Leerdoelen:
- De leerling kan de verhaalstructuur van de film benoemen.
- De leerling kan enkele bewuste keuzes van de maker in gebruik van camera, kleur, vormgeving, benoemen.
- De leerling kan benoemen welk effect de keuzes van de maker hebben op de eigen beleving.
Optioneel (les twee, huiswerk)
- De leerling maakt zelf een kort verhaal met beeld en geluid.
Werkwijze:
Je bekijkt de film
Giovanni en het Waterballet (2015, 15 min., Astrid Bussink) in zijn geheel. Je geeft vooraf geen informatie, en laat de leerlingen onbevangen naar de film kijken. De enige vraag die je vooraf stelt is het controleren of kinderen weten wat synchroon zwemmen is, of te wel 'het waterballet'.
Na de film stellen we vragen over:
- Het narratief. In film worden verhalen, ideeën, ervaringen en gevoelens verbeeld door middel van verhaalmiddelen (wie, wat, waar), verhaalstructuren (begin, midden, eind) en verhaaltechnieken (tijdverloop, flashbacks, tegenstellingen
- De filmische vormgeving. Film krijgt vorm door gebruik te maken van camerawerk (cinematografie), art direction (mise-en-scene), spel/framing, montage en geluid.
- De context. Film wordt bekeken en gecreëerd in contexten: geschiedenis, cultuur en maatschappij, economie. Ook de toeschouwer, het publiek, geeft betekenis aan film.
De opdrachten zijn voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs hetzelfde. De opdrachten kenmerken zich door natuurlijke differentiatie. Dit houdt in dat leerlingen op eigen niveau (onderdelen van) het probleem kunnen oplossen.
Je kunt kiezen voor verschillende werkvormen: individueel, in groepjes of klassikaal. Er zijn geen goed-fout opdrachten, wel kijkvragen, klassengesprekken en reflectievragen.
De les kan uitgebreid worden met een 'maak' les om de opgedane kennis te verwerken. Hier worden tips voor gegeven.
NB Ons advies is om bij deze les niet te werken met 'devices in de klas'. Je kunt dit uitzetten door het vinkje onderin het scherm van de lespresentatie te deactiveren.
Benodigdheden
Je kunt de notities (verantwoording van de vragen en antwoorden) bij deze les uitprinten. Notities die tijdens de les worden aangezet, zijn zichtbaar voor de leerlingen.
Voor de maakopdracht: een apparaat waar je foto’s mee kunt maken (smartphone, camera, iPad)
Werkwijze:
De les duurt 50 minuten. De maakopdracht neemt ook 50 minuten in beslag.
NB: Deze les bevat een (of meerdere) slide(s) met (een deel/delen van) de film Giovanni en het waterballet (2014).
Regie: Astrid Bussink / Productie: Een van de jongens / Omroep: NCRV TV.
Het is niet toegestaan om de film of delen daarvan buiten de context van de les te vervaardigen of te distribueren.