Toetsbespreking H5 ges T3 2023-2024

Toetsbespreking T3
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.
1 / 25
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5,6

This lesson contains 25 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Toetsbespreking T3
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.

Slide 1 - Slide

toelichting op het nakijken
een V betekent dat er iets ontbreekt

ja en..., want...., dus.., er is geen afdoende toelichting gegeven (zie soms commentaar docent)

een punt met een golfje erachter wil zeggen dat het een twijfel antwoord is dat op het examen fout gerekend zal worden

Alleen de punten voor de opgave moet je optellen!

Slide 2 - Slide

vraag 1          max. 2p  T1
VRAAG 1 (2 punten)
1. TV 5 I
2. TV 8
3. TV 5 II
4. TV 10
5. TV 7
6. TV 9

1,3,5,2,6,7

Slide 3 - Slide

VRAAG 2   (1)     max. 2p T2

 Het kenmerkende aspect dat bij gegeven 1 past is "De protestantse Reformatie die de splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Omdat Maarten Luther de 95 stellingen een grote oorzaak was voor de ontevredenheid van de kerkbedoelingen en daaruit ontstond de Reformatie en past daarom gegeven 1 bij dit kenmerkende aspect.




-

Slide 4 - Slide

VRAAG 2        max. 2p T2

Het verband tussen de Britse overzeese expansie en gegeven 2 en 3 is dat de Britse overzeese expansie is dat er Britten overzeese hun land gingen uitbreiden en bij gegeven 2 is dat terug te zien aan dat Drake zichzelf zag als protestant als 'wapen van God' tegen de Spaanse koning, omdat hij fanatiek katholiek was. Dit heeft met de Britse overzeese expansie te maken, omdat Drake vond dat hij op door Engeland uit te breiden de Spaanse koning goed dwars kon zitten en dat was goed want de Spaanse koning was katholiek en dus tegenover protestants. Gegeven 3 past bij de Britse overzeese expansie, omdat het gaat over het veroveren van het land in California en dat eigen maakt voor de Engelse koningin Elisabeth I en dat heeft te maken met de Britse overzeese expansie want dat is wat er gebeurde daarbij en dat was ook het doel om zoveel mogelijk te krijgen en het rijk ui te breiden.



-

Slide 5 - Slide

vraag 3       max 4p T2
- Een kenmerkend aspect uit tijdvak 6 is: het streven van vorsten naar absolute macht. In de bron wordt gezegd ''Niemand zal enige verraderlijke woorden gebruiken tegen de persoon van zijne majesteit of het koninklijk gezag op straffe van dood'', de mensen moesten dus goed luisteren naar het strenge gezag van hun koning/koningin.

-Voor veel kolonisten was een belangrijk motief om naar Noord-Amerika te gaan religie, omdat ze hier hun eigen geloof mochten geloven. In west-europa (behalve de Nederlandse Republiek) was geen tolerantie. Deze mensen wilden dus naar een plek waar zij hun eigen geloof hadden. Hun geloof was streng met hoge straffen bij overtreding, zoals je in de bron ziet: ''derde overtreding is zes maanden lang naar de galeien.'' Ze vonden het geloof dus heel belangrijk.


Slide 6 - Slide

vraag 4      max 2p   T2
-In de noordelijke en zuidelijke koloniën was er snel een splitsing omdat er in het zuidelijke gedeelte vooral plantages waren en in het noorden veel vestigingskolonies. Hierdoor waren er grote economische verschillen tussen de twee soorten koloniën. In het zuiden werd namelijk geld verdient door de opbrengsten van de plantages terwijl in het noorden juist geld werd verdiend in het handelen.

- een politiek gevolg op langer termijn was dat er een Amerikaanse burgeroorlog kwam. Het zuiden was heel erg tegen een verbod op slavenhandel en het noorden was hier juist voor.


Slide 7 - Slide

vraag 5       max 3p T1
-   Een verandering door deze wet is dat ze nu de baas waren over een gebied en er een leger mochten plaatsen en daarmee dus het gebied konden verdedigen. Deze wet is dus een verandering want ze hadden nu gebied in India en eerst hadden ze dat niet want eerst konden ze alleen maar handelen bij handelsposten.

