Didactisch coachen met positieve feedback

1 / 20
next
Slide 1: Slide
EconomieMiddelbare schoolmavoLeerjaar 2

This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

 Mijn Leerdoel
Aan het einde van dit traject wil ik effectieve feedback geven tijdens mijn lessen, waarbij ik leerlingen meer sturing/vertrouwen kan geven aan hun eigen leerproces.

Slide 2 - Slide

Vertel de leerlingen wat ze moeten kunnen doen aan het einde van de les.
Wat weet je al over didactisch coachen met positieve feedback?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Wat is didactisch coachen?
Didactisch coachen is een manier van lesgeven waarbij de focus ligt op het begeleiden van leerlingen bij het leren. Het is gericht op het ontwikkelen van zelfstandigheid en het vergroten van de motivatie.

Slide 5 - Slide

Leg uit wat didactisch coachen is en waarom het belangrijk is.
Positieve feedback
k heb mij het afgelopen jaar beziggehouden met (positieve) feedback geven, hier zijn natuurlijk verschillende vormen van feedback te bedenken en ik heb gekeken naar het geven van mondelinge of schriftelijke feedback.
Feedback geven kan in de klas (vooral aan het begin van het traject) of individueel (aan het eind van het schooljaar)

Slide 6 - Slide

k heb mij vooral gericht op feedback in reactie op een vraag of opmerking van leerling waarbij ik het initiatief nam. “Wat zijn de productie factoren? of benoem de beloning van de productie factoren” als een leerling er dan niet uitkomt vragen “waar in het boek zou je het antwoord kunnen vinden” en aan de overige leerlingen “help …… even waar in het boek heb jij dit gevonden?” en zo af en toe als het uitkwam ben ik ook ingegaan op vragen van de leerling bv waarom moet ik bij deze procentsom gebruik maken van de formule N-O. Vervolgens vraag ik een andere leerling die het antwoord goed had. “Welke woorden in de zin hebben jou ertoe gezet om deze formule te gebruiken? 
Categorie 2 vragen tijdens het uitvoeren van de taak
 Ik heb mij vooral gericht op feedback in reactie op een vraag of opmerking van leerling waarbij ik het initiatief nam.
Probleem is wel dat voor leerlingen het nog steeds “not done” is om antwoord te geven op gestelde vragen van mij uit. (angst om iets verkeerd te zeggen/ angst om door de klas uitgelachen te worden). Op de een of andere manier is veiligheid nog steeds een dingetje….. 

Slide 7 - Slide

Categorie 2 vragen zijn open vragen die gericht zijn op het denkproces van de leerling. Voorbeelden van categorie 2 vragen zijn: 'Hoe ben je tot deze oplossing gekomen?' en 'Waarom heb je voor deze aanpak gekozen?'
film?
Jammer dan

Slide 8 - Slide

Dit geeft meteen mijn liefde haat verhouding weer met computer... weet niet hoe ik een deel van de film moet weer geven.... na een half uur puzzelen en proberen..... stop ik ermee...
Film?
Dit maakt het mondeling en vooral in de klas feedback geven lastig. En daarnaast moet ik toegeven dat ik mij regelmatig betrap op aangeven “goed gedaan” maar dat het daarnaast ook aangeven wat goed gedaan is wegzakt als de werkdruk (het programma moet af... of andere leerlingen zijn niet bij de les...) of ruis toeneemt.  

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

 Daarom gezocht naar andere, voor leerlingen veilige manier van communiceren. Dus persoonlijk en minder klassikaal. Hierbij is met name LessonUp een handig hulpmiddel geweest. 

Slide 10 - Slide

Leerpunt voor volgend jaar is doorgaan en met klassikaal “goed gedaan en aangeven wat goed is” maar daarnaast ook vragen om te redeneren, of te vergelijken. In eerste instantie in examenjaar en als het wat meer “ingeslepen” is bij mij ook meer in niet examenklassen. 

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Vragen na afloop van de taak
Vragen na afloop van de taak zijn gericht op het reflecteren op het leerproces. Voorbeelden van vragen na afloop van de taak zijn: 'Wat heb je geleerd?' en 'Wat zou je de volgende keer anders doen?'

Slide 13 - Slide

Geef voorbeelden van vragen na afloop van de taak en leg uit waarom ze belangrijk zijn.

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Verder wil ik me richten op de tweede dimensie van feedback geven dus kijken naar verschillende leerstrategieën en dit wil ik bereiken met rtti (ik weet dat sommige collega’s dit als vloeken in de kerk beschouwen)  Nadeel rtti is dat het bruikbaar is tijdens nabespreking van een toets/na de toets. Ik wil ook voordat getoetst wordt verschillende leer strategieën aanleren. Maar hoe daar heb ik nog wel hulp bij nodig… 

Slide 15 - Slide

maar ik heb hier in het verleden goede resultaten mee geboekt. Leerlingen bewust maken van de verschillende leer strategieën, bewust laten worden van hun eigen valkuilen en leerlingen meer zelf de regie over eigen leerprestaties geven, wel iets van veel tijd kost maar ook vee
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 16 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.

Slide 17 - Slide

This item has no instructions

Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 18 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.

Slide 19 - Slide

This item has no instructions

Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 20 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.