werkbijeenkomst 2 Digitale detox

Help! Ik ben een digitale database

PV2LVT-22 Lessen voor de toekomst
werkbijeenkomst 2
1 / 15
next
Slide 1: Slide
Project Lessen voor de toekomstHBOStudiejaar 2

This lesson contains 15 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 120 min

Items in this lesson

Help! Ik ben een digitale database

PV2LVT-22 Lessen voor de toekomst
werkbijeenkomst 2

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Voorbereiding Its?

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Dilemma
Moeten overheden en wetgevers wegblijven van internet en Big Tech? 

Is het de verantwoordelijkheid van individuen om zich  aan data slurpende bedrijven over te leveren?

Slide 4 - Slide

De studenten hebt thuis gekeken naar de documentaire Digitale Detox. Leg de studenten het volgende dilemma voor: ‘Moet Big Tech door overheden aan banden gelegd worden met wetgeving en nieuwe regels of moet internet een vrijplaats blijven voor iedereen, ook voor groepen die er bijvoorbeeld anti-liberale denkbeelden op nahouden?’
(of met andere woorden: ‘Moeten overheden en wetgevers wegblijven van internet en Big Tech en is het de verantwoordelijkheid van individuen om zich al dan niet met alle persoonlijke informatie van dien aan data slurpende bedrijven over te leveren?’)
Vraag hoe studenten hier over denken. Stimuleer studenten de inhoud van de docu mee te nemen in hun argumentatie.

rol van Twitter
Elon Musk heeft Twitter gekocht

Musk: 'De vogel is bevrijd' (oktober 2022)
Ook mensen met extreme denkbeelden welkom

Wat vinden jullie?

Slide 5 - Slide

Extra / verdiepend: bespreek de overname van Twitter door Elon Musk. "De vogel is bevrijd", schreef Musk 28 oktober 2022 op Twitter. Dat was een directe verwijzing naar het logo van Twitter. Met zijn tweet lijkt hij te doelen op vrijheid van meningsuiting op het platform. Volgens Musk moet het sociale netwerk meer toelaten. Nu worden mensen met extreme denkbeelden vaak verbannen om hun tweets.
leerdoelen
Je kunt …
  • een beredeneerd standpunt innemen in de discussie rondom gebruik en veiligheid van social media;
  • een (voorlopig) antwoord formuleren op de vraag: ‘Hoe word je burger?’;
  • brainstormen over een mogelijk thema/onderwerp voor het te ontwerpen miniproject.

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Verloop van de les
  • dilemma
  • carrouseldiscussie
  • grid maken
  • ideeënwolken

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Carrouseldiscussie
Moet jouw basisschool een Facebookpagina en/of Instagramaccount starten om daar leuke weetjes en plaatjes van de school, de leerlingen en de docenten te plaatsen?

Slide 8 - Slide

Volgend op het dilemma gaan we een carrouseldiscussie in binnen- en buitenkring voeren. We doen dit vanuit de casus van een basisschool die zich afvraagt of ze een Facebookpagina en/of Instagramaccount moeten starten om daar leuke weetjes en plaatjes van de school, de leerlingen en de docenten te plaatsen. In de carrouseldiscussie kom je telkens tegenover een ander te zitten en met die persoon ga je in discussie.

VERLOOP CARROUSELDISCUSSIE: De studenten van de buitenste cirkel vallen de stelling aan en die van de binnenste verdedigen de stelling. Na enige tijd wordt de discussie gestopt en gaan de studenten van de buitenste cirkel enkele stoelen verder op zitten. Met andere woorden: de buitenste cirkel draait één of twee stoelen verder. Hierna kan de binnenste cirkel “aanvallen” en de buitenste cirkel verdedigen. 

Na enige keren draaien kan er een nabespreking gehouden worden.
Vraag enkele studenten naar de opbrengst van de carrouseldiscussie.

Hoe word je burger?

