Les 2 Winnaars hebben een plan

Stick to the plan
Winnaars hebben een plan
1 / 34
next
Slide 1: Slide
LOBMBOStudiejaar 2

This lesson contains 34 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Stick to the plan
Winnaars hebben een plan

Slide 1 - Slide

Wat ga je doen?
Onderzoek wat je kunt leren uit je mislukkingen.

Formuleer een duidelijk doel met een deadline.

Stel een actieplan op met tussentijdse doelen.

Slide 2 - Slide

Terugblik
Wat weet je nog?

Slide 3 - Slide

Wilskracht, discipline, focus, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen. Welke uitleg is juist?
A
Karakter eigenschappen die alleen bij sporters, succesvol ondernemers, etc horen
B
Fundamentele menselijke eigenschappen die iedereen heeft
C
Karakter eigenschappen die je hebt of je hebt ze niet
D
Karakter eigenschappen die je moet krijgen als je ouder wordt

Slide 4 - Quiz

Wat is de omschrijving van wilskracht?
A
Het is datgene wat de mens onderscheidt van dieren
B
Een spier die op den duur door oefening sterker wordt
C
Een nutteloze karaktereigenschap
D
Dat wat je tegenhoudt wanneer je iets wilt doen

Slide 5 - Quiz

Wat is een flow
A
Een golf beweging
B
Iets wat je tegenhoudt in je werk
C
Als je met veel aandacht, kennis en energie ergens aan werkt
D
Als je afgeleid wordt wanneer je je concentratie juist nodig hebt

Slide 6 - Quiz

Zit jij zelf wel eens in een flow?
JA
NEE

Slide 7 - Poll

Welke acteur sprak het filmpje in en zag je in het filmpje over doorzettingsvermogen?
A
B
C
D

Slide 8 - Quiz

Go!
Les 2 Winnaars hebben een plan

We gaan beginnen met de tweede les van de training stick to the plan. Zorg dat je goed leest. Af en toe een pauze nemen, bewegen en dan weer verder gaan kan helpen!
Succes!

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Slide

Falen & succes
Het is slim van Lenneke om haar gedrag uit het verleden eens grondig onder de loep te nemen. Waarom dezelfde fout maken als de vorige keer? Door te kijken naar momenten van succes en falen uit het verleden, leer je je sterke eigenschappen en valkuilen kennen. Zelfkennis betekent dat je inzicht hebt in hoe je bent, wat je voelt en hoe je je in bepaalde situaties gedraagt. Wat waren de momenten waarop jij vol overgave ergens voor ging? Wat deed je? Hoe deed je dat? Wat dacht je? Wat voelde je?
En andersom; hoe zat dat met de momenten waarop jouw discipline ver te zoeken was? Waar lag het aan dat je je er niet toe kon zetten? Wat dacht en voelde je? Kun je een patroon ontdekken? Is het te voorspellen wanneer jouw wilskracht zich juist wel of niet laat zien?

Slide 15 - Slide

Zo doe je dat
  •   Neem je positieve gedrag onder de loep: wat waren de momenten waarbij je gedisciplineerd aan een taak gewerkt hebt? Dat je een doel voor ogen had en dat doel behaalde?
  • Kun je er een vinger op leggen waarom je juist op die momenten succesvol was? Heeft dat met specifieke factoren te maken? 
  • Neem je negatieve gedrag onder de loep: wat waren de momenten waarbij je niet de discipline had om je op je taak te richten? 
  • Waaraan lag dat, denk je? Welke factoren lagen hieraan ten grondslag?
  • Denk je dat je — als je nu ergens aan begint — de juiste voorwaarden kunt scheppen zodat je geconcentreerd en gedisciplineerd te werk kunt gaan? En kun je de negatieve factoren uitsluiten?

Slide 16 - Slide

Vier soorten wilskracht
Gekeken naar vormen van wilskracht onderscheidt Roy Baumeister
(in zijn boek 'Wilskracht') vier categorieën. Misschien ben je van nature goed in het beheersen van je emoties, maar heb je je impulsen niet altijd even goed onder controle. Wanneer je weet wat je plus- en minpunten zijn, kun je daar rekening mee houden als je
jezelf doelen stelt. Ben jij prima in staat je impulsen te beheersen,
maar gaan je gedachten nogal eens met je op de loop? Dan is dat voor jou een extra aandachtspuntje!

