Thema 10 blok 2 Sovjet Unie les 4

Thema 10 blok 2 Sovjet Unie les 4
Tegen welke problemen liep de Sovjet-Unie aan ? 
1 / 11
next
Slide 1: Slide
Mens & MaatschappijMiddelbare schoolvmbo k, g, tLeerjaar 2

This lesson contains 11 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Thema 10 blok 2 Sovjet Unie les 4
Tegen welke problemen liep de Sovjet-Unie aan ? 

Slide 1 - Slide

Wat gaan we doen?
  • Herhaling
  • Alle koeien verzamelen 
  • De Sovjetmens 

Slide 2 - Slide

Herhaling
  • Hoe werd de Sovjet-Unie gesticht?
  • Hoe werd de Sovjet-Unie bestuurd?
  • Hoe is het landschap?
  • Wie zijn Lenin en Stalin? 

Slide 3 - Slide

Alle koeien verzamelen
Op het platteland moesten de boeren hun land en vee afstaan. Niemand mocht iets voor zichzelf houden. Alle grond was van de gemeenschap. Er ontstonden nieuwe, grote boerderijen die eigendom waren van de staat. Overal hingen posters met grafieken en tabellen waarop de productie werd bijgehouden. Boeren die een koe voor zichzelf hielden, werden koelakken genoemd. Zij waren vijanden van het volk en werden vermoord. Het werd chaos op het platteland. De vernieuwing bracht geen voorspoed, maar hongersnood. Miljoenen mensen stierven. Vaak waren dat geen Russen, maar mensen van een ander volk.
Poster uit 1930: Verdrijf de koelakken uit de kolchoz

Slide 4 - Slide

Stalinisme
Stalin wantrouwde de mensen. In zijn omgeving was niemand veilig. Zelfs vrienden en medestanders liet hij vermoorden. Om de bevolking te controleren richtte hij een geheime dienst op. De agenten van deze dienst hielden iedereen in de gaten. Als je een vijand van het volk was, werd je vermoord of opgesloten in een kamp. De geheime dienst pakte ook zomaar mensen op. Zo werd de bevolking bang en onzeker gemaakt.
De kampen lagen ver weg in Siberië. Daar moesten de gevangenen dwangarbeid doen. Het eten in de kampen was zo slecht dat gevangenen zelf in de natuur in de omgeving naar voedsel zochten. Weglopen uit zo’n kamp was onmogelijk. De Siberische wildernis was groot en onbewoond. In de zomer kon je er verdrinken in een moeras en ’s winters was het er ijskoud. In je eentje kon je er niet overleven.

Slide 5 - Slide

De rotgans leeft in de winter langs de Nederlandse kust. In de zomer broedt de vogel op de toendra in Siberië.

Slide 6 - Slide

De Sovjetmens
Burgers in de Sovjet-Unie werden opgevoed tot een nieuw soort mensen. Kinderen leerden op school en bij clubs over het communisme. Jongeren werden lid van de Komsomol, een jeugdvereniging. Wie zijn best deed op school, bij sport of met vrijwilligerswerk werd beloond, bijvoorbeeld met een plek op een goede opleiding.
Komsomolsk aan de Amur is gesticht in 1932. De stad is genoemd naar de jeugdbeweging. Leden van de Komsomol hielpen om de stad te bouwen. Hun inzet is afgebeeld op de muur van het cultuurhuis.

Slide 7 - Slide

Sovjet steden
De stad was een goede omgeving voor de Sovjetmens. Daar was meer onderwijs en werk voor arbeiders. Arbeiders waren belangrijk, want zij werden sneller communist dan boeren. In het onderwijs leerden de Russen dat iedereen gelijk was. Kunstenaars moesten de SovjetUnie gunstig uitbeelden. Kunst die niet aan de regels van de staat voldeed, werd verboden.
Door de industrialisatie groeiden de steden snel. Er werden snel veel flats gebouwd voor de arbeiders. Veel mensen hadden buiten de stad nog een groentetuin met een klein vakantiehuis. Als er in de winkels te weinig eten was, haalden ze eten uit hun groentetuin. Als ze meer voedsel verbouwden dan ze nodig hadden, ruilden ze het voor schaarse artikelen.

Slide 8 - Slide

Mislukking
  • Alle plannen werden gemaakt in Moskou. Maar die plannen mislukten vaak, omdat ze geen rekening hielden met de situatie duizenden kilometers verderop. Er was vaak gebrek aan materialen.
  •  Voor de aanschaf van een nieuwe auto bestonden wachtlijsten. Het duurde soms jaren voordat je de bestelde auto kreeg. Snelwegen waren er nauwelijks. Mensen reisden lange afstanden met de trein. Een reis naar de andere kant van het land duurde wel een week. Je reisde dan door verschillende tijdzones. Mensen maakten het aan boord gezellig door hun eten en drinken te delen met de andere reizigers.

Slide 9 - Slide

In Moskou is het drie uur later (UTC +3) dan in Londen (UTC). In de trein kun je slapen. Elke passagier heeft er een bed. Elke wagon heeft een ketel met heet water voor thee en een eigen stewardess of steward. Russen reizen tegenwoordig vaker met het vliegtuig.

Slide 10 - Slide

Thema 10 blok 2 Sovjet Unie les 4
Tegen welke problemen liep de Sovjet-Unie aan ? 
Afsluiting
Hoe ging het?

Slide 11 - Slide