“Financiële educatie richt zich op het vergroten van kennis, inzicht, vaardigheden en bewustzijn van kinderen, jongeren en volwassenen op het gebied van persoonlijke en maatschappelijke financiële afwegingen. Het gaat onder andere over verbetering van begrip van financiën, maar ook over het bewustzijn van risico’s van financiële handelingen en producten. Het gaat nadrukkelijk niet alleen gaat over inzicht in en kennis van financiële begrippen maar ook om vaardigheden, motivatie en bewustzijn.” (Hooghoff, Studulski, van Uffelen en Wagenaar, 2009).
. Daarnaast is financiële educatie van belang voor deze doelgroep, omdat ze actief nadenken over hun toekomst, maar dit vaak korte termijn denken is, in verband met de ontwikkeling van hun brein. (Van der Veen & Van der Wal, 2016) Het is daarom belangrijk dat deze doelgroep inzichten krijgt over de keuzes die ze te wachten staan en bewust worden van de financiële afwegingen die in de toekomst zullen plaatsvinden. Daarnaast is financiële educatie voor deze doelgroep van belang, omdat het de kans verkleint dat deze doelgroep later schulden gaat maken. (Westhof & de Ruig, 2015)
Ten eerste beschrijven Dessart & Kuylen (1986) dat financiële educatie veel negatieve gevolgen voor het participeren binnen de maatschappij kan voorkomen. Financiële problemen kunnen namelijk een sociaal isolement creëren, een buitengesloten gevoel oproepen en de mogelijkheid om makkelijk te participeren binnen de samenleving belemmeren. Daarnaast kunnen financiële zorgen ook zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals een depressie of hart- en vaatziekten. (French & McKillop, 2017)