Marketing 2 voor schoolonderneming - Les 3

Marketing 2 - Les 3
1 / 17
next
Slide 1: Slide
MarketingMBOStudiejaar 3

This lesson contains 17 slides, with interactive quiz and text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Marketing 2 - Les 3

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Weekplanning
  1. Marketingplan van A tot Z
  2. Marketingplan van A tot Z - Geef elkaar feedback
  3. Marketingactiviteiten - Introductie
  4. Marketingactiviteiten - Creatieve activiteiten
  5. Marketingactiviteiten - Online marketing
  6. Productontwikkeling en marketing - Het Foodatelier
  7. Marketingactiviteiten - Evalueer en rapporteer

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Huiswerk - vorige week: Doelen opstellen
Wat wil je bereiken met je marketingactiviteiten?

Slide 3 - Slide

Missie/visie
Afdelingsplannen
Doelen
KPI's
Leerdoelen vandaag
  1. Jij hebt kennis van verschillende marketingactiviteiten
  2. Jij kunt praktijkvoorbeelden geven van bedrijven die marketing inzetten

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Segmentatiecriteria B2C
timer
10:00

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Marketingactiviteiten -
Wat is het?

Slide 7 - Mind map

This item has no instructions

"Het bedenken en uitvoeren van activiteiten die de verkoop bevorderen, vergemakkelijken en bespoedigen."

Slide 8 - Slide

Marketingactiviteiten zijn manieren waarop jij meer, gemakkelijker of effectiever klanten kunt bereiken. En ook hoe je jouw verkoop kunt verhogen, kosten kunt verlagen of marges interessanter kan maken. Wat je ervoor inzet om jouw marketingactiviteiten te verbeteren is compleet afhankelijk van jouw situatie. Wij geven je negen tips van marketingactiviteiten die je kritisch moet benaderen om er meer resultaat uit te behalen.  

Je huidige website verbeteren
Beloon je oudste klanten


Let's play!
Wat heb je nodig?
timer
1:00

Slide 9 - Slide

Schrijf binnen 1 minuut zoveel mogelijk verschillende marketingactiviteiten op, maak hierbij onderscheid tussen online en offline

In groepen schoolonderneming
Verschillende soorten media
  • Betaalde media
  • Eigen media
  • Verdiende media 

Slide 10 - Slide

Betaalde media: bv. Reclame spot, advertentie in krant, reclame op radio etc.

Eigen media: Bv. instagram, website, eigen folder, facebook etc.

Verdiende media: Mond tot mond reclame

Even herhaling: betaalde, eigen en verdiende media
Met betaalde media wordt mediaruimte bedoeld die wordt ingekocht. Het gaat dan bijvoorbeeld om reclame, advertenties, banners, advertorials en gesponsorde links. Deze betaalde mediavorm is lang dominant geweest binnen de marketing, zowel offline als online, en is nog steeds belangrijk om veel mensen te bereiken en om een consistente boodschap over je merk uit te dragen. De controle van het merk over de content is hier zeer groot.
Eigen of relationele media zijn media die door de organisatie zelf uitgegeven worden, waar de organisatie dus zelf controle over heeft. Voorbeelden zijn websites, microsites, branded blogs, video’s en de aanwezigheid van merken op sociale media en sociale netwerk sites zoals Facebook, Twitter en YouTube. Eigen media worden gelijkgesteld aan contentmarketing. Dit is content van het merk zelf afkomstig en door het merk zelf gepubliceerd zonder dat er media voor gekocht moeten worden.
Verdiende media staan gelijk aan user-generated content, dus de aandacht voor je merk geproduceerd door derden zoals bloggers en consumenten. Mensen worden zelf het kanaal om merkboodschappen te verspreiden. Verdiende aandacht is het domein van virale marketing, pr en mond-tot-mondreclame. Voorbeelden zijn socialemediaposts, zoals tweets, reviews, foto’s en video’s van consumenten over merken. Ook aandacht in media en sociale kanalen die het resultaat zijn van pr of mediarelaties vallen hier onder, zoals free publicity in kranten. Deze aandacht kan wel beïnvloed worden door merken, maar niet gecontroleerd.
In deze driedeling komt de controle, of het gebrek eraan, dus goed tot uiting. In principe heeft een merk controle over de content die verspreid wordt door eigen en betaalde media. Over de content die aandacht krijgt van consumenten en journalisten, de verdiende media, hebben merken nauwelijks controle.
Zoek uit!
Welke marketingactiviteiten en media zetten deze bedrijven in om hun product te verkopen? (Waar ligt de focus op?)
timer
5:00

