P3-K1: Les 7 Doelstellingen en leefstijlplan. oud

P3-K1: Les 7 Doelstellingen en leefstijlplan
1 / 15
next
Slide 1: Slide
VoedingMBOStudiejaar 3

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

P3-K1: Les 7 Doelstellingen en leefstijlplan

Slide 1 - Slide


Opdracht(20 min):
In teams, onder lesmateriaal P3-K1 staat een bestand met casussen voor Bravo. 
Jullie worden in groepen verdeeld met max 4 personen en je gaat samen per casus een smartie doelstelling maken. De doelstelling is in 1 zin geformuleerd. 

Slide 2 - Slide

Casus Bewegen
Marja is een vrouw van 44 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen. Ze is gezond; ze heeft overgewicht (ca. 20 kilo te veel), ze krijgt daar steeds meer last van.
Marja is een actieve vrouw, die altijd genoeg energie had voor de dingen die zij leuk vond naast het werk. Dat veranderde geleidelijk toen zij 2 kinderen kreeg. Ze gaf toe aan eetbuien. Na jaren van veel werken combineert ze nu de zorg voor haar kinderen met werk.
Het werk bevalt haar nu beter, ze heeft onderzocht welk werk beter bij haar past. Ze heeft die gevonden.
De tropenjaren van de kleine kinderen zijn voorbij, haar kinderen zijn nu groter en zelfstandig.
Haar conditie was niet meer zo goed. Ze merkte dat ze minder energie had voor uitjes, hobby’s en ze merkte ook dat ze in haar werk vaak geen extra taken kon doen. Sport was erbij ingeschoten de laatste jaren, voorheen deed ze met plezier aan volleybal.
Als ze in de spiegel kijkt, is ze ontevreden. Hoe heb ik het zo ver laten komen?
Nu er balans is in het gezin-werk, wilde ze gaan werken aan haar gewicht.
Ze wil graag een actieve gelukkige moeder zijn. Op haar werk wil ze goed presteren.
Haar wensen:
Afvallen naar een gezond gewicht
Nooit meer jojo-en
Meer energie
Opdracht: achterhaal de hulpvraag van Marja en formuleer SMART-doelen.
 













Slide 3 - Slide

Doelstelling Bewegen

Slide 4 - Open question

Casus roken
Alie is 53 jaar en rookt vanaf haar 14e. Ze voelt zich al een paar jaar niet fit maar ze dacht dat het met haar overgang te maken had. Alie heeft druk op haar borst en ze moet erg veel hoesten. Haar dochter vindt dat haar moeder niet fris uit haar mond ruikt en dat ze erg grauw uitziet. Zowel haar man als haar dochter vinden dat ze moet stoppen met roken. Alie heeft dit verschillende keren geprobeerd maar ze kreeg hier zoveel stress van dat ze het steeds niet kon volhouden. Haar rookgedrag is wel minder dan vroeger. Ze rookt nu nog 10 sigaretten op een dag terwijl dat er vroeger wel 20 waren. Ze vraagt zich af of het nog wel zin heeft om te stoppen, ze rookt tenslotte al zo lang. Volgens Alie levert de stress om te moeten stoppen misschien wel net zoveel schade aan haar lichaam toe dan het stoppen met het roken zelf. Na aandringen van haar man en dochter gaat Alie toch naar de huisarts om te informeren of ze hulp kan krijgen bij het stoppen met roken.

Opdracht: achterhaal de hulpvraag van Alie en formuleer SMART-doelen.  













Slide 5 - Slide

Doelstelling Roken

Slide 6 - Open question

Casus alcohol
Peter is 29 jaar en sinds een half jaar gescheiden. Het drankgebruik is de oorzaak van de scheiding van Peter en zijn ex-vrouw. Peter drinkt stevig vanaf zijn 18e . Je moet genieten van het leven, is zijn motto. Hij heeft dan ook een mooie ronde buik. Peter drinkt elke avond 6 flesjes bier en in het weekend zeker het dubbele aantal biertjes, ook sluit in het weekend af met 2 glazen Whisky. Aan een dag zonder alcohol wil hij niet denken. Hij heeft dit weleens geprobeerd maar dan kan Peter niet in slaap komen. Na een drankje valt hij als een blok in slaap maar later op de nacht is hij vaak wakker, ‘s morgens staat hij daardoor vaak moe op. De laatste 2 weken heeft Peter pijn rechts bovenin zijn buik, dit had hij eerst alleen overdag maar nu ook in de nacht. Ook voelt hij zich misselijk en heeft steeds minder trek in eten. Peter twijfels erover om toch maar eens naar de huisarts te gaan.

