This lesson contains 14 slides, with text slides and 4 videos.
Lesson duration is: 35 min
Introduction
Deze filmles over lentekriebels, verkering en intmiteit is geschikt voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Aan de hand van drie korte fragmenten ga je met je leerlingen in gesprek over de korte documentaire ‘Giovanni en het waterballet’.
Instructions
Deze les vindt aansluiting bij de burgerschapsdoelen die door SLO zijn ondergebracht bij Oriëntatie op Jezelf (34, 37, 38) en de voorstellen Burgerschap van Curriculum.nu:
Identiteit: Leerlingen ontdekken hun primaire en secundaire emoties, ambities, talenten en ontwikkelpunten. Ze raken bewust van identiteitsvorming aspecten en reflecteren op tradities en rituelen.
Diversiteit: Leerlingen leren woorden te geven aan wat de ander doet en wil en ontdekken daarin overeenkomsten en verschillen. Ze leren onderlinge conflicten vreedzaam op te lossen.
Ook sluit deze les aan bij kerndoelen van Nederlands (1, 2, 3, 5, mondeling taalonderwijs) en Kunstzinnige oriëntatie (54, 55, 56). Daarnaast wordt aanspraak gedaan op de vijf kernvaardigheden uit de doorlopende leerlijn Film: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.
Worksheets
Items in this lesson
Lentekriebels!
Giovanni en het waterballet
Thema's:
lentekriebels, verkering, intimiteit
Groep
7/8
Slide 1 - Slide
Welkom! Deze les is onderdeel van het IDFA scholierenprogramma en ontwikkeld i.s.m. Filmhub Midden.
Tijdens deze les bekijken jullie de korte documentaire Giovanni en het waterballet en gaan jullie met elkaar in gesprek over verliefd zijn en verkering.
Slide 2 - Slide
Tijdens deze les bekijken jullie de korte documentaire Giovanni en het waterballet en gaan jullie met elkaar in gesprek over verliefd zijn en verkering.
Slide 3 - Video
Bekijk de film. Giovanni en het waterballet, Astrid Bussink, Nederland, 2014. Duur: 17 minuten.
Wat vond je van de film?
Voelde je ook iets? Wat voelde je dan?
Waar dacht je aan tijdens het kijken?
Is Giovanni en het waterballet een documentaire of een speelfilm?
Slide 4 - Slide
Filmervaring en genre
Wat vond je van de film? Eigen antwoorden
Waar dacht je aan tijdens het kijken? Eigen antwoorden
Voelde je ook iets? Wat voelde je dan? Eigen antwoorden
Is Giovanni en het waterballet een documentaire of een speelfilm? Giovanni en het waterballet is een documentaire. Het laat echte mensen en echte gebeurtenissen zien – geen acteurs.
Slide 5 - Video
Fragment 1
"Jij vroeg aan mij: wil je verkering met me? Kusje kusje. Twee dagen later vroeg ik aan jou: wil je verkering met me? Kusje. Toen zei jij, ja, natuurlijk, ik vroeg het twee dagen geleden ook al. Toen zei ik, oja, dat is waar. En toen was het aan. Maar is het eigenlijk nu nog steeds aan? Ik weet het niet meer." "Ja, het is nog aan." "Ja?" "Mhm." "Oke, mooi."
Heb jij wel eens verkering aan iemand gevraagd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe heb je dat aangepakt?
Heeft iemand jou wel eens verkering gevraagd? Wat vond je daarvan?
Slide 6 - Slide
Verkering vragen
Heb jij wel eens verkering aan iemand gevraagd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe heb je dat aangepakt? Eigen antwoorden
Heeft iemand jou wel eens verkering gevraagd? Wat vond je daarvan? Eigen antwoorden
Deze documentaire komt uit 2014. Dat is al bijna tien jaar geleden en was een tijd waarin we onze mobiele telefoons nog veel minder gebruikten. Inmiddels is er veel veranderd.
Stelling: eens of oneens?
Verkering vragen kan best via WhatsApp. Ben jij het hiermee eens, of niet? Leg je antwoord uit.
Slide 7 - Slide
Verkering vragen
Deze documentaire komt uit 2014. Dat is al bijna tien jaar geleden en was een tijd waarin we onze mobiele telefoons nog veel minder gebruikten. Inmiddels is er veel veranderd. Wat vind jij? Verkering vragen via WhatsApp: ja of nee? Leg uit. Eigen antwoorden
Slide 8 - Video
Fragment 2
"Verkering betekent eigenlijk volgens mij dat je wil trouwen met elkaar. Later. En dat zou ik ook wel willen. Maar twee weken geleden ging het ietsje pietsje minder goed. We waren wel een beetje boos op elkaar, en we gingen gemene briefjes naar elkaar schrijven [...]. Ja, dat hoort wel een beetje bij een relatie: een beetje boos op elkaar zijn. Ik had ook een grapje gemaakt tegen d'r en toen was het gewoon weer goed."
