This lesson contains 11 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
PV2VMW Vakoverzicht Mens en wereld
'Een koffer vol Nederland'
Pabo Hogeschool Leiden, 2020-2021
Vakatelier 3 'Welvaart'
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Slide 2 - Slide
Basis van de vakdidactiek is kinderen motiveren en leren denken en verklaren middels interactieve activiteiten. Dat gaat veel verder dan een praatje bij een plaatje als leerkracht en “feitjes” kunnen reproduceren door de kinderen. Het gaat om inzicht en kunnen redeneren. Heel belangrijk voor de wereld van nu en straks, waar kennis snel verouderd kan zijn.
Voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde, maar ook voor identiteitsvorming is het begrijpen van je eigen omgeving heel belangrijk. Het maakt die “eigen” wereld logisch en tegelijkertijd inspirerend. Vervolgens biedt het houvast om andere zaken, die steeds verder weg zijn/waren in tijd of afstand te begrijpen.
Daarom de opdracht een koffer vol Nederland te ontwerpen: over een zelfgekozen onderwerp dat thematisch en qua locatie is afgebakend. Het verklaren van een stukje Nederland.
de belangrijkste didactische vaardigheden van de schoolvakken aardrijkskunde en geschiedenis noemen;
aan de hand van concept mapping het antwoord formuleren op de vraag: Hoe is Nederland zo welvarend geworden?
Slide 4 - Slide
This item has no instructions
Hoe is Nederland zo welvarend geworden?
Slide 5 - Mind map
This item has no instructions
Weten jullie nog?
Mysterie oplossen via concept mapping
Waarom en waarvoor is het Twentekanaal aangelegd?Oftewel: Waarom worden er grote turbines voor zeeschepen in Twente gemaakt?
Historisch en geografisch redeneren…
Slide 6 - Slide
In de eerste bijeenkomst gaven we een opdracht om via beeldvormers (afbeeldingen, teksten en tijdvakken) te verklaren waarom er grote scheepsmotoren gemaakt werden in Twente, dat 200 km van de Noordzee af ligt. De werkvorm stimuleerde oorzaak en gevolg in tijd aan elkaar te verbinden. Deze werkvorm heet concept mapping.
Hoe is Nederland zo welvarend geworden?
Juist door het samen te doen, moet je argumenten uitwisselen, waardoor het redeneren versterkt wordt. Het is een voorbeeld welke jullie allemaal voor jullie eigen lessenserie en onderwerp zouden kunnen toepassen. Je beantwoordt met de kinderen dan de hoofdvraag die jullie in de eerste les hebben gesteld om de kinderen nieuwsgierig te maken naar hoe …..