This lesson contains 19 slides, with text slides and 4 videos.
Items in this lesson
6.3 Mensen in het kustgebied
Slide 1 - Slide
Slide 2 - Slide
= Een begroeid stuk land dat direct aan zee grenst en alleen bij hoge vloed overstroomt. Kwelders komen voor in Noord-Nederland: in de provincies Groningen en Friesland!
Slide 3 - Slide
Slide 4 - Slide
Slide 5 - Slide
Hoogste terp van Nederland (Friesland): Hogebeintum (bijna 9 meter hoog)
Slide 6 - Slide
zeekleipolder NW Friesland
De dijk die Friesland vroeger beschermde tegen het water
Slide 7 - Slide
Uitleg
Terp
Bewoners van Laag-Nederland beschermden hun gebouwen tegen overstromingen. Dit deden ze door een kunstmatige heuvel op te werpen waar bovenop ze de gebouwen bouwden. Dit worden terpen genoemd. De plaats Usquert in Groningen is zo ontstaan.
Dijk
Na een aantal eeuwen hielpen de terpen niet genoeg meer om droge voeten te houden. Ook werden de gemeenschappen steeds groter. Uiteindelijk werden de terpen met elkaar verbonden. Zo ontstond er een dijk om het water buiten de deur te houden. Het buitendijkse gebied kende nog steeds sedimentatie, waardoor het binnendijkse gebied lager kwam te liggen.
Wad
Onze Waddenzee is Unesco-erfgoed. Dit waddengebied is uniek in de wereld. In deze ondiepe zee ontstaan er zandbanken. Het zeewaterpeil is afhankelijk van de getijden; bij eb zijn de zandbanken hoger en bij vloed staat alles onder water.
Polder
"God created the Dutch, the Dutch created the Netherlands". Wij zijn kampioen landaanwinning. Al sinds de middeleeuwen bouwen wij machines om binnendijks moerassig gebied te ontwateren. Deze polders worden tegenwoordig ontwaterd door gemalen.
Slide 8 - Slide
Slide 9 - Slide
laagveenlandschap
Slide 10 - Slide
Slide 11 - Slide
Slide 12 - Slide
Slide 13 - Slide
maar eerst met watermolens!
Voorbeelden zijn: Haarlemmermeerpolder ( Schiphol), Schermer, Wormer, Purmer, Wieringermeer en meest recent: de NO Polder en Flevoland
Slide 14 - Slide
Slide 15 - Video
Slide 16 - Video
Noordoost polder ; droogmakerij
Moderne verkaveling: rechttoe rechtaan: makkelijk voor de boer!