Jaar 1 20/21 - Les 6

NEDERLANDSE FILM 21e EEUW
1 / 50
next
Slide 1: Slide
FilmMBOStudiejaar 1

This lesson contains 50 slides, with interactive quizzes, text slides and 17 videos.

time-iconLesson duration is: 80 min

Items in this lesson

NEDERLANDSE FILM 21e EEUW

Slide 1 - Slide

INTRO
De Nederlandse film in de 21e eeuw kent ups and downs, periodes van populariteit en de laatste jaren een behoorlijke dip, alhoewel er dit jaar wel 2 grote films uitkomen: De Oost (Jim Taihuttu) en De slag om de Schelde (Matthijs van Heijningen Jr.). Vandaag gaan we kijken naar enkele ontwikkelingen en trends die sinds de eeuwwisseling te zien zijn in de Nederlandse film en eindigen we met een paar 'nieuwe makers'. 

Slide 2 - Slide

Jeugdfilms
Nederland is goed in het maken van jeugdfilms. In eigen land staan Nederlandse jeugdfilms nog steeds regelmatig in de top-10 van best bezochte films. Ook internationaal staat de Nederlandse jeugdfilm hoog in aanzien. De films worden met grote regelmaat geselecteerd op toonaangevende internationale filmfestivals, worden bekroond en verkocht aan vele landen.
Rond de eeuwwisseling kende de Nederlandse jeugdspeelfilm in de bioscoop een grote bloei, met titels als Abeltje (1989) en Minoes (2001), beiden van productiebedrijf Bos Bros, Kruimeltje (1999), Pietje Bell (2002), De Schippers van de Kameleon (2003), Oorlogswinter (2008) en Dik Trom (2010). Belangrijke regisseurs voor de Nederlandse jeugdfilm zijn onder andere Ben Sombogaart, Nicole van Kilsdonk, Tessa Schram, Simone van Dusseldorp, Dennis Bots, Mischa Kamp. 

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

Welke jeugdfilms herkende je in deze compilatie?

Slide 5 - Open question

COMMERCIE
In 2001 bewees het populaire Costa! dat er ook met andere films dan kinderfilms successen behaald konden worden. Een reeks aan films die goed wisten hoe ze hun publiek konden bereiken, vaak met soapies als acteurs, kwamen uit. Deze formule werkte echter voor niet al te lange tijd. Inmiddels heeft de Nederlandse film aan populariteit ingeboet; er zijn nog nooit zo weinig mensen naar Nederlandse films in de bioscoop gegaan. 

Slide 6 - Slide

Costa!
Costa! (2001) is komische film van Johan Nijenhuis over proppers aan de Spaanse kust. Bij Costa! kwamen verschillende commerciële en doelgroepgerichte factoren voor het eerst met succes samen. Het was het begin van een systeem over hoe je een goedlopende publieksfilm maakt. Niet alleen Georgina Verbaan inhuren, maar vervolgens ook alle publicitaire mogelijkheden daarvan uitbuiten; een scenario speciaal voor jonge doelgroep schrijven en die via de juiste kanalen weten te bereiken. Het succes van Costa! was het startsein voor een reeks op dezelfde doelgroep gerichte, veelal behoorlijk goedbezochte films. 

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

Wat zijn de 'soapies' van deze tijd? Anders gezegd: met welk soort mensen van nu kan je de soapies van toen vergelijken?

Slide 9 - Open question

NOSTALGIE
Rond de eeuwwisseling was er plots een aantal films (o.a. Ja zuster, nee zuster, De schippers van de Kameleon, Kruimeltje, Pietje Bell, Pipo) met een verlangen naar het verleden, naar vervlogen tijden met veldwachters, zondagse rust, schone straten, boterhammen met pindakaas en gemeenschappelijkheid. Er heerste onvrede in de maatschappij, dus werd er door sommige filmmakers teruggegrepen naar oude verhalen. Die werken in een soort sprookjes versie goed als een soort vlucht naar een veilige wereld. 

Slide 10 - Slide

Ja zuster, nee zuster
De film Ja Zuster, Nee Zuster (2001) is gebaseerd op de populaire tv-serie uit de jaren zestig, waarvoor Annie M.G. Schmidt de teksten schreef. In het Rusthuis van zuster Klivia is het allesbehalve rustig. Buurman Boordevol ergert zich mateloos aan het lawaai van zijn buren. Zo erg, dat hij zuster Klivia regelmatig, maar tevergeefs, voor de rechter sleept. Als inbreker Gerrit ook zijn intrek neemt in het rusthuis en er bij de boze Buurman wordt ingebroken, is de link snel gelegd. Dit keer dreigt buurman gelijk te krijgen en een sluiting van Rusthuis Klivia is onafwendbaar. 