- Een afspraak uit het verdrag van Allahbad was dat de East Indian Company belasting mocht innen. Dit versterkte hun positie want dit betekend eigenlijk gewoon dat je de baas bent van het gebied. De East Indian Company kon dus nu zelf kiezen hoe hoog de belasting werd die de burgers van India moest betalen.

Slide 8 - Slide

Vraag 6     max 4p T2
- Een kenmerkend aspect die bij de bron past is: De industriële revolutie in de westerse wereld die de basis legde voor een industriële samenleving. Je ziet in de bron dat er boven in het plaatje de fabriekseigenaren genieten van hun luxe leventje en daar onder verhongerde mensen die moeten werken. Zo legde de industriële revolutie de basis voor een industriële samenleving die in andere landen ook werd ingevoerd.

-de tekenaar geeft hiermee Kritiek op de Factory acts uit 1833, omdat de benarde situatie van de werknemers in deze fabrieken na deze acts niet zijn veranderd en vrijwel alle arbeiders nog steeds in armoede leven door het slechte loon wat ze krijgen en de slechte arbeidsomstandigheden.


Slide 9 - Slide

vraag 7    max 2p T2
Pas na 1924 konden in de Republiek van Weimar stabiele democratische regeringen worden gevormd. Dit komt omdat voor 1924 de Republiek van Weimar nog veel herstelbetalingen moesten betalen er daardoor de economie niet goed ging en er veel onrust bij de bevolking was en het dus lastig was om een stabiele democratische regering te staren. Dit kon wel na 1924, omdat Republiek van Weimar toen geld kreeg van Amerika om het land en de economie weer op te bouwen en hierdoor werd de bevolking minder onrustig en was er plaats voor een stabiele democratische regering.


Slide 10 - Slide

vraag 8  Max 2p T2
n de bron kan je herkennen dat er een totalitaire ideologie in praktijk wordt gebracht, doordat er alles aan wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de jongens gaan denken zoals Adolf Hitler dit wilt. Hierbij kennen ze geen eigen vrijheid. Zo wordt er in de bron gezegd dat ze op tienjarige leeftijd gelijk bij de organisatie terecht komen. Vanaf dat moment wordt er alles aan gedaan om de jongens na te laten denken om de manier van het nationaal-socialisme. Zo wordt ook in de bron gezegd dat als ze niet na vier jaar voldoen aan de verwachten dat ze langer moeten blijven om anders na te gaan denken. Aan het einde van de bron wordt dan ook gezegd dat ze de rest van hun leven niet meer vrij zullen zijn.

Er is in de bron sprake van de Duitse volksgemeinschaft, omdat alles in teken staat van de Duitse spade. Ook wordt ervoor gezorgd dat er geen klassenbewustzijn en trots op status overblijft. Er wordt voor gezorgd dat iedereen hetzelfde denkt en is. Het volk moet één volk zijn na het beeld van Adolf Hitler, hierbij zet hij dus alle middelen in. Zoals de SA, de SS en de NSKK.

Slide 11 - Slide

vraag 9     max 3p T2
Het KA wat bij deze bron hoort is: De verdeling van de wereld in 2 ideologische blokken in de greep van de wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging tot een atoom oorlog. In de bron staat: Tot ons leedwezen zien wij ons genoodzaakt te aanvaarden, dat het Handvest, hoewel onmisbaar, niet voldoende is om in de wereld zoals die nu eenmaal is, de hoofdbeginselen te beschermen waarvoor wij als vertegenwoordigers van de westerse wereld zijn bijeengekomen. Er staat dus de ze genoodzaakt zijn om dit verdrag te ondertekenen omdat ze voorstanders van de Westerse wereld zijn en met dit verdrag zich samen kunnen verdedigen tegen het communisme.

