This lesson contains 23 slides, with text slides and 4 videos.
Een titel kun je vaak uitleggen aan de hand van het verhaal. Soms zijn er meerdere verklaringen te geven voor een titel.
Een titelverklaring kan letterlijk in het verhaal gegeven worden, maar je zult er soms ook even langer over na moeten denken.
Gebruik drie beoordelingswoorden en licht bij elke woord toe waarom je voor dit woord hebt gekozen.
Een verhaal speelt zich af op een bepaalde locatie. De plek. Dit kan er 1 zijn, maar er kunnen uiteraard ook meer plekken zijn waar het verhaal zich afspeelt.
Niet alleen de ruimte is van belang, maar ook de tijd.
Je kunt het hebben over tijdsduur (hoe lang het verhaal duurt) of over de historische periode (tijd) waarin het verhaal zich afspeelt. Soms kan je hier heel concreet in zijn, maar dit is niet altijd mogelijk.
Bewijs je antwoorden altijd met voorbeelden uit het boek.
Een verhaal noem je chronologisch als de gebeurtenissen in het verhaal worden verteld in de volgorde zoals ze zich in werkelijkheid ook hebben afgespeeld.
Bijvoorbeeld: Begin-midden-eind
Dit maakt het natuurlijk nogal voor de hand liggend.
Wanneer de gebeurtenissen in een andere volgorde verteld dan ze zich hebben afgespeeld, noemen we dat een a-chronologisch verhaal.
Bijvoorbeeld: Na Mattias
Wanneer een personage terugblikt of vooruitblikt op een gebeurtenis spreek je van een flashback of flash-forward. De gebeurtenis onderbreekt de loop van het verhaal.
Pas op dat je een flashback of flashforward niet verward met een a-chronologisch geschreven verhaal.
Bijvoorbeeld:
"Twaalf jaar geleden is dokter Hogenstijn met een experimenteel onderzoek begonnen in opdracht van de regering. Het was een onderzoek naar DNA-manipulatie. Het doel was het integreren van gemodificeerd DNA-materiaal en computerhardware. Kunstmatige intelligentie. Nu, na twaalf jaar is dit doel bereikt. Dokter Hogenstijn heeft een monster geschapen."