28. Mosselen

28. Mosselen
1 / 13
next
Slide 1: Slide
BiologieMiddelbare schoolvmbo gLeerjaar 3

This lesson contains 13 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 29 min

Items in this lesson

28. Mosselen

Slide 1 - Slide

Wat gaan we doen?
- Terugblik van de vorige les
- Wat weet je er al van
- Doelen
- Mosselen
- Evaluatie

Slide 2 - Slide

Terugblik

Slide 3 - Slide

Wat weet je er al van?

Slide 4 - Slide

Doelen
Aan het einde van deze les weet jij:
- Hoe mosselen eten
- Hoe mosselen aan stenen en rotsen blijven zitten
- Hoe een parel ontstaat

Slide 5 - Slide

Mosselen
Mosselen leven in het water en halen adem met kieuwen. Ze zitten met hun voet in de bodem van de zee of een meer. Met die voet kunnen ze zich achterwaarts verplaatsen. Mosselen hebben een mantelzak zonder kop. Ze laten water in hun lijf stromen. Uit het water halen ze zwevende deeltjes waarmee ze zich voeden.

Slide 6 - Slide

https://schooltv.nl/video-item/het-klokhuis-mosselbanken

Slide 7 - Slide

Pareloester
De pareloester komt voor in warme zeeën. Hij zit vast aan de zeebodem tot een diepte van 40 meter en kan een kilo zwaar worden. De schelp van de pareloester in vanbuiten gebladderd en ruw. Vanbinnen is deze bekleed met glanzend parelmoer. De schelp levert glanzende parels, die al duizenden jaren lang als sieraad worden gebruikt. Het duurt een jaar of tien voor een natuurlijke parel is gegroeid.

Slide 8 - Slide

Eetbare mossel
Eetbare mossel leven in het getijdengebied van de zee. Ze kunnen vele dagen op het droge overleven. Met hechtdraden houden ze zich vast aan stenen, rotsen of palen. Ook op de romp van schelpen kunnen ze zich vestigen. De eetbare mossel heeft een smakelijk oranjerood vlees. In sommige landen is het een belangrijk levensmiddel. Vandaag de dag worden deze mosselen vaak gekweekt in grote mosselkwekerijen. In Europa wordt elk jaar meer dan 100.000 ton mosselen gegeten.

Slide 9 - Slide

https://schooltv.nl/video-item/wat-is-het-nut-van-oesters-oesters-kweken-voor-meer-biodiversiteit-in-de-zee

Slide 10 - Slide

Hoe ontstaat een parel?
Parels ontstaan als vreemde voorwerpen in een schelp gedrongen zijn, bijvoorbeeld een zandkorrel. Het dier in de schelp wordt daardoor geïrriteerd en in de mantel vormt zich een parelzak. De buitenhuid van de mantel vormt zich om het vreemde voorwerp en legt er steeds meer lagen parelmoer omheen. Alleen als het voorwerp helemaal omringt is door de mantel, vormt zich een fraaie ronde parel. Tegenwoordig worden er parels gekweekt. Daartoe wordt een voorwerp tussen schelp en mantel in een pareloester geplant. Na drie jaar is de parel rijp. 

Slide 11 - Slide

Opdrachten maken

Slide 12 - Slide

Evaluatie
Zijn de doelen behaald?
-Hoe mosselen eten
- Hoe mosselen aan stenen en rotsen blijven zitten
- Hoe een parel ontstaat

Op welk niveau heb jij gewerkt?

Slide 13 - Slide