Training formatief handelen - Nautisch

Formatief handelen 
Inzicht in het leerproces
1 / 16
next
Slide 1: Slide
OnderwijsMBOStudiejaar 1

This lesson contains 16 slides, with interactive quiz and text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Formatief handelen 
Inzicht in het leerproces

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Hoe zit je er op dit moment bij?
😒🙁😐🙂😃

Slide 2 - Poll

This item has no instructions

Doel
Na deze (reeks) training(en) weet je wat formatief handelen is en hoe je dit kan toepassen in jouw lessen. 

Slide 3 - Slide

We doorlopen het model van formatief handelen, waarin de elementen globaal aan het licht komen, na deze training gaan we in januari dieper op de onderdelen in. Het formatief handelen is een manier hoe je de lessen vormgeeft, waarbij de kwaliteit van onderwijs, inzicht in het leerproces van de student en eigenaarschap centraal staan. 
Wat is formatief handelen

Slide 4 - Slide

Filmpje van eigen online cursus omgeving.  Verschil tussen formatief 'toetsen' en summatief. En de didactische elementen van formatief handelen. We zoomen ons vandaag voornamelijk in op het model formatief handelen. Deze fases van het model zullen we doorlopen. 
Voorkennis ophalen
Go to www.menti.com and use the code 7667 2043

Entree-ticket
Aan welke drie woorden
moet je denken bij de term
formatief handelen? 

Slide 5 - Slide

Aan het begin van een nieuw onderwerp ga je eerst na wat studenten weten van een bepaald onderwerp. Later in het leerproces wil je gerichter voorkennis checken. 

Slide 6 - Slide

Het model is opgebouwd uit 5 fases, waar je als docent in 1e fase jezelf afvraagt waar staat de student in het leerproces passend bij de lesstof/module/lessenreeks die nu wordt aangeboden. Het is hierbij van belang dat je voorkennis ophaalt en studenten actief bij dit proces betrekt. 
De andere fases worden straks in het filmpje besproken. 
Werkvormen om voorkennis op te halen
In het midden komen de woorden
 'werkvormen voorkennis'

Slide 7 - Slide

Net als in het model gaan wij met elkaar ook de voorkennis ophalen rondom formatief handelen. Je kunt voor het ophalen van voorkennis verschillende tools/ actieve werkvormen inzetten, waaronder de placemat. 
Werkvormen om voorkennis op te halen
Meerkeuze vragen inzetten
                         stellingen              2 waarheden en 1 leugen 

Welke stap volgt? 
                                     Braindump 
begrippen noemen + uitleggen 
                           Quiz/Kahoot/Menti/Padlet

Slide 8 - Slide

Andere werkvormen kunnen zijn: 
1. Geef meerkeuzevragen en laat leerlingen met (zelfgemaakte) ABCD-kaarten of vingeropsteken (één vinger betekent A, twee betekent B etc.) het antwoord geven. Let op dat de ‘foute’ antwoorden je iets leren over welke stof de leerlingen nog niet beheersen.

2.– Schrijf twee waarheden en één ‘leugen’ (iets wat niet klopt over de lesstof) op en de leerlingen moeten opschrijven welke de leugen is.

3. Stellingen waarbij leerlingen aangeven of de stelling waar of niet waar is.

4. Welle stap volgt: volgorde van stappen, handelingen of jaartallen laten leggen.

5. Braindump: Hierbij schrijven de leerlingen op een leeg wisbordje zo veel mogelijk op van wat ze de afgelopen les nog weten.

6. Quiz/Kahoot/Menti/Padlet/ kun je middels online tools inzetten.

Slide 9 - Slide

https://www.youtube.com/watch?v=XQ_nHa1qIjE 

vanaf 20.14 min. - 26.12 min.  

Slide 10 - Slide

Het model formatief handelen kan samensmelten met je lesplan waarin het OUT fasen model is geïntegreerd. Dit kan er als volgt uit zien. 

