This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes and text slides.
Items in this lesson
Duik in de wereld van Cultuur!
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Leerdoel
Aan het einde van deze les kun je uitleggen wat cultuur is en enkele voorbeelden geven.
Slide 2 - Slide
Deze slide dient als leidraad voor de leerlingen en de docent. Bespreek dit voordat je begint met de les.
Wat weet jij al over cultuur?
Slide 3 - Mind map
This item has no instructions
Wat is cultuur?
Cultuur is een verzamelnaam voor alle gewoonten, gebruiken, kunst en andere menselijke uitingen die een groep mensen met elkaar delen.
Slide 4 - Slide
Laat de leerlingen in tweetallen kort bespreken wat zij verstaan onder cultuur. Bespreek vervolgens klassikaal wat zij hebben besproken en introduceer deze definitie.
Hoe wordt cultuur doorgegeven?
Cultuur wordt door middel van overdracht doorgegeven van generatie op generatie.
Slide 5 - Slide
Laat de leerlingen in groepjes van vier bedenken hoe zij hun eigen cultuur doorgeven aan de volgende generatie. Bespreek vervolgens klassikaal wat de verschillende groepjes hebben bedacht.
Voorbeelden van cultuur
Voorbeelden van cultuur zijn: taal, religie, kleding, eten, feesten en kunst.
Slide 6 - Slide
Laat de leerlingen per twee een voorbeeld kiezen en kort bespreken wat zij weten over dit voorbeeld. Bespreek vervolgens klassikaal wat zij hebben besproken en voeg zelf eventueel nog wat extra informatie toe.
Cultuurverschillen
Cultuurverschillen zijn verschillen tussen de gewoonten, gebruiken en andere menselijke uitingen van verschillende groepen mensen.
Slide 7 - Slide
Laat de leerlingen in tweetallen kort bespreken wat zij denken dat cultuurverschillen kunnen veroorzaken. Bespreek vervolgens klassikaal wat zij hebben besproken en introduceer deze definitie.
Cultuurrelativisme
Cultuurrelativisme is het idee dat je andere culturen niet kunt beoordelen op basis van je eigen culturele normen en waarden.
Slide 8 - Slide
Laat de leerlingen in groepjes van vier een voorbeeld bedenken van een situatie waarbij cultuurrelativisme van belang kan zijn. Bespreek vervolgens klassikaal wat de verschillende groepjes hebben bedacht.
Cultuuruitwisseling
Cultuuruitwisseling is het uitwisselen van ideeën, gewoonten en andere menselijke uitingen tussen verschillende groepen mensen.
Slide 9 - Slide
Laat de leerlingen in tweetallen kort bespreken wat zij denken dat de voordelen zijn van cultuuruitwisseling. Bespreek vervolgens klassikaal wat zij hebben besproken en introduceer deze definitie.
Cultuur in Nederland
In Nederland hebben we een diverse cultuur met verschillende regionale gewoonten en gebruiken. Ook hebben we verschillende religies en is onze taal het Nederlands.
Slide 10 - Slide
Bespreek kort met de leerlingen welke verschillende culturen zij in Nederland kennen. Voeg zelf eventueel nog wat extra informatie toe.
Cultuuruitingen
Cultuuruitingen zijn uitingen van cultuur zoals muziek, film, theater, dans en literatuur.
Slide 11 - Slide
Laat de leerlingen in groepjes van vier een cultuuruiting kiezen en kort bespreken wat zij weten over deze uiting. Bespreek vervolgens klassikaal wat zij hebben besproken en voeg zelf eventueel nog wat extra informatie toe.
Afsluiting
Je hebt nu geleerd wat cultuur is en enkele voorbeelden van cultuur. Weet jij nog een voorbeeld van cultuur?
Slide 12 - Slide
Laat de leerlingen individueel of in tweetallen nog een voorbeeld van cultuur bedenken. Bespreek vervolgens klassikaal wat zij hebben bedacht.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 13 - Open question
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 14 - Open question
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 15 - Open question
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.