5. Ethische Politiek: een succes?

Onderdeel: De modernisering van Indonesië: de weg naar onafhankelijkheid
5. Ethische Politiek: een succes?
1 / 18
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 4

This lesson contains 18 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Onderdeel: De modernisering van Indonesië: de weg naar onafhankelijkheid
5. Ethische Politiek: een succes?

Slide 1 - Slide

Wat gaan we doen?
1. Welkom
2. Planning 
3. Leerdoelen
4. Theorie
5. Aan de slag
6. Leerdoelen nabespreken

Slide 2 - Slide

Planning 

Slide 3 - Slide

Leerdoelen terugkoppeling
Je kan aangeven dat machtsmisbruik en het ontstaan van een ontwikkelingsideaal hebben geleid tot de invoering van de Ethische Politiek in Nederlands-Indië.

Je kan de 3 kernpunten van de Ethische Politiek benoemen en beredeneren hoe deze bijdroeg aan het welvaartsbeleid van Nederlands-Indië.

Je kan uitleggen dat de Ethische Politiek bijdroeg aan de politieke participatie van de Indonesiër.
 

Slide 4 - Slide

Leerdoelen
1. Je kan 4 gevolgen geven van Ethische Politiek.

2. Je kan aangeven dat het ontstaan van een Indonesisch nationaal bewustzijn een onbedoeld gevolg was van de Ethische Politiek.

3. Je kan aangeven dat educatie heeft bijgedragen aan het ontstaan van een Indonesisch nationaal bewustzijn.

 

Slide 5 - Slide

Theorie
Voor de vakantie hebben we het gehad over de Ethische Politiek. Weet iemand nog wat dit was?

Slide 6 - Slide

Theorie
Ethische Politiek = Een periode in de Nederlandse geschiedenis waarin het Nederlandse koloniale beleid was gericht de ontwikkeling van de koloniale inwoners, zodat deze uiteindelijk economisch en politiek zelfstandiger werden.

Slide 7 - Slide

Theorie
Vanuit de ontwikkelingsgedachte werden met de Ethische Politiek successen geboekt volgens de Nederlandse overheid. Maar wat zag de Indonesiër in de praktijk terug? Wat waren de gevolgen van de Ethische Politiek? 


Slide 8 - Slide

Theorie
1. Verbetering van de infrastructuur (asfalt en spoorwegen).

Slide 9 - Slide

Theorie
2. Sawa’s werden voorzien van irrigatie en dijken bouwen zodat grote overstromingen bijna niet meer voor kwamen.

Slide 10 - Slide

Theorie
3. Ook werd het onderwijs in de kolonie ontwikkeld: door de oprichting van lokale scholen, vaak met maar één onderwijzer, werd het analfabetisme teruggedrongen tot 70 %.

Slide 11 - Slide

Theorie
4. Dankzij onderwijs zouden ook Indonesiërs in Nederland gaan studeren, om later terug te keren naar Indonesië. Daardoor verbeterde ook de gezondheidszorg want Indonesische studenten uit Nederland namen kennis van de westerse geneeskunde mee terug naar de kolonie.

Slide 12 - Slide

Theorie
Dankzij het onderwijs en de toenemende politieke zelfstandigheid van de Indonesische bevolking, ontstond een nationaal bewustzijn. In 1908 en 1911 ontstonden twee nationalistische bewegingen. Beide bewegingen wilden door gebruik te maken van westerse kennis Indonesië ontwikkelen en daarom in eerste instantie samenwerken met de Nederlandse overheid. Het gouvernement was dan ook redelijk positief over deze eerste nationalistische organisaties. Het zag hun ontstaan als een succes voor de Ethische Politiek, want ‘het kind had zijn ouder blijkbaar nodig’.

Slide 13 - Slide

Theorie
Voor het ontstaan van het Indonesisch nationalisme en de bovenstaande bewegingen zijn twee verklaringen te geven (belangrijk):

1. Door de scholing en de welvaartspolitiek werden achterstanden steeds kleiner. Een onbedoeld gevolg was dan ook dat geschoolde Indonesiërs begonnen te twijfelen aan de bestaande verhoudingen tussen Nederlanders en Indonesiërs. ‘Waar waren deze op gebaseerd? Was de ongelijkheid terecht’? 

2. Daarnaast kan het Indonesisch nationalisme niet los gezien worden van de grotere Aziatische context: Russisch-Japanse Oorlog (1904-1905). 

Slide 14 - Slide

Theorie
De Sarekat Islam

Slide 15 - Slide

Theorie
Waar het gouvernement in 1908 nog enthousiast had gereageerd op het ontstaan van nationalistische partijen in de kolonie, daar reageerde het heel anders op de in 1912 opgerichte Indische Partij de Sarekat Islam

Sarekat Islam = Deze in 1912 opgerichte partij eiste de onafhankelijkheid van Indonesië. Deze partij wilde onafhankelijk van de Nederlanders besturen. 

Ze wilde dat elke Indonesiër vrij was van de ‘Nederlandse onderdrukking’ ongeacht of hij Balinees, Javaan of Sumatraan was. Dat ging de Nederlandse overheid te ver. Zij droeg het Nederlands-Indisch gouvernement op de partij direct te verbieden. 

Maar de geest van het radicalisme en het nationalisme was uit de fles..

Slide 16 - Slide

Aan de slag
1. Lezen paragraaf 5 paragraaf van onderdeel 3.

2. Toetsvoorbereiding & Geschiedenis Vandaag. maken paragraaf 5 van onderdeel 3. 

3. Oefentoets te vinden in SOM!

Slide 17 - Slide

Leerdoelen nabespreken
1. Je kan 4 gevolgen geven van Ethische Politiek.

2. Je kan aangeven dat het ontstaan van een Indonesisch nationaal bewustzijn een onbedoeld gevolg was van de Ethische Politiek.

3. Je kan aangeven dat educatie heeft bijgedragen aan het ontstaan van een Indonesisch nationaal bewustzijn.

 

Slide 18 - Slide