Slide 11 - Slide

Coolblue: Zetten vol in op service en niet op prijs

Booking.com: Maak gebruik van alle online overtuigingsprincipes:
- Schaarste
- Wederkerigheid

Redbull: Focussen op kracht, associatie met ruwe, spannende sporten

Coca-cola: Kerst (vrachtwagen), spelen in op gevoel

Slide 12 - Slide

Mensen zijn gewoontedieren en mediagebruik over de jaren heen trekt vaak diepe groeven in gedrag. Neem het 8 uur-journaal. Het blijkt dat toch nog een hele grote groep, voornamelijk 50+’ers keurig om 8 uur klaar zit voor het journaal. Dit ritueel is onderdeel van hun vaste dagindeling en geeft ze houvast in de navigatie door de dagen heen. Toch biedt de komst van digitale tv gebruikers de mogelijkheid tot uitgesteld kijken. Je kunt het avondjournaal om kwart over 8 opzetten of om half tien, of vlak voor het slapengaan.
Het om 8 uur kijken naar het 8 uur-journaal is een goed voorbeeld van een traditioneel mediapatroon. Net als het lezen van een ochtendkrant en het hebben van een tijdschriftabonnement. Je ziet dat de komst van online nieuws (vanaf de eeuwwisseling) en de komst van de smartphone (vanaf 2007) dit traditionele patroon heeft weerlegd. Jongeren groeien tegenwoordig op met een scherm voor de neus en navigeren zich al swipend door het medialandschap. Pak maar eens een smartphone af van een puber. Je hebt geheid ruzie! Deze groep zal zich niet snel laten verleiden tot een traditioneel mediapatroon. Het is niet zo dat de meiden van nu op hun toekomstige 43ste verjaardagen gaan roepen: ‘Hoera! Nu ben ik eindelijk toe aan de Margriet’.
In onderstaand schema staat een overzicht van verschillende generaties en hun mediagebruik. Een handig schema bij het opstellen van een kanaalstrategie of bij het doen van doelgroep onderzoek. Disclaimer: er worden door verschillende onderzoeksbureaus en wetenschappelijk publicaties verschillende normen, omschrijvingen en grenzen gehanteerd om de generaties van elkaar te scheiden. De generatie-omschrijving hieronder is gebaseerd op verschillende publicaties. Ook kun je stellen dat mediagedrag niet een kwestie is van leeftijd, maar eerder van mentaliteit. In dat geval speelt de bereidheid om je aan te passen aan het veranderende medialandschap dus een grote rol. Terecht! Er zijn 60’ers die in social mediagebruik niet onderdoen voor de jeugd en er zijn 30’ers die hopeloos achterlopen met de ontwikkelingen. Het is maar net welke mindset en welke behoefte van toepassing is.


