Grenzen stellen en respecteren

Grenzen stellen en respecteren
1 / 19
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 19 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Grenzen stellen en respecteren

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
Aan het einde van deze les kun je uitleggen wat het verschil is tussen gewenste en ongewenste aanrakingen, weet je wat seksuele intimidatie en ongewenste intimiteit is, kun je een aantal manieren noemen om je persoonlijke grenzen te beschermen en kun je uitleggen wat je kunt doen tegen ongewenst gedrag.

Slide 2 - Slide

Deze dia introduceert de doelen van de les. Bespreek kort wat de studenten aan het einde van de les zullen hebben geleerd.
Wat weet jij al over persoonlijke grenzen?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Wat is aanraking?
Aanraking is wanneer iets of iemand je huid raakt. Aanraking kan fijn en prettig zijn, maar het kan ook onaangenaam of zelfs pijnlijk zijn.

Slide 4 - Slide

Gebruik deze dia om het concept van 'aanraking' te introduceren. Leg uit dat aanraking zowel positief als negatief kan zijn.
Gewenste aanrakingen
Gewenste aanrakingen zijn aanrakingen waar je je prettig bij voelt. Dit kan bijvoorbeeld een knuffel of een handdruk zijn.

Slide 5 - Slide

Deze dia legt het concept van 'gewenste aanrakingen' uit. Bespreek met de studenten wat voorbeelden zijn van gewenste aanrakingen.
Ongewenste aanrakingen
Ongewenste aanrakingen zijn aanrakingen waar je je niet prettig bij voelt. Dit kan bijvoorbeeld een klap of een ongewenste omhelzing zijn.

Slide 6 - Slide

Deze dia legt het concept van 'ongewenste aanrakingen' uit. Bespreek met de studenten wat voorbeelden zijn van ongewenste aanrakingen.
Seksuele intimidatie
Seksuele intimidatie is ongewenste seksuele aandacht. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iemand je ongewenst aanraakt of je seksueel getinte opmerkingen maakt.

Slide 7 - Slide

Deze dia introduceert het concept van 'seksuele intimidatie'. Bespreek met de studenten wat dit betekent en welke vormen van seksuele intimidatie er zijn.
Ongewenste intimiteit
Ongewenste intimiteit is wanneer iemand je persoonlijke grenzen overschrijdt op het gebied van intimiteit. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iemand je tegen je wil zoent of seksuele handelingen bij je verricht.

Slide 8 - Slide

Deze dia legt uit wat er wordt bedoeld met 'ongewenste intimiteit'. Bespreek met de studenten waarom het belangrijk is om grenzen te stellen en te respecteren.
Grenzen stellen
Het is belangrijk om je grenzen te kennen en deze aan anderen kenbaar te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door 'nee' te zeggen of door weg te lopen.

Slide 9 - Slide

Deze dia introduceert het concept van 'grenzen stellen'. Bespreek met de studenten waarom het belangrijk is om je grenzen te kennen en deze aan anderen te communiceren.
Grenzen respecteren
Het is ook belangrijk om de grenzen van anderen te respecteren. Als iemand aangeeft dat hij of zij iets niet wil, moet je dit accepteren en hier rekening mee houden.

Slide 10 - Slide

Deze dia legt uit waarom het belangrijk is om de grenzen van anderen te respecteren. Bespreek met de studenten wat er kan gebeuren als je de grenzen van anderen niet respecteert.
Persoonlijke grenzen beschermen
Er zijn verschillende manieren om je persoonlijke grenzen te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door assertiviteitstraining, zelfverdedigingstraining of door met anderen over je grenzen te praten.

Slide 11 - Slide

Deze dia introduceert manieren om je persoonlijke grenzen te beschermen. Bespreek met de studenten welke andere manieren er zijn om je grenzen te beschermen.
Wat te doen tegen ongewenst gedrag
Als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de persoon aan te spreken, hulp te vragen of aangifte te doen.

Slide 12 - Slide

Deze dia introduceert wat je kunt doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag. Bespreek met de studenten welke andere opties er zijn om hiermee om te gaan.
Kenmerken van ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag kan verschillende vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld gaan om verbaal geweld, fysiek geweld of emotioneel geweld.

Slide 13 - Slide

Deze dia legt uit wat ongewenst gedrag kan inhouden. Bespreek met de studenten welke andere vormen van ongewenst gedrag er zijn.
Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag
Grensoverschrijdend gedrag kan verschillende vormen aannemen. Voorbeelden hiervan zijn pesten, stalken, bedreigen, aanranding en verkrachting.

Slide 14 - Slide

Deze dia introduceert voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag. Bespreek met de studenten welke andere vormen van grensoverschrijdend gedrag er zijn.
Oefening: Wat zou jij doen?
Laat de studenten in tweetallen bedenken wat zij zouden doen in een aantal scenario's van ongewenst gedrag. Bespreek daarna gezamenlijk wat de beste aanpak zou zijn.

Slide 15 - Slide

Deze dia introduceert een interactieve oefening waarbij de studenten in tweetallen werken. Bespreek met de studenten hoe deze oefening werkt en wat de bedoeling is.
Samenvatting
Aan het einde van deze les weet je wat het verschil is tussen gewenste en ongewenste aanrakingen, weet je wat seksuele intimidatie en ongewenste intimiteit is, kun je een aantal manieren noemen om je persoonlijke grenzen te beschermen en kun je uitleggen wat je kunt doen tegen ongewenst gedrag.

Slide 16 - Slide

Deze dia vat de belangrijkste punten van de les samen. Bespreek met de studenten wat zij hebben geleerd en of er nog vragen zijn.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 17 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 18 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 19 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.