Neurocognitieve stoornissen
In de praktijk kun je ook te maken krijgen met mensen die kampen met een neurocognitieve stoornis. De bekendste neurocognitieve stoornissen worden ook wel dementie genoemd.
Dementie: De ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie komen veel voor.
Ziekte van Alzheimer: kenmerkt zich in de eerste plaats door een duidelijke achteruitgang in het geheugen en het leervermogen.
Vasculaire dementie: is er vooral een achteruitgang te zien in de aandacht en de verwerkingssnelheid. De cliënt gaat langzamer denken, spreken en handelen en krijgt moeite om zich te concentreren. Ook wankel of langzaam lopen en verlamming en gevoelsverlies komen voor, evenals persoonlijkheids- en stemmingsveranderingen, depressiviteit en emotionele labiliteit
Rol van de sociaal werker: Je kunt naasten bijvoorbeeld begeleiden bij de aanvraag van ondersteuning in de thuissituatie, of de plaatsing in een verpleeghuis. Leg uit wat je komt doen, sluit aan bij hun belevingswereld en wees betrokken en empathisch. Let vooral op de lichaamshouding en (non-)verbale signalen om erachter te komen wat de betrokkene wenst.