Ketoacidose is verzuring van je bloed. Ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in je bloed om te zetten in brandstof voor je lichaam. Het lichaam gaat dan andere energiebronnen aanspreken. Dit zijn vetten die zijn opgeslagen in je lichaam. Bij de verbranding van die vetten komen ketonen vrij. Ketonen verzuren het bloed.
Wie kan ketoacidose krijgen?
Een verzuring van je bloed kan voorkomen als je insuline gebruikt. Of als je diabetes type 1 hebt, maar dat nog niet weet. Mensen met diabetes type 2 die SGLT-2 remmers slikken, hebben een kleine kans op ketoacidose. Bij ketoacidose is het belangrijk om snel contact op te nemen met je arts.
Hoe krijg je ketoacidose?
Ketoacidose kan ontstaan als je te veel glucose in je bloed hebt. Bijvoorbeeld als je diabetes type 1 hebt, maar dat nog niet weet. Als je vergeet je insuline op tijd toe te dienen. Of als je insulinepen of insulinepomp kapot is. Wees ook extra alert bij ziekte en koorts. Ziekte kan je diabetes ontregelen, met als gevolg ketoacidose.
Hoe herken je ketoacidose?
Je hebt dorst en moet veel plassen;
Je hebt hoofdpijn en bent moe of slaperig;
Je hebt een droge tong en huid;
Je hebt buikpijn en spierpijn;
Je bent misselijk en/of moet braken;
Je lichaam droogt uit (door veel plassen en braken);
Je hebt een snelle ademhaling en zoet ruikende adem (acetongeur);
Je hebt verwijde pupillen en wazig zicht;
Kinderen kunnen ineens gaan bedplassen, last krijgen van buikpijn of huilerig worden.
Hoge bloedglucosewaarden in relatie tot ketoacidose
Bij het meten van je bloedglucosewaarden kan de meter HI aangeven. Deze melding betekent dat de waarde te hoog is om precies te meten. Krijg je deze uitslag? Neem dan direct contact op met je behandelaar voor advies.