Opdracht: achterhaal de hulpvraag van Peter en formuleer SMART-doelen. 











Slide 7 - Slide

Doelstelling Alcohol

Slide 8 - Open question

Casus voeding
Je loopt stage bij een voedingsconsulente. Om stapsgewijs te leren cliënten van voedingsadvies te voorzien legt je stagebegeleider onderstaande casus aan je voor. Wat zou jou aanpak zijn als je Petra Jansen moest begeleiden naar een gezonder voedingspatroon?
Petra is een hardwerkende carrièrevrouw van 37. Vijf dagen per week gaat ze met de auto naar haar werk op een advocatenkantoor, waar ze lange dagen doorbrengt. Tevens is ze regelmatig onderweg voor zakelijke contacten. Lunches doet ze meestal buiten de deur.
Van gezond eten en bewegen komt het de laatste jaren weinig. Zeker nu haar relatie op de klippen is gelopen beland ze regelmatig ’s avonds laat met een kant-en-klaarmaaltijd of diepvriespizza op de bank. Ook grijpt ze de laatste tijd vaak naar chocola, om het verdriet van haar relatiebreuk te verwerken. Voor sporten en bewegen heeft ze weinig tijd, hier komt dus niets van terecht. Ze is vastbesloten dat ze echt wat aan haar lijf moet gaan doen. Ze merkt de laatste maanden aan haar kleding dat het allemaal wat strakker begint te zitten. Er moeten nodig een paar kilootjes af! Welke voedingspatroon kan haar daarbij helpen?
















Slide 9 - Slide

Casus voeding
Haar dagvoeding:
Ontbijt: pak drinkontbijt 500ml
Tussendoor: 1 pakje Liga MilkBreak en twee koffie met suiker en melk
Broodmaaltijd: 2 witte pistolets met roombrie (30 gram), een kroket, 2 glazen jus d'orange
Tussendoor: pakje Wasa sandwich, banaan, en 1 thee met suiker, 1 cup-a soup tomaat
Warme maaltijd: Pizza hawaii, 2 glazen jus d'orange
Tussendoor ‘s avonds op de bank: halve reep witte chocolade (75 gram), glas zoete witte wijn
Gewicht, lengte en vetpercentage
Om Marja beter te kunnen adviseren vraag je om haar gewicht op te nemen. De weegschaal waar je haar op weegt geeft de volgende resultaten:
Marja weegt 74 kg,
Lengte: 1.70 lang
vetpercentage van 30%.

Opdracht: achterhaal de hulpvraag van Petra en formuleer SMART-doelen.















Slide 10 - Slide

Doelstelling voeding

Slide 11 - Open question

Casus ontspanning

Koen werkt sinds een aantal maanden als servicemedewerker bij het Ministerie van Landbouw en Economische zaken in Zwolle. Hij heeft een contract voor een half jaar, 40 uur per week. Zijn werktijden mag hij zelf indelen, dat vindt hij fijn. Het bedrijf is 24 uur per dag open voor ICT vragen. Wegens ziekte wordt aan Koen gevraagd of hij tijdelijk 8 uur per week meer zou willen werken. Koen voelt zich gevlijd en zegt ja. Na 3 weken extra gewerkt te hebben merkt hij dat hij erg moe is, slechter gaat slapen, vergeetachtig wordt en begint te piekeren. Ook heeft hij af en toe hoofdpijn. Door deze klachten spreekt hij steeds minder vaak met vrienden om iets leuks te gaan ondernemen. Zijn vrienden laten het voor wat het is. Hij durft deze klachten niet aan te geven op het werk, hij heeft tenslotte nog geen vast contract en misschien kan hij deze wel krijgen door zijn goede inzet. Koen maakt steeds meer fouten op zijn werk. Dit weet hij in eerste instantie goed te verdoezelen. Na 5 weken extra werken heeft Koen ondragelijke hoofdpijn en slaapt hij nog maar 5 uur per nacht. Koen blijft -als hij vrij is- de hele dag in bed liggen. Hij maakt zich zorgen hoe hij dit moet gaan aanpakken.

Opdracht: achterhaal de hulpvraag van Koen en formuleer SMART-doelen. 











Slide 12 - Slide

Doelstelling ontspanning

Slide 13 - Open question

Jullie kunnen nu:
  • een intakeformulier afnemen
  • een intakegesprek afnemen
  • samen met de les testen en meten een health check uitvoeren
  • doelstellingen maken nav de intake 
En nu??

Slide 14 - Slide

Nu...
  • ga je oefenen met leefstijlplannen maken
  • ga je beweegplannen maken
  • ga je voedingsplannen maken
dus, mensen begeleiden!!

Slide 15 - Slide