Het gebruiken van het hele pallet van klassenmanagement geeft jou rust. Je hebt immers alles goed gestructureerd, je weet het menu, je kent al je klanten, je hebt in de keuken jouw klassikale lessen zorgvuldig voorbereid. Je hebt nagedacht over alternatieve ingrediënten voor leerlingen die dieetwensen of allergieën hebben. Je weet dat er klanten zijn die snel eten en je hebt gezorgd dat iets extra's is, als zij klaar zijn met hun gerecht.
Je hebt een goede overdracht gekregen van jouw coach die op jouw vrije dag het restaurant draait. En jij hebt hetzelfde gedaan voor jouw collega. Als dat niet gebeurt, spreek jij je collega er dan op aan? Houd je elkaar scherp? Geef je feedback? Ook dat hoort bij klassenmanagement.
Je gaat de les opdienen en je hebt de instructie verzorgd. De leerlingen gaan nu zelf aan het eten. Nu is aan jou de keuze: ga je achter je pc zitten en sluit je je af, want tja die administratie. Of net als in een restaurant sta je op een goede plek om de eetzaal te overzien. Je gaat regelmatig langs om te vragen of het naar wens is of de leerling nog iets nodig heeft. Je ziet dat een van jouw klanten wat geïrriteerd raakt en gaat er meteen naar toe om hulp te bieden, voordat hij de hele klas op stelten zet.
Je bereidt de volgende gang voor, zodat de overgang soepel verloopt.
Net als in jouw restaurant zorg je ervoor dat alles dusdanig georganiseerd is dat jouw klanten het naar hun zin hebben en dat hun de juiste lesstof is aangeboden en die is indien nodig aangepast is aan hun allergieën of dieetwensen.
Je weet bijvoorbeeld dat bij het gerecht wiskunde een van jouw klanten, de groenten in de les moeilijk kan verteren. En je bent dan ook op zoek gegaan naar een andere manier om hem toch de lesstof aan te bieden, waardoor hij wel dezelfde voedingswaarden binnen krijgt. Je hebt daarover nagedacht en je hebt het voorbereid.
Gedurende de dag heb je eigenlijk verschillende rollen. Die van gastheer heb ik al iets over vertelt. Maar je bent ook de didacticus, die veel kan vertellen over de gerechten, weet wat er in zit. Je bent als een sommelier die de leerling alles kan vertellen over een rode wijn.
Je hebt de rol van presentator; een ober die kleurrijk vertelt over het menu en de inhoud van de gerechten of die sommelier die over een wijn kan vertellen alsof jezelf die druiven aan het plukken bent.
Je hebt de rol van pedagoog. Je voedt jouw gasten op. Hoe moeten ze zich gedragen in jouw restaurant? Je voorkomt problemen voordat je klas wordt verbouwd.
Je bent ook afsluiter. Je sluit de avond in jouw restaurant na ieder gang af en verzorgt een soepele overgang naar de volgende les. Je ruimt jouw restaurant op, zodat je klaar bent voor de volgende dag.
Als laatste ben je ook coach. Iemand die zijn leerlingen weet te stimuleren, luistert naar zij wensen, doorvraagt als nodig. Aanwijzingen geeft hoe hij een bepaald gerecht kan nuttigen. En de leerling uitdaagt om ook eens een nieuw gerecht te proberen.
Bij klassenmanagement komt er veel kijken. Er wordt veel van jou verwacht. Je passie voor het vak is echter zo groot dat je meer dan bereid bent energie te steken in jouw gasten. Zodat ze beter weg gaan en graag terugkomen.
Op onze school zijn er 3 punten belangrijk als het gaat om klassenmanagement.
=NEXT sheet=