Slide 13 - Slide

De vooroorlogse generatie
Geboren voor 1940
Deze generatie is geboren voor de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn mensen waarvoor de grootste aspiratie een eigen huis is en een baan voor het leven. Ze hebben een zeer traditioneel leven, een bijpassend mediapatroon en experimenteren maar mondjesmaat met online en social media. Wie deze groep wil bereiken doet er goed aan om in te zetten op traditionele media, zoals print, TV, radio en post.
Baby Boomers
Geboren tussen 1940 en 1960
Deze naoorlogse generatie heeft een belangrijke rol gespeeld in het omverwerpen van conventies en traditionele rolpatronen. Ze hebben de komst van nieuwe communicatietechnologie bewust meegemaakt, maar zijn – afhankelijk van hun ambities – niet allemaal meegegroeid met de innovaties in het medialandschap. Ze combineren traditionele en moderne mediapatronen. Vooral de hoger opgeleide babyboomers hebben zich aangepast. Lager opgeleide minder. Wie deze groep wil bereiken, kiest een mix van traditionele en moderne kanalen.
Generatie X
Geboren tussen 1961 en 1985
Deze groep zoekt balans tussen werk en vrije tijd en wordt ook wel ‘digitale migranten’ genoemd omdat ze als (jong) volwassenen en aan het begin van hun carrières zijn geconfronteerd met de komst van e-mail, internet en social media. Ze zijn massaal overgestapt op de nieuwe communicatietechnologie en goed te bereiken via de digitale kanalen, maar vinden het ook prettig om gebruik te maken van traditionele mediapatronen, zoals print en tv. Kies ook voor deze groep een mix van traditionele en moderne media en realiseer je goed dat ze liever overstappen op een digitaal alternatief als zo’n kanaal ze meer voordeel oplevert.
Millennials
Geboren tussen 1985 en 2000
Deze generatie zoekt vrijheid en flexibiliteit in het werk en het leven. Ze zijn idealistischer dan voorgaande generaties. De zogeheten ‘digital natives’ werden volwassen in het tijdperk van online en social media. Deze generatie heeft traditionele mediapatronen weliswaar meegekregen van hun ouders, maar geven in hun eigen gebruik de voorkeur aan online alternatieven, die bovendien voor een groot deel gemakkelijker toegankelijk en gratis zijn. Ze zijn slecht bereid om te betalen voor toegang of bezit van media. Wie ze wil bereiken doet er goed aan traditionele media, zoals print, TV en radio te mijden.
Generatie Z
Geboren vanaf het jaar 2000
Deze generatie is nu volwassen aan het worden, in een onstuimig tijdperk van milieurampen, terroristische aanslagen, economische en politieke crises en vooral de grote aandacht die deze onderwerpen opeisen in de (sociale) media. Ze zoeken daarom juist stabiliteit en veiligheid. Ze zijn letterlijk vergroeid met hun telefoon en het wereldtoneel dat zich daarop ontvouwt. Ze hebben geen band meer met traditionele mediamerken, die in hun wereld vol influencers nauwelijks meer een rol spelen. Ze verwachten dat communicatie gepersonaliseerd, ‘on demand’ en ‘always on’ is. Wie deze jongeren wil bereiken zal dat idealiter doen via de influencers die ze volgen en via de social mediaplatformen die ze gebruiken, zoals Instagram, Youtube of Snapchat.

Slide 14 - Slide

De gemiddelde Nederlander
Wie is de gemiddelde Nederlanders? Is dat een Babyboomer, een Gen X’er of een millennial? De gemiddelde leeftijd in Nederland is voor mannen 40,7 jaar en voor vrouwen 42,5 (CBS, cijfers van 2017). Dat betekent dat bijna de helft van mediaconsumenten in Nederland bestaan uit Millennials, Generatie Z’ers en een handjevol van de jongste X’er. Je kunt dus stellen dat er in Nederland wel degelijk sprake is van een generatiekloof. Bij de oudere helft in ons land hebben traditioneel media diepe, vaste rituelen ingesleten in het dagelijkse mediagedrag. Daarnaast heeft deze groep zich ‘aangepast’ aan het mediagebruik online. De jongste helft mist echter de band met deze traditionele media en heeft zichzelf een nieuw, modern en digitaal mediapatroon aangemeten. Deze groep stapt niet over naar print, lineaire tv of tante post, maar navigeert steeds verder van deze traditionele kanalen vandaan. Dat is bijna de helft van de Nederlandse mediaconsumenten.

Leerdoelen vandaag
  1. Jij hebt kennis van verschillende marketingactiviteiten
  2. Jij kunt praktijkvoorbeelden geven van bedrijven die marketing inzetten

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Aan de slag!
Welke marketingactiviteiten ga je nu inzetten om je doelgroep te bereiken?

Volgende week heeft elke groep een voorstel klaar!

Slide 16 - Slide

This item has no instructions

Volgende week...
Marketingactiviteiten - Creatieve marketing

Slide 17 - Slide

This item has no instructions