Slide 17 - Slide

1. Beheersing van gedachten
Soms wil je je focussen op datgene waarmee je op dat moment bezig bent, maar dwaal je af naar vruchteloze gedachten ("Hoe
heette die actrice uit Grease ook alweer?") of blijft dat irritante liedje zich afspelen in je hoofd ("Now you're just somebody that I used to know!"). Je kunt volgens Baumeister leren je te concentreren, zeker als je sterk gemotiveerd bent.

Slide 18 - Slide

2. Beheersing van emoties
Doorgaans probeer je aan een slecht humeur en onprettige gedachten te ontsnappen. Behalve als je juist probeert somber en invoelend te zijn (bijvoorbeeld als je naar een begrafenis gaat of wanneer je slecht nieuws moet brengen) of vast wilt houden aan je gevoel van boosheid (zodat je in de juiste stemming bent om een klacht in te dienen). Emoties zijn bijzonder moeilijk te beheersen, omdat je je stemming bijna niet kunt veranderen. Gedachten en gedrag zijn aan te passen, maar je kunt jezelf niet
dwingen om bijvoorbeeld gelukkig te zijn. 


Slide 19 - Slide

3. Impulsbeheersing
Dit wordt het meest geassocieerd met wilskracht: het vermogen om verleidingen als drank, sigaretten en zoetigheid te weerstaan.
Eigenlijk is de naam 'impulsbeheersing' verkeerd, want in feite beheers je niet de impuls maar juist jouw reactie daarop. Baumeister noemt Barack Obama als voorbeeld: "Zelfs iemand met de bovennatuurlijke zelfbeheersing van een Barack Obama ontkomt niet aan de aandrang af en toe een sigaret op te steken. Wat hij wel kan beheersen, is zijn reactie: negeert hij de impuls, kauwt hij op een Nicorette, of sluipt hij naar buiten om te roken?" (Volgens het Witte Huis slaagt hij er meestal in van de sigarettenaf te blijven, maar niet altijd.)

Slide 20 - Slide

4. Prestatiebeheersing
Je richt je energie op de taak waarmee je bezig bent. Op het vinden van de juiste combinatie van snelheid en zorgvuldigheid. Op het indelen van je tijd en volhouden als je eigenlijk wilt opgeven.

Slide 21 - Slide

                                Droom? Doel! 
Bij topsporters en hun doelstellingen denk je meteen aan het hoogst haalbare. Roger Federer die alle grandslamtoernooien op zijn naam wil schrijven. Haile Gebrselassie die het wereldrecord op de marathon voor ogen heeft. Of Michael Jordan die ervoor zorgt dat hij ontegenzeggelijk de aller-, allerbeste basketballer ter wereld is. Aller tijden! ...(vervolg)

Slide 22 - Slide

Droom? Doel!
....Maar dat je ook als niet-wereldtalent de top kunt bereiken, bewees Eddie Edwards. De rossige, bijziende Engelsman droomde ervan ooit aan de Olympische Spelen deel te nemen. Hij zette zijn droom om in een concreet plan en constateerde dat hij bij het onderdeel schansspringen de meeste kans maakte op kwalificatie. Hij moest alleen nog even leren schansspringen...

Slide 23 - Slide

Een droom met een deadline

In 1986 stond Edwards voor het eerst op een skischans en na een behoorlijke eerste sprong bepaalde hij zijn deadline: de Olympische Spelen van 1988 in Calgary. Zijn doel? Niet eerste worden, geen podiumplaats... Gewoon meedoen!
Amper twintig maanden na zijn eerste sprong werd zijn droom werkelijkheid. Een apetrotse Edwards maakte zijn debuut op de Olympische Spelen. Hij werd 58e (en laatste) op de grote schans en 55e (en laatste) op de kleine schans, maar 'Eddie the Eagle' groeide uit tot publiekslieveling. "Al mijn tegenstanders sprongen al twintig jaar! lk had geen schijn van kans", vertelde hij jaren later. "Het bereiken van de Olympische Spelen was voor mij al even veel waard als een gouden medaille. Dat ik laatste zou worden, wist ik van tevoren."

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Video

Zo doe je dat
• Zonder doel geen discipline. Wanneer je weet wat je wilt, kun je inschatten welke inspanningen benodigd zijn om je doel te bereiken. Blijf jezelf inprenten wat dat doel is, schrijf het op, en je wilskracht wordt sterker en sterker.
• Werk aan één doel tegelijk. Je mag best meerdere dromen en doelen hebben, maar kies je meest belangrijke om als eerste en als enige aan te werken.

