Klimaatverandering met de focus op Groenland AK

Klimaatverandering met de focus op Groenland
1 / 13
next
Slide 1: Slide
AardrijkskundeMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

This lesson contains 13 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Klimaatverandering met de focus op Groenland

Slide 1 - Slide

Theorie paragraaf klimaatverandering met de focus op Groenland
Lees en leer de paragraaf op de volgende slide over klimaatverandering en Groenland


Slide 2 - Slide

Paragraaf klimaatverandering
Klimaat algemeen
Oorzaken klimaatverandering:
Klimaat veranderd door verschillende oorzaken. De grootste factor is de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden, waardoor de temperatuur stijgt op aarde. Het hoge percentage broeikasgassen komt voornamelijk door het verbranden van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool).
Gevolgen van klimaatverandering
De uitstoot van de broeikasgassen is nu te hoog, als we deze tempo van uitstoot vasthouden, blijft de temperatuur op aarde alleen maar stijgen. Dit heeft grote gevolgen voor de mens, milieu en natuur. Je merkt dat het bloeiseizoen al eerder begint. Leefgebieden van dieren en planten veranderen, waardoor steeds meer dieren en plantensoorten uitsterven of vertrekken uit hun leefgebied, of wordt hun leefgebied veranderd door het temperatuurverschil. Ook zie je een grote verandering in het weer. Er zijn steeds meer stortregens, zware stormen of juist lange droogte en hete perioden. Hoe meer de aarde opwarmt hoe meer zee ijs gaat smelten, en dus hoe hoger de zeespiegel stijgt. Nederland is daardoor extra kwetsbaar voor overstromingen aangezien Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.

Slide 3 - Slide

Paragraaf Groenland 1
Groenland en klimaatverandering
Groenland staat bekend om zijn enorme ijskap, die meer dan 80% van het land bedekt. Maar wist je dat deze ijskap de laatste jaren steeds sneller smelt? Dit heeft grote gevolgen, niet alleen voor Groenland zelf, maar ook voor de rest van de wereld.

Waarom smelt de ijskap?
De belangrijkste oorzaak van het smelten van de ijskap is klimaatverandering. De aarde wordt steeds warmer, en dit heeft een groot effect op Groenland. De temperaturen op het eiland stijgen sneller dan op de rest van de planeet. Hierdoor smelt er meer ijs in de zomer, en vriest er in de winter minder ijs aan.
Een andere factor die bijdraagt aan het smelten van de ijskap is de zeestromen. Warme oceaanstromen stromen langs de kust van Groenland, waardoor het ijs sneller smelt.

Slide 4 - Slide

Paragraaf Groenland 2
Wat zijn de gevolgen?
Het smelten van de ijskap op Groenland heeft een aantal belangrijke gevolgen:

• Zeespiegelstijging: Als de ijskap smelt, komt er meer water in de oceaan. Dit zorgt ervoor dat de zeespiegel stijgt.Dit kan overstromingen veroorzaken in kustgebieden over de hele wereld.
• Verandering van zeestromen: De koude zoete smeltwaterstromen uit Groenland beïnvloeden de oceaanstromen.Deze stromen zijn belangrijk voor het klimaat op aarde, en als ze veranderen kan dat grote gevolgen hebben.
• Meer extreem weer: Klimaatverandering en het smelten van de ijskap op Groenland dragen bij aan extremer weer, zoals hittegolven, droogte, overstromingen en stormen.
• Bedreiging voor planten en dieren: Het smelten van de ijskap verandert het leefgebied van planten en dieren in Groenland. Sommige soorten kunnen zich hieraan aanpassen, maar andere zullen uitsterven.

Slide 5 - Slide

Paragraaf Groenland 3
Wat kunnen we doen?
Het is belangrijk om actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Dit kunnen we doen door:

• Minder CO2 uit te stoten: Dit kunnen we doen door minder auto te rijden, minder energie te gebruiken en vaker te kiezen voor duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.
• Te investeren in duurzame technologieën: We moeten investeren in technologieën die ons helpen om minder CO2 uit te stoten, zoals elektrische auto's, zonnepanelen en windmolens.
• Bewust te zijn van ons gedrag: We kunnen allemaal kleine dingen doen om het milieu te helpen, zoals minder water te gebruiken, minder voedsel te verspillen en te recyclen.
Door samen te werken kunnen we klimaatverandering tegengaan en de gevolgen ervan beperken. Zo kunnen we Groenland en de rest van de planeet beschermen voor toekomstige generaties.

Slide 6 - Slide

Youtube video klimaatverandering
Bekijk deze video op de volgende slide

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

Quiz klimaatverandering en Groenland
Maak de quiz over klimaatverandering en daarna de quiz over Groenland met de Wereldatlas.

Klimaatverandering: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zq1sv0wCVk-c31iJjW_x6cRBA6o_MaNOvMsXuVppb29UNFNBS0FBNEFBMEsxVTNQNDg2VE5RSlpCSC4u

Groenland: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zq1sv0wCVk-c31iJjW_x6cRBA6o_MaNOvMsXuVppb29UM0xIOTBYR1ZaUzQyTEVLQVU0TVdaS0Y4Vy4u

Slide 9 - Slide

Enquête klimaatverandering
Maak de enquête over klimaatverandering 
Enquête: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zq1sv0wCVk-c31iJjW_x6cRBA6o_MaNOvMsXuVppb29UMUhJRkpFQlNHV1pGOVhIVDM4SFNaT1BINS4u

Slide 10 - Slide

Google Earth
Maak de volgende opdracht op de volgende slide met google earth

Slide 11 - Slide

Google Earth opdracht
1. Open google-earth via internet of de desktop app op je laptop en navigeer je naar Groenland.

2. Zoom nu in op de kustlijn van Groenland, ga langs de hele kust en analyseer hoe de kustlijn er uit zien. Noteer wat je opvalt een de vorm en de kenmerken van de kustlijn. Kies vervolgens een deel van de kustlijn wat jou het meeste aanspreek, maak hier een screenshot van en bewaar deze voor later in de opdracht. 

3. Zoek naar een aantal van de grootste Gletsjers op Groenland en noteer hier de namen van. Ga vervolgens na welke kenmerken voor jou het meeste opvallen. Maak een screenshot van jou favoriete Gletsjer en bewaar deze voor later in de opdracht. 

4. Verslag. Schrijf een kot verslag (minimaal 100, maximaal 200 woorden) waarin je je bevindingen omschrijft. Ga in je verslag in op de kustlijn van Groenland, de Gletsjer en ijskappen Zet in je verslag de gemaakte screenshots inclusief toelichting. Sluit het verslag af met wat jij denkt geleerd te hebben in deze les. 

Slide 12 - Slide

Einde
Goed gewerkt allemaal!

Slide 13 - Slide