Begeleiden, semester 2 periode 4 les 2

Sterven en Rouw
Sterven en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking B1-K1-W5
1 / 23
next
Slide 1: Slide
BegeleidenMBOStudiejaar 1

This lesson contains 23 slides, with interactive quiz, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Sterven en Rouw
Sterven en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking B1-K1-W5

Slide 1 - Slide

Programma
  • Welkom 
  • AWR
  • filmpje
  • terugblik en vooruitblik
  • leerdoelen
  • Theorie
  • Opdracht
  • Leerdoelen behaald
  • Volgende week
  • Wat vond je van de les?





Slide 2 - Slide

0

Slide 3 - Video

Terugblik en vooruitblik
Vorige les hebben we het gehad over agressie

Deze week gaan we het hebben over sterven en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking

Slide 4 - Slide

Iedereen is geboren
Iedereen gaat dood 
Iets wat belangrijk is om te beseffen in je werk

Slide 5 - Slide

Leerdoel
  • Je kan vertellen hoe je mensen met een verstandelijke beperking kunt begeleiden bij het rouwproces

Slide 6 - Slide

Stervensbegeleiding
Als het levenseinde bij een cliënt nadert, begeleid je de cliënt bij zijn sterven. Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg bied je goede stervenshulp. Het kan in de praktijk lastig zijn om de beleving van de cliënt centraal te stellen, omdat niet duidelijk is wat zijn beleving is. Bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke of meervoudige beperking, moet je je afvragen of ze wel begrijpen wat ‘dood’ is. Hebben ze er enig idee van wat hen te wachten staat? Soms kun je dat betwijfelen, maar soms duidt hun gedrag er toch op dat er voor hen iets veranderd is.

Slide 7 - Slide

Praat open met de cliënt over de dood

Voor mensen met een lichte en matige verstandelijke beperking is het moeilijk een voorstelling te hebben van de dood. Het is daarom belangrijk hier met hen over te praten. Praat hierover als dat kan, bij voorkeur als er ‘afstand’ tot het onderwerp is. In het leven van alledag doen zich genoeg gelegenheden voor om bij dit onderwerp stil te staan. Er zijn boekjes beschikbaar die het onderwerp op een eenvoudige, maar niet kinderlijke manier aan de orde stellen.

Slide 8 - Slide

Het gaat erom dat je er bent
Er wordt wel gezegd: ‘Ieder mens sterft zijn eigen dood.’ Dit geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Ieder mens heeft zijn eigen angsten en zijn eigen behoeften. Het allerbelangrijkste is dat je aanwezig bent. Het gaat er niet altijd om dat je iets zegt of doet, het gaat erom dat je er bent. Bedenk je daarbij dat het gehoor vaak tot het laatste moment goed functioneert, ook al is de cliënt nog zo ver heen, en ook al is er sprake van een (zeer) ernstige verstandelijke beperking. De toon waarop je iets zegt, kan hij ook horen. Het kan onrust en angst oproepen, of juist rust.


Slide 9 - Slide

Als ik doodga
Als ik doodga
hoop ik dat je erbij bent
dat ik je aankijk
dat je mij aankijkt
en dat ik je hand nog voelen kan.
Dan zal ik rustig doodgaan
dan hoeft niemand verdrietig te zijn
dan ben ik gelukkig.
Bron: R. Campert. ‘Sterven en de dood’. In: Nieuwe Herinneringen.

Slide 10 - Slide

Bewaak je eigen grenzen
Omdat stervensbegeleiding jouzelf als persoon raakt, is het belangrijk je eigen grenzen in de gaten te houden. Als bijvoorbeeld afgesproken wordt dat jullie om beurten bij een cliënt gaan waken en je durft dat (nog) niet, of je kunt dat (nu op dit moment) niet aan, wees daar dan eerlijk in.


Slide 11 - Slide

Begeleiden bij rouw
Als een vader, moeder, begeleider, medebewoner of goede vriend is overleden, dan moet je rouwen. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Wie niet goed rouwt, krijgt later vaak problemen.

Slide 12 - Slide

Afscheid nemen
Allereerst is het belangrijk dat de cliënt de gelegenheid heeft om afscheid te nemen van de overledene. Het gebeurt nog te vaak dat de begrafenis of crematie geregeld wordt zonder de persoon met een verstandelijke beperking erin te betrekken. Al is dat overigens vaak met de beste bedoelingen.