Slide 26 - Slide

...vervolg
• Beoordeel de noodzaak van je doel en het wel of niet halen en benoem de echte reden om in actie te komen.
• Neem jezelf voor om ergens op zijn minst vijf minuten aan te werken. Als je eenmaal bezig bent, lukt het vaak vanzelf om langer vol te houden.
• Beloon jezelf wanneer je een resultaat hebt behaald vanwege je discipline.
• Meet de vorderingen van je doel. Van groot naar klein
40 kilo afvallen. Een eigen bedrijf starten. 500 euro per maand sparen. De wereld rondreizen. Een marathon lopen. Binnen een jaar promotie maken.

Slide 27 - Slide

...vervolg
Stuk voor stuk bewonderenswaardige doelen waar de ambitie vanaf druipt, maar ze schrikken ook een beetje af. Want 40 kilo afvallen, dat is nogal wat! Of vanuit het niets een bedrijf opstarten, ook dat is een behoorlijke opgave. Dit soort grote doelen méét je jezelf stellen, want ze bepalen de richting die je in wilt. Maar het is van belang om daarnaast kleine doelen te stellen. Die zorgen er namelijk voor dat je je stap voor stap in die richting beweegt. Vergelijk het met de zomervakantie van vroeger. Het doel was die prachtige gezinscamping in de Provence. De stapjes ernaartoe? Die bepaalde je vader de avond voor vertrek, met de kaart van Frankrijk uitgevouwen over de keukentafel. "Bij Maastricht de grens over, dan Luik aanhouden, Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon, Lyon..."

Slide 28 - Slide

Kleine stappen,
grote overwinningen

  • In korte tijd bereik je je doelen. Ze liggen steeds binnen handbereik en daardoor heb je beter voor ogen waar je naartoe werkt. Hierdoor kun je ook gerichter actie ondernemen.
  • Elke keer dat je je doel behaalt, voelt dat als een overwinning. Het motiveert enorm als je regelmatig een mijlpaal — hoe klein ook — behaalt. Het stimuleert je om aan het volgende doel te werken.
  • Met jezelf kleine doelen stellen, zet je een verandering in zonder dat je het zelf merkt. Gooi je een gewoonte in één keer om, dan is het lastig om de verandering vol te houden. Als je het stap voor stap doet, wen je aan nieuwe gewoontes en breng je mondjesmaat verbetering in je leven aan.

Slide 29 - Slide

Hoe werkt dat dan?
  • Verdeel je doel in kleinere subdoelen en schrijf ze op, zodat je ze kunt afvinken. Maak een tijdpad en zorg ervoor dat je iedere paar weken, minimaal eens per maand één subdoel kunt behalen.
  • Vier successen en gun jezelf een beloning als een doel bereikt is. Let er wel op dat het een beetje in verhouding is (een vakantie omdat je 2 kilo bent afgevallen, dat is wat overdreven) en dat je beloning niet tegenstrijdig is met je einddoel (jezelf belonen met een zak chips omdat je 2 kilo bent afgevallen... ook dat is niet zo handig).
  • Kijk niet te veel naar je 'grote doel'. Zo is het makkelijker om je focus te behouden.
  • Heb je je misrekend? Ben je vastgelopen? Loop je achter? Neem even rustig de tijd om opnieuw te plannen. Je kunt beter vol vertrouwen een nieuw plan vormen, dan zonder vertrouwen achter de feiten aanlopen.

Slide 30 - Slide

Ten slotte...
Een vaderlijk advies van Walter Mischel: zorg ervoor dat je niet doorslaat in je discipline — en met neme de onthouding clie ermee gepaard gaat. Je kunt ook té streng zijn voor jezelf. "Te veel uitgestelde bevrediging kan een even treurig leven opleveren als te weinig."
Dus doorzettingsvermogen tonen op de momenten dat de situatie erom vraagt? Ja! Maar als je NIJ enorm veel zin hebt in die marshmallow, dan is dit het moment om direct toe te tasten!

Slide 31 - Slide

Slide 32 - Slide

Slide 33 - Slide

Wat ga je doen?
1. De opdracht in Teams maken

2. Lees de opdracht goed door!

3. Stap 3 kun je 2 dagen later maken. 

Slide 34 - Slide