Trollen: de pestkoppen van het internet
[1] Zo nu en dan duikt er in discussies op internet een gebruiker op wiens mening heftige reacties oproept bij de andere gebruikers. Zo’n pestkop, die als enige doel het verstoren van de orde heeft, wordt een trol genoemd. Deze – vaak anonieme – gebruiker geeft een mening die volkomen belachelijk is. Hij kan ook behoorlijk kwetsend zijn en gebruikt vaak grove taal.
[2] Een van de meest bekende internettrollen is Ome Johan, die in 2005 door de politie is aangehouden, na een advertentie op Marktplaats waarin een baby te koop werd aangeboden. Een echte trollenactie!
Help, een trol! Wat nu?
[3] Nu steeds meer bedrijfswebsites een discussieforum hebben en organisaties veel doen met sociale media, neemt de kans toe dat er getrold wordt. Hoe ga je hiermee om? Op de eerste plaats: niet alle negatieve uitingen zijn het werk van een trol. Probeer eerst voorzichtig na te gaan of een gebruiker misschien inhoudelijke kritiek heeft of gewoon een rotdag, voor je de conclusie trekt dat je met een trol te maken hebt. Is dit wél het geval, dan is het belangrijk dat je niet reageert zoals de trol wil. Ga niet mee in de discussie en word niet boos. Als je de trol negeert, is de lol er snel af en zal het trollen stoppen.
Naar: www.lemm-tenhaaf.nl, op 14 april 2019