De buitenlandse politiek die Nederland had gevoerd was een neutraliteits- politiek Nederland wilde neutraal blijven in beide oorlogen bij de Eerste Wereldoorlog is dit gelukt, maar bij de Tweede Wereldoorlog is dit niet gelukt, en daarom gingen ze dit veranderen zodat hun de volgende keer ook gesteund kunnen worden door verschillende landen.


Slide 12 - Slide

vraag 10     max 3p T2
- De afschaffing van de handelingsonbekwaam voor vrouwen
- De positie van de vrouw was voor de oorlog heel anders dan na de oorlog, voor de oorlog moesten vrouwen thuis zijn en zorgen voor het huishouden en de mannen waren aan het werk. 

Na de oorlog ontstond er een verandering in deze positie en kregen vrouwen meer rechten. Dit heeft mede te maken met de ontzuiling die er plaats vond, mensen gingen denken in andere zuilen en deze zuilen 'mengde' zich met elkaar. Zo ontstonden er andere denkbeelden en zo dus ook over de positie van de vrouw.

Slide 13 - Slide

vraag 11    max 2p T2
Er was verandering zowel als continuïteit in de buitenlandse politiek van brandt tegenover die van Adenauer want brandt had net zoals Adenauer nog wel een focus op het westen, dus op Frankrijk, Engeland en Amerika, maar Brandt ging uiteindelijk de Ostpolitik uitvoeren om de relaties met de DDR te proberen te verbeteren.

Slide 14 - Slide

vraag 12   max 6p T2
Een kenmerkende aspect die erbij hoort is "De rol van moderne propaganda- en communicatiemiddelen en vormen van massaorganisaties." Die past erbij wat door de DEr schwarze kanal werd eigenlijk onwaarheden verteld omdat de 'waarheid' werd vertelt vanuit het oog van DDR en dat is een vorm van propagand, want ze laten zien hoe slecht de andere kant is en hoe goed hun zijn. 
Ook een kenmerkende aspect dat erbij hoort is: "het in praktij brengen van totalitaire ideologieën communisme en fascisme/nationaalsocialisme." Deze hoort er ook bij omdat het gaat over het nationaalsocialisme en het totalitaire eraan is dat het propaganda waar mee het gedaan wordt en op die manier zorgen ervoor dat de mensen zo gaan denken dat het weste niet beter is en dat is een kenmerk van een totalitaire ideologie.

Slide 15 - Slide

vraag 12   max 6p T2
De splitsing van twee werelden dat leidde tot een wapenwedloop en een atoomdreigingen. Past bij de uitzending want in Europa is er een splitsing tussen twee ideologie en ze namen dus het progamma's van de BRD om te laten zien dat het kapitalisme niet goed was en daardoor het volk te overtuigen dat het communisme de beste manier was om het land te besturen.

Slide 16 - Slide

vraag 12   max 6p T2
Het probleem dat de regering van de DDR met deze uitzendingen wou oplossen was het probleem dat de BRD aantrekkelijker begon te lijken voor de inwoners van de DDR door de economische groei daar en de welvaart die zich daar opbouwde. Door deze uitzendingen wouden ze dus de BRD slecht zetten met hun uitzendingen als bedrog laten overkomen en de DDR ging hier dus de " waarheid " over vertellen. 

In 1989 werden deze uitzendingen stop gezet omdat de Berlijnse muur werd afgebroken en je weer vrij mocht reizen van oost naar west Berlijn, oftewel je hoefde niet meer via de televisie op de hoogte te blijven je kon nu zelf naar West-Duitsland toe.

Slide 17 - Slide

vraag 13          max. 2p T2
1. jaren '80
2. jaren '60
3. jaren '50
4. jaren 2000
5. jaren '90
6. jaren '70

3,2,6,1,5,4

Slide 18 - Slide

vraag 14        2p
Dit nummer hoort bij het jeugdcultuur de provo's, omdat tekstschrijver het niet eens is met de besluiten van de president. Dit is kenmerkend voor de provo's aangezien hun tegen alle vormen van gezag zijn.

