij je? Wat zijn bijzondere herinneringen, geuren of smaken die iets over jou zeggen? Welke handelingen doe je meerdere keren per dag of Wat zijn rituelen die je dagelijks doet? Heb je thuis ( of ergens anders) een favoriete plek waar je graag bent en waar je je rust vindt of even kunt opladen?
Items in this lesson
Archief van Verbeelding
PO groep 4
Verhalenvanger
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Bekijk mij!
Legenda
Ik ben een vraag!
Ik geef het antwoord!
Kijk
Vraag
Antwoord
Ik ben een opdracht!
Opdracht
Schrijf op
Schrijf voor jezelf op!
Slide 2 - Slide
Hier staat een overzicht van de betekenis van alle iconen in LessonUp. Zodra je op een icoon klikt, verschijnt er een tekst.
Kort, korter, kortst!
Archief van Verbeelding
Les 1: ik ben een archief
Les 2: Kick-off bios
Les 3: archiveringsles
Les 4: Een levensgroot archief: Huis Sonneveld
Les 6: Presentatieles
Les 5: Levend sculptuur
Slide 3 - Slide
This item has no instructions
Kort, korter, kortst!
Verhalenvanger
Terugkijken
Wat heb je tot nu toe gedaan en/of gemaakt in de 5 lessen?
- verhalendragers: 3 tekeningen in les 1
- Film: korte film keuze, les 2
- Gouden plaat: tekeningen, individuele keuzes
- One minute sculpture: foto’s, klei en tekeningen
Slide 4 - Slide
This item has no instructions
Kort, korter, kortst!
Voorbereiding presentatie
Stap 1: archief check
Stap 2: Sorteren
Bekijk goed of je naam op al je archiefstukken staan. Deze gaat na de presentatie natuurlijk weer terug in jouw archief.
Sorteer je archief in de vier eerder besproken onderdelen: - verhalendragers (3 tekeningen in les 1)
- Film (korte film keuze, les 2)
- Gouden plaat (tekeningen, individuele keuzes)
- One minute sculpture (foto’s en tekeningen)
Stap 3: Ophangen
Iedere categorie heeft een eigen plek in het lokaal. Op die plek is op voorhand door de leerkracht een groot stuk papier opgehangen. Met buddies kunnen - waar mogelijk - de archiefstukken van de leerlingen per onderwerp opgehangen worden.
Slide 5 - Slide
This item has no instructions
Kort, korter, kortst!
Welkom bij ons archief!
Slide 6 - Slide
- De leerlingen geven een rondleiding langs de vier onderdelen. De leerkracht neemt de rol van mediator aan. Door de leerlingen vragen te stellen over de opdrachten en lessen geven zij indirect zelf een rondleiding door de tentoonstelling. Denk aan: wat was hier de opdracht? hoe heb je dat gedaan? hoe ben je tot dit idee gekomen? Was het moeilijk om een keuze te maken? etc.
Leg in het gesprek het verband dat alle individuele bijdragen van de kinderen hebben geleid tot een klassikaal archief waarin verschillende perspectieven zichtbaar worden.