VOC groep 8 extra

VOC groep 8 
kijken https://www.canonvannederland.nl/nl/vocenwic
1 / 15
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisBasisschoolGroep 8

This lesson contains 15 slides, with text slides and 4 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

VOC groep 8 
kijken https://www.canonvannederland.nl/nl/vocenwic

Slide 1 - Slide

VOC en WIC
Varen en vechten voor handel
Peper, thee, porselein, cacao: Nederlandse zeilschepen voeren de halve wereld over voor deze kostbaarheden. Om ze daarna ‘peperduur’ te verkopen. In 1602 richtte Nederland de Vereenigde Oostindische Compagnie op. De VOC werd heel belangrijk voor Nederland, maar gebruikte veel geweld. In 1621 werd de West-Indische Compagnie opgericht. De WIC voer een andere route en kreeg het alleenrecht op de slavenhandel.

Slide 2 - Slide

Nieuwe vaarroutes naar Azië

Europese zeelieden ontdekten eind vijftiende eeuw de zeeroute naar Azië. Ze haalden er allerlei kostbaarheden die tot dan toe over land naar Europa kwamen. Hele dure producten werden steeds populairder, zoals suiker, koffie, thee, nootmuskaat, peper en zout. Nederland wilde meeprofiteren en ging zelf met koopvaardijschepen op reis.
Nederlanders waren goed in het maken van grote zeilschepen. Daarmee zeilden ze naar Azië. Het was een lange, gevaarlijke reis, waarbij veel zeelieden overleden. Sommige schepen kwamen nooit meer terug door storm op zee of aanvallen van piraten. Ook werden veel zeelieden ziek doordat ze aan boord lang tijd geen groente en fruit aten. De dodelijke ziekte die ze dan kregen heet scheurbuik.

Slide 3 - Slide

De VOC wordt opgericht

De Nederlandse ondernemingen beseften dat ze moeten samenwerken. Daarom werd in 1602 de Vereenigde Oostindische Compagnie opgericht. Als enige in Nederland mocht de VOC handel drijven in Azië. De VOC mocht verdragen sluiten, oorlog beginnen en gebieden veroveren. Zo werd de VOC een belangrijke en sterke macht voor Nederland.

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Video

Met geweld

Handelen was niet het enige dat de VOC deed. De VOC mocht ook oorlog voeren en gebieden veroveren.
Jan Pieterszoon Coen bijvoorbeeld veroverde meerdere gebieden in Indië. Hij liet de bevolking de specerijen verbouwen. Als de bewoners van de Banda-eilanden tegen de afspraken in nootmuskaat blijven verkopen aan andere landen, laat Coen de hele bevolking uitmoorden. Van de 15.000 eilandbewoners overleefden nog geen 1.000 mensen. Het leverde Coen de bijnaam ‘slachter van Banda’ op.

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

https://www.canonvannederland.nl/nl/vocenwic

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Link

Slide 10 - Link

Slide 11 - Video

Max Havelaar
Onrecht in Nederlands-Indië
Max Havelaar (1860) is de titel van het boek dat Multatuli schreef. Als ambtenaar in Nederlands-Indië (Indonesië) zag Multatuli hoe slecht Nederlanders de bevolking behandelden. Zijn boek was een protest tegen het Nederlandse bestuur. Max Havelaar werd een bestseller en gaf ook anderen inspiratie om te protesteren.
Multatuli was de schuilnaam van schrijver Eduard Douwes Dekker. Als ambtenaar in Nederlands-Indië (Indonesië) zag hij wat daar allemaal mis ging.
De inwoners van Nederlands-Indië moesten op een deel van hun grond speciaal voor Nederland producten verbouwen. Daar kregen ze niet voor betaald. Het ging om producten als koffie, thee en suiker. Nederland verdiende er veel geld mee. Voor de bevolking betekende het armoede en hongersnood.

Slide 12 - Slide

Met zijn boek Max Havelaar protesteerde Multatuli tegen de misstanden in Nederlands-Indië.
Max Havelaar is de hoofdpersoon van het boek. Hij is een hoge ambtenaar in Nederlands-Indië.
Het verhaal is voor een groot deel wat Multatuli/Douwes Dekker zelf heeft meegemaakt. Max Havelaar neemt het op voor de onderdrukte Javanen (de inwoners van Nederlands-Indië). Hij wordt tegengewerkt door zijn Nederlandse bazen. Het einde van het boek is voor koning Willem III bedoeld. Het is een fel protest tegen wat de koning allemaal laat gebeuren in Nederlands-Indië. Als koning is hij ten slotte eindverantwoordelijke voor alle ellende. En hij is degene die het kan veranderen.
Bestseller
Al snel werd het boek populair. Het werd zelfs in de Tweede Kamer besproken. Max Havelaar paste bij andere boeken waarin schrijvers tegen onrecht protesteerden. Multatuli zelf schreef in zijn boek al over het beroemde boek De hut van oom Tom van de Amerikaanse schrijfster Harriet Beecher Stowe. Dit boek was een protest tegen de slavernij.
Max Havelaar is in vele talen vertaald en wordt nog steeds herdrukt.

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

Slide 15 - Link