Slide 11 - Slide

Voordelen van formatief handelen:

1. Waar staan we nu en waar gaan we naar toe? Je probeert hier op in te spelen en op bij te sturen, waardoor je de didactiek grondig inzet. 
2. Motivatiefactor: het creëren van succeservaring draagt bij aan de motivatie van studenten. Studenten krijgen inzicht in hun eigen leerproces en weten wat nog niet lukt, wat hen te doen staat om het doel te behalen. Elk lescontact wordt zichtbaar waar de student staat in zijn leerproces. 
3. Diepgeworteld begrip: als je formatief handelen consequent inzet, door het terughalen van kennis heeft dit veel voordelen op langer termijn, inzicht op kennishiaten, je leert steeds meer, je kennis raakt beter georganiseerd, oude stof wordt makkelijker teruggehaald, zorgt ervoor dat je geen verkeerde kennis gaat koppelen aan elkaar en dat aangeleerde ook toepasbaar wordt in andere contexten. 
4. Zelfregulatie vaardigheden: Je checkt constant waar je staat en hoe je ervoor staat kun je beter reflecteren op je eigen leren en beter het leren organiseren; inschatten en doelen stellen. 
5. Constructieve afstemming: Je leert als docent goed nadenken over hoe je het onderwijs hebt georganiseerd, wat zijn onze doelen, onderwijsactiviteiten en welke rol speelt feedback en beoordeling daarin. 

Slide 12 - Slide

Belangrijke gouden regels zijn dat er niet wordt nagekeken en geadministreerd. Het gaat om het proces, waarbij je natuurlijk kleine aantekeningen voor jezelf kunt maken als input voor een volgende les, maar het is niet voor beoordelen etc. Middels werkvormen kun je het leerproces van de student inzichtelijk maken. 

Slide 13 - Slide

1. Ben je bezig met het curriculum behandelen of ligt de nadruk op beheersen van de leerstof en wil je dat het bij studenten beklijft? Dit kan soms zorgen voor pijnlijke keuzes voor de hoeveelheid binnen een curriculum.
2. Zorg dat je als docent toegang tot al het denken van de studenten, dat je dit snel ophaalt met inzet van kleine werkvormen om dit te interpreteren en zorg hiervoor met een snelle vervolg stap. Daarbij is het van belang dat je niet administreert. 
3. Zorg dat je proactief bent. Je gaat bewust opzoek naar knelpunten in het leerproces, je gaat je hierop focussen en je wilt checken of weten wat zij beheersen.
4. Doe het vaak, voor routine en de studenten snappen dat het een logische plek heeft in het onderwijs en waarom je het doet. 
5. Maak een keuze, doe het eerst docent gestuurd, maak het je eigen. Daarna kun je meer keuzes geven aan studenten en zelfstandigheid inbouwen in het leerproces. 
6. Successen zichtbaar maken (wat kan je nu en lukt nu) en vier dit, ook voor de motivatie. 
7. Spreek de zelfstandigheid van de studenten aan en laat hen reflecteren. Stel vragen als: Hoe denk je dat je dit gaat aanpakken, hoe is het gegaan? hoe denk je dat dit komt?
Exit-ticket
In welke drie woorden zou je nu 'formatief handelen' willen samenvatten?

Slide 14 - Slide

Aan het begin van een nieuw onderwerp ga je eerst na wat studenten weten van een bepaald onderwerp. Later in het leerproces wil je gerichter voorkennis checken. 
Het vervolg..
- Tools/werkvormen bij de fases van het lesplan
- Leer van en met elkaar en ondersteun elkaar.  
- Centrale plek van al het lesmateriaal 
- Lesbezoeken

Slide 15 - Slide

- Volgende keer gaan we het OUTfase model stap voor stap doorlopen en dieper op de onderdelen ingaan. Er zullen tools/werkvormen worden aangereikt. Het doel is stap voor stap formatief handelen in te bedden in je les.
Focus zal liggen op onderwerpen als verloop les, feedback en kwaliteitsbesef bijbrengen studenten en het nut van herhaaldelijk leerstof terughalen. 
 
- Belangrijk dat jullie elkaar ondersteunen in het proces, kijk en leer van elkaar. Hierbij is het handig als er een centrale plek voor het lesmateriaal is.
- Lesbezoeken door mij of de coaches. Het is handig als ik ook inzicht heb in waar jullie tegenaanlopen, moeite mee hebben of willen sparren. Op deze manier kan ik mijn training ook daarin kan afstemmen op jullie behoefte. Het is ook mogelijk dat ik jullie persoonlijk ondersteun, los van de training. 
Evaluatie 

Slide 16 - Slide

Wat hebben we goed gedaan en moeten we bespreken zodat we het niet vergeten?
Wat hebben we geleerd?
Wat moeten we in de toekomst anders doen?
Wat begrijpen we nog steeds niet?

Welke feedback punten hebben jullie voor mij? Waar moet ik rekening mee houden in de volgende training?