Denk (in stilte) terug aan de hoorcolleges, de inspiratieworkshop(s), de studiereis  naar R’dam en de activiteiten uit werkbijeenkomst 1

  • Wat is je bijgebleven? Wat sprak je aan? Wat is je opgevallen? Wat raakte jou? 
  • Persoonlijke inzichten noteren; in vorm van trefwoorden of korte zinnen.
  • Elke student beschrijft zoveel mogelijk verschillende kaartjes (minimaal 5 / let op: per kaartje één inzicht!) en legt deze in de kring op de grond. 

Slide 9 - Slide

STAP 1 – EEN GRID MAKEN: de studenten krijgen de volgende opdracht: denk (in stilte) terug aan de hoorcolleges, de inspiratieworkshops, de studiereis in R’dam en de activiteiten uit werkbijeenkomst 1 (opbrengst poster en schrijfoefening). Wat is je bijgebleven? Wat sprak je aan? Wat is je opgevallen? Wat raakte jou? Elke student gaat op blanco (Hema)kaartjes persoonlijke inzichten noteren; in vorm van trefwoorden of korte zinnetjes.
- Elke student beschrijft zoveel mogelijk verschillende kaartjes (minimaal 5 / let op: per kaartje één inzicht) en legt deze in de kring op de grond.

Inspiratie
  • Kies ±8 begrippen / zinnetjes uit de grid die jou het meeste aanspreken.
  • Inzichten schrijf je voor jezelf op. 
  • Kaartjes die je kiest laat je liggen. 

Slide 10 - Slide

STAP 2 – KIES BEGRIPPEN UIT HET GRID DIE JOU MEESTE AANSPREKEN: studenten lopen rond het grid en kiezen ± 8 begrippen / zinnetjes die meest blijven hangen. Inzichten schrijven zij voor zichzelf op. NB Kaartjes die je kiest wel gewoon laten liggen.
STAP 3 – Elke student krijgt zijn of haar individuele antwoord op vraag ‘Hoe word je burger?’ uit werkbijeenkomst 1 terug. Deze mogen zij herformuleren. Hoe kunnen zij antwoord nog scherper / beter formuleren? De gekozen begrippen en zinnen uit grid helpen hierbij.

Minipauze

5 minuten

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Aanvullen


Herformuleer je antwoord op de vraag ‘Hoe word je burger?’ uit werkbijeenkomst 1 . 


Slide 12 - Slide

STAP 3 – Elke student krijgt zijn of haar individuele antwoord op vraag ‘Hoe word je burger?’ uit werkbijeenkomst 1 terug. Deze mogen zij herformuleren. Hoe kunnen zij antwoord nog scherper / beter formuleren? De gekozen begrippen en zinnen uit grid helpen hierbij.
Ideeënwolken
WOLK 1: samen leven (democratie)
WOLK 2: (digitale) technologie
WOLK 3: leefbare planeet

Slide 13 - Slide

In het lokaal hangen drie grote ideeënwolken (getekend op flaps).
WOLK 1: samen leven (democratie)
WOLK 2: (digitale) technologie
WOLK 3: leefbare planeet
Welke ideeën leven er onder de studenten als het gaat om mogelijke onderwerpen waar het miniproject over zou kunnen gaan? Deze op de flaps noteren. Let op: gaat dus enkel om begrippen/woorden die het onderwerp van miniproject weergeven; over mogelijke inhoud of opzet van miniproject hoeft niets te worden genoteerd. De studenten lopen in de ruimte rond (beweging!), wisselen uit, overleggen, brainstormen samen, etc. Uiteindelijk zijn alle drie de ideeënwolken helemaal gevuld met (aantrekkelijke en passende) onderwerpen.
- (10 min.) We zitten weer in de kring. Studenten hebben zicht op de drie posters buiten de kring. Welke onderwerpen vind je als individuele student aansprekend? Noteer die op een kladblaadje.

Voorbereiding werkbijeenkomst 3
  • bekijken documentaire ´Future Food´
  • maken van opdracht op its

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Check out 

Slide 15 - Slide

This item has no instructions