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

PROVINCIALISME
Tegelijkertijd kwam ook het wat ruigere provincialisme op van arthousefilms als Wilde Mossels, Van God Los, Nynke en De Poolse bruid. Deze films speelden zich af in een specifieke provincie met bijbehorend acteren in dialect. De verhalen waren gebonden aan de provincie als locatie, vaak op het platteland, in ieder geval buiten de grootstedelijke randstad. 
Deze trend heeft zich voortgezet met films en series als New Kids, De beentjes van Sint-Hildegard en Undercover

Slide 13 - Slide

Wilde mossels
Erik de Bruyns speelfilmdebuut Wilde mossels (2000), met o.a. Fedja van Huêt en Frank Lammers, is een ruige, energieke film, waarin de schoonheid van het Zeeuwse land het decor vormt voor een portret van een groepje ongedurige jongeren, dat groots en meeslepend wil leven maar niet weet los te komen. De kneuterigheid van het dorpscafé naast videoclipmontage, seks, rock-n-roll en een roekeloze jonge held die met zijn motor over de sluis springt. 

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Van God los
Pieter Kuijpers zag in de beruchte Bende van Venlo, die begin jaren negentig minstens zeven moorden pleegde, een ideaal onderwerp voor een film: Van God los (2003).  Later is er een serie van gemaakt met dezelfde titel. 
Vwo'er Stan (Egbert Jan Weeber) sluit vriendschap met de iets oudere, kleine crimineel Maikel (Tygo Gernardt). Bij een overval doden de jongen in paniek hun slachtofferen en maken daarmee indruk op de plaatselijke drugsmaffia. Maikel's vriendin Anna (Angela Schijf) wordt bang voor de steeds aggressiever wordende Maikel en vraagt Stan om haar te helpen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. 

Slide 16 - Slide

Slide 17 - Video

ACTUALITEIT & MAATSCHAPPIJ
De op de Bende van Venlo geïnspireerdeVan God los luidde een hausse aan actualiteitsverfilmingen in. In enkele jaren verschenen films als De dominee over onderwereldfiguur Klaas Bruinsma, Stille nacht over de Utrechtse serieverkrachter, 06/05 over de moord op Pim Fortuyn en Dennis P  over een ongebruikelijke diamantroof. Ook werden algemene maatschappelijke thema's gebruikt voor onderwerpen in films. De aanslag op de Twin Towers (2001) en de moorden op Pim Fortuyn (2002) en Theo van Gogh (2004) zorgde voor veel onrust in de maatschappij. Maar er waren ook filmmakers die daarom juist het progressieve van Nederland wilden benadrukken.

Slide 18 - Slide

Simon
De film van regisseur Eddy Terstall vertelt over de vriendschap tussen ras-Amsterdammer Simon (Cees Geel) en de zachtmoedige homoseksuele Camiel (Marcel Hensema). Coffeeshophouder Simon komt na jaren zijn oude vriend Camiel tegen. Door Simons terminale kanker bloeit hun vriendschap weer op. 
Simon is een eerbetoon aan het progressieve Nederland, met euthanasie, homohuwelijk, softdrugs en geldt als een van de moderne klassiekers van de Nederlandse cinema. Cees Geel kreeg voor de hoofdrol een Gouden Kalf. 

Slide 19 - Slide

Slide 20 - Video

MULTICULTUREEL
Jaren waren Nederlandse films 'wit', de multiculturele samenleving was niet terug te zien in de films. Totdat enkele films begin van de 21e eeuw een verandering inzette, zoals Shouf Shouf Habibi (2004), Cool (2004) van Theo van Gogh en Het Schnitzelparadijs (2005) van Martin Koolhoven

Slide 21 - Slide

Shouf Shouf Habibi
De 20-jarige Ap (Mimoun Ouiassa), een in Nederland geboren Marokkaan, probeert zijn plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Ap staat voor een dilemma: moet hij kiezen voor het moderne Nederlandse stadsleven of doen wat zijn vader wil, een traditionele Marokkaan worden en een vrouw uit Marokko halen. Ap zweeft van het ene uiterste naar het andere: van scooterdief tot rituele kippenslachter, van administratief medewerker tot bankovervaller.

Slide 22 - Slide

Slide 23 - Video

ROMKOMS
In Nederlands worden heel veel romkoms (romantische komedies) gemaakt. Het genre is nergens zo populair als hier. Sinds het succes van Alles is liefde van Joram Lürsen in 2007 - ruim 1,2 miljoen mensen bezochten de film in de bioscoop - heeft het genre een vlucht genomen, met eenzelfde succes als eerder de Nederlandse kinderfilm. 

