Les 16: Als het tegenzit KLAAR

1 / 10
next
Slide 1: Slide
MaatschappijkundeMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 3

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 70 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide


WERK & MEDIA



Les X: Titel les
Maatschappijleer
HB3B
Les 16: Als het tegenzit (H8.4)
  
Maatschappijkunde Basis 3
2024-2025
WERK

Slide 3 - Slide

Leerdoelen
  • Je kunt uitleggen wat een arbeidsconflict is en wat een vakbond doet (R)
  • Je kunt de begrippen opzegtermijn en ontslag op staande voet uitleggen (R)

Slide 4 - Slide

Ruzie op je werk
Ruzie over het werk heet een arbeidsconflict: ruzie met je leidinggevende of werkgever. Bij zo'n conflict is het verstandig om samen naar een oplossing te zoeken. Want als de ruzie uit de hand loopt, lukt samenwerken niet meer.



Soms klagen meer werknemers van een bedrijf of bedrijfstak over hetzelfde probleem. Dan helpt het als je lid bent van een vakbond, een organisatie die opkomt voor de belangen van werknemers. Wanneer praten niet lukt, kun je gaan staken. Bij een staking leg je samen met je collega's het werk stil. De vakbond betaalt dan een deel van je loon door.

Vaak willen werknemers een hoger loon, maar de werkgever wil de loonkosten liever laag houden. Een vakbond onderhandelt namens honderden of duizenden werknemers. 

Slide 5 - Slide

Ontslag
Ontslagen worden is heel vervelend. Als je wit werkt, dan kan je werkgever je alleen ontslaan als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf te weinig geld heeft of omdat je niet goed presteert. Als je gestolen hebt of weigert je werk te doen, gelden er andere regels. Je kan dan op staande voet ontslagen worden. Ontslag op staande voet betekent dat je direct het bedrijf moet verlaten en geen recht hebt op een uitkering. Is je ontslag onterecht? Dan kun je bezwaar maken bij het UWV of naar de rechter stappen. Ook dan helpt het als je lid bent van een vakbond. Zij helpen je met de stap naar de rechter.

Bij ontslag geldt een opzegtermijn: dat betekent dat je, nadat je ontslag hebt gekregen of genomen, meestal nog een of twee maanden doorwerkt. 

Slide 6 - Slide

Opdrachten H8.4 (blz. 227-229)
Opdracht 1 t/m 7

Slide 7 - Slide

Huiswerk voor volgende keer
Samenvatting H8.4 (blz. 229) invullen

Slide 8 - Slide

Begrippen H8.3
  • arbeidsovereenkomst
  • Arbowet
  • minimumloon
  • brutoloon
  • nettoloon

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide