Opstaan: waarom is dat zo’n probleem?
1] Het is elke dag hetzelfde liedje: om zeven uur geef je de wekker een mep en daarna slaap je nog even door. Vervolgens kom je te laat bij je baantje in de supermarkt, bij je afspraak of in de klas. Waarom wil je je altijd nog eens omdraaien wanneer de wekker gaat?
2] ‘Het probleem is meestal dat het slaapritme verschoven is bij veel jongeren,’ vertelt Monique Vlak. Zij is als neuroloog verbonden aan het Amerstdam WaakSlaapCentrum. ‘Of je sport, televisie kijkt of achter de tablet zit: doordat je ’s avonds lichamelijk of geestelijk te lang actief blijft, verschuift je ritme naar de nacht.
3] Het hormoon melatonine speelt hierbij ook een rol. Door de aanmaak van deze stof kom je in de slaapmodus, maar, zo legt de neuroloog uit, door blootstelling aan het licht van televisie, tablet en ook gewoon de huiskamerlamp wordt de aanmaak van melatonine uitgesteld. ‘In plaats dat je slaapt van 23 tot 7 uur ga je slapen van 24 tot 8 uur, van 1 tot 9 uur of zelfs van 2 tot 10 uur,’ aldus Vlak. Als je er dan toch om 7 uur ’s ochtends uit moet, kom je dus slaap tekort.
4] Voor veel jongeren is opstaan dus erg lastig, doordat hun slaapritme naar de avond en nacht is verschoven. Als je jezelf voorgoed van je ochtendproblemen wil verlossen, doe je er goed aan om elke dag op dezelfde tijd op te staan. Dan schuift je ritme terug en wordt het vanzelf gemakkelijker. Alleen moet je dan wel ook in het weekend streng zijn voor jezelf.
Naar: www.quest.nl, op 4 juli 2013