Ga verder met het beantwoorden van de zes vragen uit de opdracht. In je groepje van 4 (twee duo's die samen het tweede leesboek lezen)
Zet je antwoorden op papier. Leg ze ook uit a.d.h.v. het verhaal.
Je hebt hier nog 20 minuten voor, dan moet je je antwoorden voor de klas kunnen bespreken.
timer
20:00
Slide 2 - Slide
Opdracht bespreken
a) Mevrouw Dorling is in de eerste helft van de oorlog een paar keer op bezoek geweest bij de moeder van de ik-figuur. Elke keer nam zij kostbare spullen mee naar haar huis. Ze heeft dit zelf voorgesteld aan de moeder van de ik. Ze wilde zogenaamd de spullen redden.
Slide 3 - Slide
Opdracht bespreken
b) De oorzaak van dit verschil in gedrag is de kennis die ze hebben over het hoofdpersonage. Voor moeder Dorling is het hoofdpersonage de dochter van iemand van wie spullen heeft meegenomen tijdens de oorlog. Ze had niet verwacht dat er iemand terug zou komen van de familie. De dochter heeft deze voorkennis niet, zij weet niet van wie de spullen afkomstig zijn, zij is vriendelijk en uitnodigend.
Slide 4 - Slide
Opdracht bespreken
2. a) De titel is ‘Het adres’. Het slaat op het adres dat centraal staat in dit verhaal, Marconistraat 46. Daar zijn de spulletjes. / Daar woont de familie Dorling.
b) regel 31, regel 68 en regel 149
Slide 5 - Slide
Opdracht bespreken
3. De moeder-dochterrelatie komt voor bij zowel de moeder van het hoofdpersonage en zijzelf, als bij mevrouw Dorling en haar dochter.
Aan het einde van de oorlog heeft de hoofdpersonage geen spullen én geen moeder meer, terwijl het andere jonge meisje nu zowel de spullen als de moeder heeft.
Slide 6 - Slide
Opdracht bespreken
4. Moeder vertrouwt mevrouw Dorling. De dochter/de ik vertrouwt mevrouw Dorling niet. De dochter van mevrouw Dorling vertrouwt de ik. Mevrouw Dorling vertrouwt de ik niet. Niemand weet wat ze van elkaar mogen verwachten, zoals dat past in een oorlog.
Slide 7 - Slide
Opdracht bespreken
5. Bijvoorbeeld: de kostbare spullen, het tafelzilver, de oorlog, het tafelkleed met het brandgaatje, de trein.
Slide 8 - Slide
Opdracht bespreken
6. Het thema is het verwerken van de Tweede Wereldoorlog. Het personage denkt het leven weer op te pakken door de aan haar behorende spullen weer terug te krijgen, maar ze ontdekt dat haar oude, dierbare spullen niet meer passen in haar huidige bestaan. Ze verwerkt haar nieuwe realiteit.
Andere opties: het verliezen van het vertrouwde leven van vroeger / het verlies aan vertrouwen in de goedheid van de mens / het vergeten van alle narigheid uit de Tweede Wereldoorlog / je leven oppakken na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog (fout: de Tweede Wereldoorlog)
Slide 9 - Slide
Tijd over
Overleg in je tweetal:
- Kunnen jullie al motieven herkennen in je leesboek?