Slide 24 - Slide

Alles is liefde
Alles is liefde (2007) is een romantische komedie die verschillende verhaallijnen over (gebrek aan) liefde vertelt. De film heeft niet minder dan twaalf hoofdpersonen. Alles is liefde is de Nederlandse variant van Love Actually (2003), maar in de Nederlandse versie spelen de verhalen zich niet af tijdens de kerstperiode maar in sinterklaastijd. De film won Gouden Kalveren voor beste film en regie.

Slide 25 - Slide

Slide 26 - Video

BOEKVERFILMINGEN
Verschillende Nederlandse films hebben geen origineel scenario maar zijn gebaseerd op een boek, oftewel boekverfilmingen. Boeken die hun succes al hebben aangetoond zijn minder risicovol voor producenten en subsidiegevers. Bekende boekverfilimgen uit de 21e eeuw zijn o.a.  Het leven uit een dag, De gelukkige huisvrouw, Alleen maar nette mensen, Publieke werken, De belofte van Pisa, en een hele rits jeugdfilms. 

Slide 27 - Slide

De belofte van Pisa
De belofte van Pisa is een boekverfilming van Norbert ter Hall over de vijftienjarige Samir (Shahine El-Hamus) uit Amsterdam-Noord, die in Amsterdam-Zuid met zijn trompet op een muzieklyceum wordt toegelaten. Bij de ijssalon Pisa belooft hij aan zijn oudere broer Mo om als eerste in de familie zijn vwo-examens te halen. 
De film is een coming-of-age film waarin verschillen tussen culturen en klassen maar ook ongewone vriendschappen centraal staan. 

Slide 28 - Slide

Slide 29 - Video

Publieke werken
Publieke werken van Joram Lürsen is een historisch drama - gebaseerd op de roman van Thomas Rosenboom - met een voor Nederlandse begrippen groot budget gemaakt. Het is 1888. Vioolbouwer Vedder woont tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis verkopen voor een goede prijs, omdat ze daar een hotel willen bouwen. Maar Vedder vraagt het dubbele. Neef Anijs woont in Hoogeveen. Hij is apotheker, maar gedraagt zich als een dokter. Het zijn twee kleine lieden die het opnemen tegen de hoge heren.

Slide 30 - Slide

Slide 31 - Video

NIEUWE MAKERS
De laatste 10 jaar zien we een nieuwe generatie jonge makers met een frisse blik in de Nederlandse filmwereld. Ze vertellen authentieke verhalen die de jeugdcultuur representeren. Ieder heeft een eigen stijl en hebben een duidelijke visie op films maken en het bereiken van hun publiek. 

Slide 32 - Slide

Jim Taihuttu
Rabat (2011) is het speelfilmdebuut van Jim Taihuttu en Victor Ponten. Samen richtten ze het productiebedrijf Habbekrats op en maakten videoclips voor o.a. De Jeugd van Tegenwoordig, The Opposites en The Partysquad. Later maakte Taihuttu ook nog de film Wolf en Ponten de film Catacombe. Inmiddels bestaat Habbekrats niet meer, want gefuseerd met een ander productiebedrijf tot New Amsterdam Film Company. Jim Taihuttu en New Amsterdam maakten recentelijk de film De Oost (2021). 

Slide 33 - Slide

Rabat
De serieuze Nadir (Nasrdin Dchar) moet van zijn vader een oude taxi naar Rabat, Marokko brengen. Ongevraagd klimmen zijn twee beste vrienden, Abdel en Zakaria, in de ouwe BMW. Hun reis voert dwars door verschillende landen en brengt onverwachte ontmoetingen.
De taakverdeling tussen de twee regisseurs Jim Taihuttu en Victor Ponten: Jim concentreerde zich op het coachen en sturen van de acteurs en Victor hield de verhaallijnen in de gaten. Rabat werd met een heel bescheiden budget gemaakt. Taihuttu en Ponten staken er eigen geld in en draaiden de film in vijf weken. 

Slide 34 - Slide

Slide 35 - Video

Wolf
De film Wolf (2013) gaat over Majid (Marwan Kenzari), een jonge kickboxer geboren en getogen in een troosteloze achterstandswijk. Na een gevangenisstraf moet hij zijn leven weer op de rails zien te krijgen. Veel perspectief heeft hij daarbij niet. Verstoten door zijn familie en zonder opleiding is hij aangewezen op zijn grootste talent: zijn vechtersinstinct.

