This lesson contains 11 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 45 min
Items in this lesson
Welkom in de godsdienstles
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Slide 2 - Slide
This item has no instructions
Slide 3 - Slide
Volgens een beroemde legende zou Constantinus aan de vooravond van de beslissende slag bij de Milvius-brug over de Tiber een visioen hebben gehad. Constantijn zou een kruis aan de hemel hebben zien staan. Een hemelse stem zou hebben geroepen: 'In dit teken zult hij overwinnen' (εν τουτω νικα: In Hoc Signo Vinces. Als hij het Christusmonogram van de christenen op de schilden van zijn legionairs zou aanbrengen, zou hij de slag winnen. Feit is dat Maxentius op 28 oktober 312 bij de Milvius-brug verslagen werd. Deze overwinning wordt in de kerkgeschiedenis als een keerpunt beschouwd. Het christendom werd als enige godsdienst erkend in het Romeinse Rijk.
Waarom vonden er vervolgingen plaats?
Slide 4 - Open question
This item has no instructions
Wat gebeurde er vlak voor een grote veldslag in het leven van keizer Constantijn
Slide 5 - Open question
This item has no instructions
Slide 6 - Slide
X en P zijn geen Romeinse, maar Griekse letters, namelijk de Chi en de Rho, die moeten worden uitgesproken als g en r. Beide letters zijn de beginletters van het Griekse woord Χριστος (in het Latijn Christus), wat betekent 'de gezalfde' (messias in het Hebreeuws).
Wat is een concilie?
Slide 7 - Open question
In 325 werd door keizer Constantijn een kerkelijke vergadering - ook wel 'concilie' genoemd - in Nicea georganiseerd. Dit deed hij als eerste poging om consensus (overeenstemming) te bereiken in de kerk over geloofsonderwerpen waar verschillend over gedacht werd.
De belangrijkste aanleiding was dat er een leer werd vespreid door Arius (een priester) die beweerde dat Christus niet helemaal gelijk aan God was, maar gemaakt zou zijn door zijn Vader. Dit werd tegengesproken door een bisschop. Hierdoor ontstond er onrust.
Slide 8 - Slide
Het christendom kreeg vele aanhangers, het was voor iedereen toegankelijk. De belangrijkste leider was in die tijd, de bisschop van Rome: de paus.
Kerkgeschiedenis in Nederland
Slide 9 - Slide
This item has no instructions
Waarom kwam Bonifatius naar 'de lage landen'?
Slide 10 - Open question
Met het begrip kerstening wordt doorgaans het, vaak massaal, bekeren van heidense volkeren tot het christelijke geloof aangeduid. De kerstening van Europa was een proces van vele eeuwen.
De kerstening van een volk verliep vaak van boven naar beneden. Wanneer een vorst zich bekeerde tot het christendom dan volgden daarna vaak ook zijn onderdanen.
Zoals al gezegd was de kerstening een langdurig proces waarbij de oude Germaanse religieuze tradities langzaam vervangen werden door de christelijke religie. Het was de kunst voor missionarissen en ook voor bisschoppen om, zodra een gebied eenmaal gekerstend was, aan de ene kant de kernpunten van de christelijke leer uit te dragen (en daar ook aan vast te houden) en er aan de andere kant voor te zorgen dat de gewone gelovige de leer kon begrijpen.
De oude Germaanse religies kenden vele goden en vooral op dat punt was de christelijke leer van de drie-eenheid een moeilijk punt. Tegenover een veelgodendom stond een eenheid in drie personen maar toch was er geen sprake van drie goden maar van één enkele God. Om dit concept uit te leggen maakte men onder andere de vergelijking met de zon. De zon die op zichzelf bestaat werd vergeleken met de Vader, het licht van de zon met de Zoon en de warmte van de zon met de Heilige Geest. Het licht en de warmte bestaan niet op zichzelf maar komen voort uit de zon. Met behulp van deze analogie probeerde men om de nieuwe religie iets begrijpelijker te maken.