Slide 13 - Slide

Voorbeeld
Diny heeft een matige verstandelijke beperking. Ze woont, tot groot plezier van haarzelf en haar familie, al jaren in een woonvoorziening. Elke twee weken komt haar moeder, die al aardig op leeftijd is, bij Diny op bezoek. Ze zitten dan gezellig bij elkaar en hebben het goed. Op een dag krijgt de persoonlijk begeleidster van Diny een berichtje binnen van Diny’s broer: ‘Moeder is dood. En inmiddels begraven. Mijn broers en ik hebben Diny deze pijn niet willen aandoen.’ Ondertussen kijkt Diny enorm uit naar de komst van haar moeder. Nog maar twee onaangekruiste bolletjes ziet ze op de kalender. Dat betekent dat haar moeder over twee dagen weer komt. Ze gaat snel verder met haar breiwerk: een warme sjaal voor haar moeder.

Slide 14 - Slide

Zonder afscheid begrijpt een persoon met een verstandelijke beperking vaak niet waar de overledene is gebleven. Temeer omdat vaak een reëel doodsbesef door de verstandelijke beperking ontbreekt. Afscheid nemen en emoties horen bij elkaar. De broers van Diny in het voorbeeld wilden haar waarschijnlijk de pijn van het afscheid niet aandoen. Natuurlijk wil niemand een ander pijn doen. Maar soms is het leven pijnlijk, soms gebeuren er verdrietige dingen. Dat een cliënt van streek raakt, is niet erg of raar, maar doodnormaal. Het is goed. 

Slide 15 - Slide

Zonder emoties en zonder afscheid kan er gemakkelijk probleemgedrag ontstaan. Het kan voor mensen met een verstandelijke beperking een probleem zijn om hun emoties onder woorden te brengen. Ze hebben er geen woorden voor; wij trouwens vaak ook niet. Je kunt helpen door ze bijvoorbeeld tekenspullen aan te bieden, zodat ze een tekening kunnen maken over wat er gebeurd is, over hoe ze zich voelen. Of je zorgt ervoor dat ze met muziekactiviteiten uiting kunnen geven aan hun emoties.

Slide 16 - Slide

Verlate rouwreactie
Cliënten met een verstandelijke beperking laten vaak een verlate rouwreactie zien. Ze kunnen zich meestal geen goede voorstelling maken van de dood. Ze willen er niet aan dat iemand echt nooit meer terug zal keren. Het is eerst zien, dan geloven. Dat betekent dat ze pas na maanden, soms pas na jaren doorkrijgen dat iemand echt nooit meer terugkeert. In eerste instantie reageren ze vaak nuchter, soms zelfs egocentrisch: ze zien alleen het voordeel dat ze ervan hebben. Pas veel later komen rouwreacties naar boven. Het kan moeilijk zijn dan nog verband te zien met iets wat een tijd geleden is gebeurd.

Slide 17 - Slide

Eerlijke antwoorden
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen soms heel directe vragen stellen naar aanleiding van een overlijdensbericht. Op deze vragen verdient de cliënt een eerlijk antwoord. Belangrijk is dat je aansluit bij zijn beleving. Soms weet je misschien niet wat te antwoorden. Moet je antwoorden wat je zelf gelooft of wat de cliënt gelooft? Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben een simpel, maar vast geloof in God en daarmee in de hemel. Het meest respectvol is aan te sluiten bij de beleving van de cliënt, ook als je er zelf anders over denkt. Kost dit je te veel moeite, dan kun je het beste zeggen dat je het niet weet. Ook kun je de vraag terugspelen: wat denk jij?

Slide 18 - Slide

Organiseer een afscheid
Als het niet mogelijk is dat de cliënt de begrafenis of crematie bijwoont, zorg dan dat hij op een andere manier afscheid kan nemen. Werk je met oudere cliënten, dan kan het een goed idee zijn om een vast ritueel in te stellen. Je zet bijvoorbeeld op de stoel van de overleden cliënt zijn foto neer, samen met tekeningen van de andere cliënten. Een afscheidsritueel kan ook een ‘herdenkingsdienst’ zijn. Je draait bijvoorbeeld muziek die past bij de smaak van de overledene. Iedereen die dat wil en/of kan, vertelt om de beurt wat hij zich herinnert van de overledene. Je kunt ook ruimte bieden aan de cliënten om iets aan de overledene te geven. Begeleiders kunnen dan tekeningen en bloemen meenemen naar de crematie of begrafenis, als cliënten dit afscheid zelf niet kunnen bijwonen.

Slide 19 - Slide

0

Slide 20 - Video

Leerdoel behaald?
  • Je kan vertellen hoe je mensen met een verstandelijke beperking kunt begeleiden bij het rouwproces

Slide 21 - Slide

Volgende week

- Volgende week gaan we het hebben over het voeren van een slecht nieuws gesprek

Slide 22 - Slide

Wat vonden jullie van deze les?
😒🙁😐🙂😃

Slide 23 - Poll