Het reusachtige beeld bovenop het fronton stelt de Vrede voor. Het beeld refereert aan het vredesjaar 1648, tevens het stichtingsjaar van het gebouw. Zij draagt twee vredessymbolen: de olijftak en de staf van Mercurius. De Vrede wordt geflankeerd, op de hoeken van het fronton, door de Voorzichtigheid (Prudentia) en de Gerechtigheid (Justitia). Het timpaan laat de welvaart zien die uit de vrede voortkomt. Zeegoden waaronder Neptunus, omringd door zeewezens waaronder zeepaarden, betuigen hulde aan de Amsterdamse stedemaagd, uitgebeeld als een antieke godin, met een keizerskroon op het hoofd.
fronton1.jpg (65091 bytes)
Boven op het fronton zie je het beeld van de VREDE. Dat verwijst naar het eind van de 80- jarige oorlog, en naar het Goddefijk gebouw: de Vredestempel. De personificatie van de Vrede heeft 2 vredessymbolen in de hand: een olijftak en de Mercuriusstaf Aan haar voeten staan hoornen des overvloeds ( overvloed =gevolg van vrede).
Aan weerszijden van de Vrede staan 2 hoofddeugden: de Voorzichtigheid en de Gerechtigheid.
Op het tympaan zie je de Amsterdamse stedenmaagd . Ze draagt de kroon, geschonken door de Oostenrijkse keizer Maximiliaan. Ze heeft de vredesstaf in haar hand en 2 leeuwen aan haar voeten. Links: de zeegod Neptunus met de drietand. Verder tritons op zeepaarden. Nereiden huldigen de Stedemnaagd met olijfkransen. Dit geheel hee:ft een betekenis: Het verwijst naar de wereldzeeën die de Stedenmaagd van Amsterdam eren. De wereldzeeën die bevaren worden door schepen uit de Republiek, vooral uit Amsterdam, dat het grote centrum is voor de scheepvaart en handel.