Zelfzorg stoppen met roken

Standaard Stoppen met roken
1 / 12
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Standaard Stoppen met roken

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Aan het einde van de les kun je...
De verschijnselen van een rookverslaving herkennen. De WHAM-vragen toepassen om een rookverslaving te beoordelen. De verschillende niet-medicamenteuze en medicamenteuze adviezen voor rookstop bepalen. De interacties en bijwerkingen van nicotinevervangers uitleggen. De juiste doorverwijzingen naar een arts maken op basis van de rookgewoonten en medicatiegebruik van een patiënt.

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Wat weet je al over rookverslaving?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Verschijnselen van rookverslaving
Bespreking van fysieke en psychologische afhankelijkheid van roken. Gevolgen van langdurig roken voor de gezondheid.

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Toepassing van WHAM-vragen
Uitleg van de WHAM-vragen: Wil, Huidige situatie, Acties en Medicatie. Hoe deze vragen helpen bij het beoordelen van rookverslaving en de noodzaak voor stoppen met roken.

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Niet-medicamenteus advies bij stoppen met roken
Informatie verstrekken, voorbereiding op moeilijkheden en ondersteuning bieden. Gedragsverandering en ondersteuning zonder gebruik van medicijnen.

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Medicamenteus advies bij stoppen met roken
Gebruik van nicotinevervangers zoals kauwgom, zuigtabletten, mondspray of pleisters. Specifieke instructies, aandacht voor interacties en bijwerkingen.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Richtlijnen voor doorverwijzing naar de huisarts
Welke patiënten moeten worden doorverwezen naar een arts op basis van zwangerschap, bepaalde aandoeningen, medicatiegebruik of sterke afhankelijkheid.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Definitielijst
WHAM-vragen: Vragen die de Wil, Huidige situatie, Acties en Medicatie van een patiënt in kaart brengen voor een gezondheidsadvies. Nicotinevervanger: Een product dat nicotine bevat en gebruikt wordt om ontwenningsverschijnselen te verminderen bij het stoppen met roken. Niet-medicamenteus advies: Adviezen die geen gebruik maken van medicijnen om een gezondheidsdoel te bereiken, zoals gedragsverandering en ondersteuning. Medicamenteus advies: Adviezen die het gebruik van medicijnen omvatten om een gezondheidsdoel te bereiken, zoals nicotinevervangers bij het stoppen met roken.

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 10 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 11 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 12 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.