Schrijf drie dingen op waarvan jij vindt dat ze horen bij verliefdheid en verkering.
Vergelijk met een klasgenoot. Hebben jullie hetzelfde opgeschreven?
Wat is leuk aan verkering? Wat is minder leuk?
Maak een woordweb over verkering. Wat hoort er allemaal bij? Waar denk je aan bij verkering?
Slide 9 - Slide
Verkering is...
Schrijf drie dingen op waarvan jij vindt dat ze horen bij verliefdheid en verkering. Eigen antwoorden
Vergelijk met een klasgenoot. Hebben jullie hetzelfde opgeschreven? Eigen antwoorden
Wat is leuk aan verkering? Wat is minder leuk? Bijvoorbeeld: je bent minder vaak alleen, je krijgt complimenten van iemand, je kunt elkaar helpen. Maar je kunt misschien minder tijd met je vrienden en/of vriendinnen doorbrengen, voelt meer druk om het goed te doen zodat het niet uitgaat, je moet het aan je ouders vertellen, etc.
Maak een woordweb over verkering. Wat hoort er allemaal bij? Waar denk je aan bij verkering? Eigen antwoorden
Ben je het met Giovanni eens dat je wel eens boos op elkaar kunt zijn als je verkerking hebt? Waarom wel of niet?
Giovanni maakte het weer goed met een grapje. Op welke andere manieren had hij het kunnen oplossen?
Hoe zou jij het zelf goedmaken? Leg je antwoord uit.
Slide 10 - Slide
Conflict en oplossingen
Ben je het met Giovanni eens dat je wel eens boos op elkaar kunt zijn in een relatie? Waarom wel of niet? Eigen antwoorden
Giovanni maakte het weer goed met een grapje. Op welke andere manieren had hij het kunnen oplossen? Eigen antwoorden
Hoe zou jij het zelf goedmaken? Leg je antwoord uit. Eigen antwoorden
Slide 11 - Video
Fragment 3
"Wij hebben eigenlijk nog nooit gekust he?" "Echt wel!" "Nee, ik heb je alleen kusjes op je wang gegeven!" "Ja, dat is kussen!" "Ja maar niet zo uh nuh nuh nuh! Dat niet!"
Kim en Giovanni hebben een beetje een meningsverschil over wat eigenlijk precies telt als 'kussen'.
Waar of niet waar? Kussen hoort bij verkering.
De stelling is niet waar. Iedereen mag zelf bepalen hoe hij/zij/hen verkering wil invullen. Dat kan met of zonder elkaar te kussen of aan te raken. Niets moet! Praat erover met elkaar, zoals Giovanni en Kim.
Slide 12 - Slide
Intimiteit
Kim en Giovanni hebben een beetje een meningsverschil over wat eigenlijk precies telt als 'kussen'.
Waar of niet waar? Kussen hoort bij verkering.
De stelling is niet waar. Iedereen mag zelf bepalen hoe hij/zij/die verkering wil invullen. Dat kan met of zonder elkaar te kussen of aan te raken. Niets moet! Praat erover met elkaar, zoals Giovanni en Kim.
Bonus
Hoe denk of hoop je dat jouw (liefdes)leven er over drie jaar uitziet? Ben je lekker vrijgezel, of heb je misschien wel verkering? Wat zijn dan leuke dingen om samen te doen? En wat doe je met je vrienden? Teken het, maak een collage met plaatjes uit tijdschriften of een digitaal moodboard.
Slide 13 - Slide
Praktische opdracht
Hoe denk of hoop je dat jouw (liefdes)leven er over drie jaar uitziet? Ben je lekker vrijgezel, of heb je misschien wel verkering? Wat zijn dan leuke dingen om samen te doen? En wat doe je met je vrienden? Teken het, maak een collage met plaatjes uit tijdschriften of een digitaal moodboard.
IDFA is altijd benieuwd naar de manier waarop ons lesmateriaal in de klas is behandeld. Heb je tips en/of aanvullingen voor ons of voor andere docenten? Laat het ons weten via educatie@idfa.nl. Bedankt!
Tip voor docenten: met een gratis Docschool Online lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan honderd documentaires en bijbehorend lesmateriaal. Lees meer en meld je aan op idfa.nl/docschoolonline