Slide 19 - Slide

vraag 15          max. 4p T2
- het eerste gegeven gaat over de typisch Nederlandse maatschappelijke verhouding de zuilenmaatschappij, omdat er in het gegeven word verteld hoe Ruud Lubbers in zijn leven Bij alleen Katholieke scholen heeft gezeten en later is gaan werken binnen een Katholiek bedrijf en hij nooit iets te maken heeft gehad met de andere 3 zuilen binnen de Nederlandse maatschappij, Socialisten, Liberalen en de protestanten. -

- Bij gegeven 2 hoort de bezuinigingspolitiek omdat Lubbers moest bezuinigen omdat er in de jaren 80 een economische crisis was.

- privatisering en liberalisme. Kabinet Lubbers voerde een liberaal beleid. Dat houdt in dat de overheid zo min mogelijk wilt bemoeien met bedrijven. En privatisering was handig want dan konden bedrijven zelf dingen regelen i.p.v. de overheid, dan zouden ze meer kunnen verdienen en het is efficiënter.

Slide 20 - Slide

vraag 16        2p
Bij bron 7 passen de provo's. De provo's probeerde de mensen met autoriteit uit te lokken. In de bron wordt dit ook gedaan, hierbij wordt een agent lastig gevallen en hopen de provo's dat de agent hierop zou reageren.

Bij bron 8 passen de hippies. De hippies kwamen vaak bij elkaar om te praten over maatschappelijke problemen. Dit deden ze ook op de dam. Ook is de kleding typerend voor de hippies. Hippies droegen vaak wijde kleding en hadden lange haren.


Bij bron 9 passen de gabbers. De gabbers kwamen bij elkaar omdat ze dezelfde muziek smaak hadden. Ze waren niet gericht op maatschappelijke problemen. Ook is het uiterlijk typerend voor de gabbers. Ze hadden namelijk vaak trainingspakken aan en hun hoofd kaal geschoren.

Slide 21 - Slide

vraag 17          max. 2p T2
Voordeel:  Door het verdwijnen van de binnen grenzen en vrij verkeer van personen kregen de Nederlanders meer de mogelijkheid om in het buitenland te studeren.


Nadeel: Er kwamen veel migranten uit Oost-europa en daardoor kreeg je nieuwe vormen van criminaliteit

Slide 22 - Slide

vraag 18      3p
De afspraak die werd gemaakt tussen de landen was dat Frankrijk -, Duitsland zou steunen bij het herenigen van oost en west Duitsland. Hierdoor zou Duitsland weer een groot land zijn, waar niet veel landen blij mee waren. Duitsland moest in ruil voor de steun van Frankrijk. Frankrijk steunen bij het ervoor zorgen dat er in Europa één munt kwam.


Dit is een historisch feit, omdat Duitsland en Frankrijk altijd in strijd waren met elkaar. Zo had Duitsland de Frans-Duitse oorlog gewonnen waar Frankrijk het niet mee eens was en was Frankrijk een grote voorstander van het verdrag van Versailles. Terwijl er door het verdrag van Versailles een grote economische crisis was in Duitsland.

Slide 23 - Slide

vraag 19         max. 4p T2
- Pim Fortuyn verteld in de bron dat er veertigduizend asielzoekers per jaar bijkomen. Dit zijn mensen van verschillende culturen die in Nederland samen komen wonen waardoor er in Nederland een mulitcultureule samenleving zal ontstaan. Dit past bij het kenmerkende aspect: het ontstaan van multiculturele en pluriforme samenlevingen.

- Pim Fortuyn droeg aan de ene kant bij aan de polarisatie omdat hij zegt hier in de polder. Dit zou betekenen dat hij de mensen in de polder anders ziet waardoor hij vind dat er polarisatie is tussen mensen uit de polder en mensen uit bijvoorbeeld de randstad of het zuiden. 

Aan de andere kant past Pim Fotuyn bij het poldermodel omdat hij in de bron verteld dat hij weet dat er in de politiek compromissen gesloten moeten worden wat inhoud dat hij ziet dat zijn standpunten over een Nederland zonder asielzoekers onhaalbaar is.


Slide 24 - Slide

vraag 20      2p
1. E
2. A
3. B
4. D

Slide 25 - Slide