8 tips voor het schrijven van je beschouwing over een boek
Tip 4: begin goed
BAM! Het beste kun je met de deur in huis binnenvallen: als je inleiding spetterend, sprankelend en interessant is, heb je de lezer in de houdgreep. Hij/zij is dan nieuwsgierig en zal je tekst van het begin tot het eind willen uitlezen.
Hoe begin je dan goed? Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kan je beginnen met een spannende quote of scène uit het boek. Bijvoorbeeld zo: ''De hond zit kwispelend aan mijn voeten. In de keuken zoemt de broodbakmachine. De radio brengt een gesprek over Barack Obama. En Joey is dood.'' De lezer is dan meteen nieuwsgierig: wat is er met Joey gebeurd? waarom is hij dood?
Een andere manier is om de belangrijkste, spannendste ingrediënten uit het boek in een zin te noemen. ''Volwassenen die kinderen slaan, relatieproblemen en nog meer drama: je krijgt het allemaal voorgeschoteld in dit boek.'' Zolang je een klein beetje van de details geeft, maar nog heel veel verborgen houdt, zul je ook op deze manier je lezer nieuwsgierig weten te maken.
Wat je beter niet kan doen? Zet nooit, maar dan ook nooit een samenvatting van je punten in de inleiding. Dan heeft het voor de lezer al geen zin meer om je tekst te lezen. Ook is het niet handig om de volledige boekinhoud al te verklappen.