Wat vertellen & hoe aansluiten?
De facilitator geeft het voorbeeld met een persoonlijke ervaring. In het begin kan dit ongemakkelijk lijken, maar naarmate u meer ervaring opdoet, raakt u meer vertrouwd. Door uw vorm te kiezen om uw ervaring uit te drukken bent u niet alleen een voorbeeld voor uw deelnemers, maar kunt u ook zelf groeien in het verwoorden van uw ervaring en uw antwoorden. Hetzelfde gebeurt met de deelnemers.
Er is nooit een eenduidige manier om een verhaal te vertellen en een vraag te beantwoorden. Het is een belangrijk doel om je deelnemers zover te krijgen dat ze zich deze waarheid realiseren. Het zal u en uw deelnemers bekrachtigen.
Wat kunt u in gedachten houden wanneer u een ervaring kiest om te delen?
- Kies uw ervaring door na te denken over het thema en hoe u het kunt verbinden met een eigen ervaring uit uw leven.
- Schrijf de mogelijke associaties die in u opkomen met één woord op.
- Kies er een die nog niet zo lang geleden is gesitueerd. Als het langer geleden is, vertel het dan in een vorm die het meer naar het heden brengt.
- Pas wel op voor een ervaring die te overweldigend of te groot is.
- Kies er een die een meer gemeenschappelijk raakvlak heeft en voeg details toe om het meer tot leven te brengen.
- Een weergave van een dialoog kan ook zinvol zijn om op te nemen.
- Het is belangrijk dat u uw ervaring deelt zonder deze in te korten en dat u uw details zo kiest dat u uw publiek tegemoet komt.
- U vertelt uw verhaal van begin tot eind.
- Deel niet te lang, stop op een punt waar de interesse groot is en geef ruimte voor vragen.
Uw luisteraars kunnen vragen stellen om meer informatie te krijgen, om duidelijkheid te scheppen of vanuit nieuwsgierigheid. De vragen moeten betrekking hebben op de gedeelde ervaring. Het is belangrijk om iedereen hieraan te herinneren op het moment dat u het woord geeft voor vragen.
Stel vervolgens een vraag om je deelnemers uit te nodigen. Begin de vraag met vertel over een tijd dat ... en wat er gebeurde. of Denk aan tijden dat je een ervaring hebt gehad met ... en hoe dat ging. Of bijvoorbeeld een keer dat je een ervaring had met ... en hoe dat ging. Wat er gebeurde? Wat er werd gezegd?
Een voorbeeld
De facilitator, die wil werken met het onderwerp grenzen, vertelt over een tijd dat hij/zij misbruikt werd. Deze ervaring is al snel te groot. De deelnemers worden automatisch - een kenmerk van associëren - op het spoor gezet van het zich herinneren van een te overweldigende ervaring. Het gevoel van veiligheid in de groep en van elke deelnemer in de groep komt dan in het gedrang.
Bovendien kunnen deelnemers zonder veel ervaring geen aansluiting vinden. Kies daarom uit de lijst van herinneringen een ervaring waarmee de deelnemers zich het beste kunnen verbinden. Vaak is dat een minder beladen ervaring die je kunt delen met wat details die lucht geven en misschien zelfs een humoristische noot aan wat je deelt.
Als je bijvoorbeeld wilt praten over een groot thema als discriminatie, kun je dat dichterbij brengen door een ervaring te kiezen die te maken heeft met uitsluiting. Je kunt dan vertellen over een moment waarop je werd buitengesloten of waarop je iemand anders buiten sloot. In het drieluik kun je dit later koppelen aan discriminatie.