Migratie

1 / 26
next
Slide 1: Video
Secundair onderwijs

This lesson contains 26 slides, with interactive quizzes, text slides and 6 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Slide 1 - Video

Ben jij ooit al verhuisd in je leven?

Slide 2 - Open question

Heb je ouders of grootouders die verhuisd zijn naar een ander land?

Slide 3 - Open question

Speelt de plek waar jij of je (groot)ouders geboren of opgegroeid zijn een belangrijke rol in wie jij bent?

Slide 4 - Open question

Een verhaal van alle tijden
 We duiken even de geschiedenis in. In de geschiedenis hebben mensen zich altijd al verplaatst van de ene plek naar de andere. Dat verklaart ook waarom we zulke verschillende roots hebben. En elk land heeft zo zijn eigen, unieke migratiegeschiedenis.
In de volgende oefening zullen jullie kennismaken met Irene, Gust, Kostas en Cevat. Zij hebben elk hun eigen, waargebeurd migratieverhaal.
Lees de instructies goed.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Link

Stellingen
Om een mening te hebben over migratie, moet je natuurlijk over de juiste informatie beschikken. En vaak is het niet gemakkelijk om in de dagelijkse nieuwsstroom foute van juiste info te onderscheiden.
Zo meteen krijg je een aantal stellingen voorgeschoteld. Geef steeds aan of je denkt dat deze juist of fout is. Vervolgens kom je te weten wat het juiste antwoord is.

Slide 7 - Slide

‘Vluchteling’ en ‘migrant’ betekenen hetzelfde.
A
Juist
B
Fout

Slide 8 - Quiz

Slide 9 - Video

Meer dan de helft van de migranten in België is afkomstig uit Europa.
A
Juist
B
Fout

Slide 10 - Quiz

Deze stelling is juist.
Vaak wordt gedacht dat de meerderheid van de migranten in België van buiten Europa komt, maar dat klopt dus niet. Als mensen migreren en dus verhuizen, doen ze dat meestal in hun eigen regio.
Dat is ook zo voor vluchtelingen. Driekwart van alle vluchtelingen gaan naar een andere regio binnen hun eigen land of steekt de grens over naar een buurland. Wist je trouwens dat meer dan 80 procent van de vluchtelingen opgevangen wordt door landen uit het Globale Zuiden? Rechts zie je een foto van een vluchtelingenkamp in Kenia. Slechts een kleine groep vluchtelingen vindt uiteindelijk de weg naar Europa. De tocht is vaak heel duur en zeer gevaarlijk.
Wist je verder dat 63% van de migranten in België uit Europese landen komt? En dat de meeste migranten in Vlaanderen uit Nederland, Marokko en Turkije komen?

Slide 11 - Slide

Oorlog is één van de belangrijkste redenen om te vluchten.
A
Juist
B
Fout

Slide 12 - Quiz

Slide 13 - Video

Vluchtelingen die bescherming vragen, krijgen onmiddellijk een leefloon.
A
Juist
B
Fout

Slide 14 - Quiz

Deze stelling is fout.
Mensen die naar een ander land gaan om daar bescherming aan te vragen, noemen we verzoekers om internationale bescherming. Iedereen heeft het recht om bescherming aan te vragen. Zolang ze geen antwoord hebben, hebben ze enkel recht op materiële hulp. Dat betekent dat ze in een opvangcentrum mogen verblijven en daar 'bed, bad en brood' krijgen. Maar een opvangcentrum is telkens maar een tijdelijke halte en is verbonden aan hun asielprocedure. Eens ze erkend worden als vluchteling krijgen ze een verblijfsstatuut in België en valt hun recht op opvang weg.
Bij zo'n verblijfsstatuut horen verschillende rechten zoals werken, studeren ... Ze krijgen ook maatschappelijke hulpverlening (zoals een leefloon bij het OCMW) gedurende de periode dat ze een job zoeken. Ze moeten hiervoor eerst een eigen woning vinden, want ze moeten het opvangcentrum verlaten na de erkenning. Afhankelijk van die woonplaats kunnen ze hulp aanvragen bij het OCMW dat bij die woonplaats hoort. 

In de volgende video kan je zien hoe het leven in een opvangcentrum eraan toegaat.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Video

We mogen het vluchtelingen hier niet te gemakkelijk maken. Anders komen er nog meer naar hier.
A
Juist
B
Fout

Slide 17 - Quiz

Slide 18 - Video

Er stromen evenveel jongeren met een migratieachtergrond als jongeren zonder door naar het hoger onderwijs.
A
Juist
B
Fout

Slide 19 - Quiz

Deze stelling is fout.

Hoewel er de laatste jaren duidelijk een stijging te zien is, is het verschil nog steeds groot. In Vlaanderen hebben jongeren met een migratieachtergrond 30 procent minder de kans om te slagen in het hoger onderwijs dan jongeren zonder migratieachtergrond.

Aan de motivatie van de leerlingen zelf ligt het alleszins niet. Uit onderzoek van de OESO blijkt dat jongeren met een migratieachtergrond vaak veel gemotiveerder zijn dan jongeren zonder een migratieachtergrond.
Uit onderzoek blijkt dat vooral anderstalige leerlingen het moeilijk hebben. Vaak verloopt de doorstroom van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs moeizaam. Leerkrachten krijgen te weinig tijd en middelen om deze leerlingen de juiste ondersteuning te bieden.



Slide 20 - Slide

Migranten brengen de jobs van de Belgen in gevaar.
A
Juist
B
Fout

Slide 21 - Quiz

Slide 22 - Video

De mensen achter de cijfers

Achter al deze feiten en cijfers over migratie zitten natuurlijk mensen. En deze mensen hebben elk hun eigen persoonlijk migratieverhaal.
Zo meteen gaan jullie kennismaken met een aantal jongeren die op het punt staan om hun land te verlaten. Er wachten hen enkele moeilijke keuzes. Via een voorgeprogrammeerd chatgesprek komen jullie meer over hen te weten. En belangrijker nog: wat zouden jullie doen als jullie in hun schoenen zouden staan?

Slide 23 - Slide

Slide 24 - Link

Wat doet Europa?
Wat is nu de rol van de Europese Unie op het gebied van migratie?
De Europese Raad vat het samen.

Slide 25 - Slide

Slide 26 - Link