Het is ethisch verantwoord om een patiënt met een terminale ziekte geen verdere behandelingen aan te bieden als de behandeling alleen maar meer pijn en lijden veroorzaakt."
Slide 2 - Slide
2. "Een arts zou euthanasie mogen uitvoeren op een patiënt die langdurig lijdt, ook als de patiënt niet terminaal ziek is, zolang de patiënt er zelf om vraagt."
Slide 3 - Slide
3. "Een patiënt die weigert noodzakelijke medische behandeling, zelfs als deze levensreddend is, moet altijd in zijn of haar recht staan om die beslissing te nemen."
Slide 4 - Slide
4. "Wanneer er beperkte medische middelen beschikbaar zijn, is het ethisch gerechtvaardigd om te kiezen wie eerst geholpen wordt op basis van de kans op herstel."
Slide 5 - Slide
5. "Het is toegestaan om medische informatie van een patiënt te delen met andere zorgverleners zonder hun expliciete toestemming, als dit ten goede komt aan de patiënt."
Slide 6 - Slide
6. "De wensen van de familie van een patiënt mogen altijd voorrang krijgen, zelfs als deze in conflict zijn met de wensen van de patiënt zelf."
Slide 7 - Slide
7. "Wanneer een patiënt niet in staat is om beslissingen te nemen, moet de arts ingrijpen, zelfs als dit betekent dat de patiënt geen volledige autonomie meer heeft."
Slide 8 - Slide
8. "Het is ethisch verantwoord om een patiënt niet volledig te informeren over een slechte prognose, om hen emotioneel te beschermen tegen verdere schade."
Slide 9 - Slide
9. "Een oudere patiënt met dementie moet in alle gevallen hun autonomie behouden, ook al kan dit hun gezondheid in gevaar brengen."
Slide 10 - Slide
10. "Als een patiënt vanwege religieuze overtuigingen zorg weigert die noodzakelijk is voor hun gezondheid, moet hun keuze altijd gerespecteerd worden, ongeacht de gevolgen."
Slide 11 - Slide
de opdracht
1. Je behandelt in je groepje 4 casussen. Beschrijf onder de casus hoe jullie om zullen gaan met dit ethische dilemma?
2. Beschrijf duidelijk beide opties en het waarom je kiest voor de ene als groepje.