Slide 36 - Slide

Slide 37 - Video

Michiel ten Horn
Michiel ten Horn (1983) studeerde in 2007 af aan de HKU, richting Animatie. De ontmaagding van Eva van End (2012) is zijn speelfilmdebuut. De wereldpremière van de film was op het Toronto International Film Festival en na het zien van de film noemde het prestigieuze Amerikaanse filmtijdschrift Variety Ten Horn als een van de "tien Europese regisseurs om naar te kijken". Zijn speelfilm Aanmodderfakker (2014) werd genomineerd voor Beste Regisseur en won de prijs voor Beste Film, Beste Scenario en Beste Acteur op het NFF. Michiel maakte tevens de eerste Nederlandse Netflix Original-serie, Ares (2020). 
 

Slide 38 - Slide

De ontmaagding van Eva van End
De ontmaagding van Eva van End is een tragikomedie over de mollige, brildragende Eva die een Duitse uitwisselingsstudent in huis krijgt. De Duitse Veit stelt vervolgens het burgerlijk geluk van de familie Van End op de proef. 
Hoewel Ten Horn soms vergeleken wordt met de Amerikaanse regisseur Wes Anderson, waren films niet zijn inspiratiebron maar de strips van Chris Ware. Hij nam het kleurgebruik van deze striptekenaar over en bestudeerde de kaders: wat er binnen, en wat er buiten beeld valt. De cameraman kon met de strips direct zien wat Michiel wilde. Een goed voorbeeld van scherpe kadrering zit in de slotscène, zoals Michiel in de volgende video laat zien.

Slide 39 - Slide

Slide 40 - Video

Sam de Jong
Sam de Jong is een van de  Nederlandse filmtalenten van de afgelopen jaren. Zijn eerste speelfilm was Prins (2015), waarna hij in Amerika zijn tweede speelfilm Goldie (2019) maakte.  Maar het begon allemaal met de virale viceocliphit Drank en Drugs, die in slechts een paar weken tijd meer dan 12 miljoen YouTube-views ontving. Naast zijn korte films en speelfilms  had Sam succes met zijn commerciële werk zoals de bekroonde A-Z of Music met i-D en Marc Jacobs en wereldwijde campagnes voor onder meer Calvin Klein en Adidas.

Slide 41 - Slide

Prins
Ayoub woont met zijn moeder en halfzus in een Amsterdamse flat. Zijn vader is een junkie, die op straat zwerft. Thuis heeft Ayoub het niet makkelijk, maar buiten op het plein waar hij met zijn maten hangt óók niet. Dat komt omdat hij zijn oogje heeft laten vallen op het mooiste meisje uit de wijk: Laura. Maar zij heeft al verkering. Ayoub denkt dat er toch een manier is om haar hart te veroveren en dat is door het criminele pad in te slaan. Prins is het speelfilmdebuut van regisseur Sam de Jong, die ook het scenario schreef. Sam groeide net als zijn filmpersonages ook op in Amsterdam-Noord; de film werd gedraaid op twee kilometer van zijn ouderlijk huis.

Slide 42 - Slide

Slide 43 - Video

Shady El-Hamus
Film is Shady met de paplepel ingegoten: vader Sabri El-Hamus is acteur (Het Schnitzelparadijs, Oogappels) en moeder Lisa de Rooy is actrice en scenarioschrijfster. Shady begon zijn carrière aan de Nederlandse Filmacademie, waar hij met allebei zijn afstudeerfilms een aantal prestigieuze prijzen in de wacht mocht slepen. Na een aantal korte films maakte El-Hamus zijn eerste lange speelfilm, De libi (2019), een komische roadmovie over drie vrienden.  

Slide 44 - Slide

De libi
De drie vrienden Bilal (Bilal Wahid), Gregg (Daniel Kolf) en Kevin (Oussama Ahammoud) kunnen niet wachten tot hun eindexamens voorbij zijn en het ‘echte’ leven begint. Als een paar meisjes Bilal en Gregg uitdagen hen te ontmoeten in de Jimmy Woo, zetten ze alles op alles om binnen te komen en zo te bewijzen wat ze waard zijn.
Shady El-Hamus speelt met vooroordelen, combineert hiphop van o.a. Hef (die een cameo heeft) met andere muziekstijlen en laat zijn personages straattaal spreken die veelal uit improvisatie is voortgekomen. 

Slide 45 - Slide

Slide 46 - Video

Slide 47 - Video

Sacha Polak
De eerste film van Sacha Polak was Hemel (2012), die direct op het filmfestival in Berlijn (Berlinale) draaide. 
Dirty God (2019) is de eerste Engelstalige speelfilm van Sacha Polak. De film gaat over Jade, een jonge vrouw die zuur in haar gezicht gegooid krijgt en daardoor verminkt wordt. De film won verschillende prijzen op (inter)nationale filmfestivals. 

Slide 48 - Slide

Slide 49 - Video

Slide 50 - Slide