intro (10 min)
Start de les met een klassikale vraag stellen:
Wie luistert er weleens naar klassieke muziek?
Echt niemand? Waarschijnlijk is het antwoord dat geen of enkele leerlingen naar klassieke muziek luisteren. Maar stiekem horen ze klassieke muziek veel vaker:
Laat nu een stukje zien uit de
serie Wednesday,2022 van Netflix (1.50 min). bespreek daarna de volgende vragen:
- Wat valt op aan de muziek in deze scène?
- Zou je deze muziek ook thuis of op de fiets luisteren?
- Had je verwacht om in een serie uit 2022 klassieke muziek te horen?
In films en series wordt vaak (klassieke) muziek gebruikt. Muziek kan zorgen voor een extra sfeer of emotie in een scène. Maar het kan ook een bepaalde sfeer versterken of de kijker extra informatie geven. De komende lessen gaan we kijken hoe klassieke muziek wordt ingezet bij films en series en wat het verschil is tussen klassieke en moderne muziek.
(20 min Onderdeel A) Klassiek en modern?
Je kan deze opdracht klassikaal doen maar leerlingen ook zelfstandig laten werken in tweetallen. Hiervoor hebben we een werkblad ontwikkeld wat hier terug te vinden is.
De serie Wednesday draait om Wednesday Addams, die door haar ouders naar een speciale school voor buitenbeentjes, vampiers en weerwolven wordt gestuurd. Verschrikkelijk vindt ze het, tot ze tot haar grote vreugde ontdekt dat er in de buurt van het internaat een gruwelijk monster leeft. Bekijk met de klas nogmaals
het fragment uit de introductie. In dit filmfragment speelt Wednesday een stukje van componist Antonio Vivaldi - Winter I. Allegro Non Molto. Bekijk met de klas
een fragment waarin dit stukje wordt gespeeld door een symfonie orkest (tot 1.20 min).
Bespreek met de klas de volgende vraag:
- Welke verschillen zie je tussen beide fragmenten?
In de serie zie je alleen een cello en geen verdere instrumenten. Als je goed kijkt naar de hand, zie je dat de cello in de serie niet bespeeld wordt. Je kunt dit zien doordat de linkerhand niet of nauwelijks beweegt. Om verschillende toonhoogtes te maken op een cello gebruik je je vingers om ombeurten één van de vier snaren in te drukken en met je rechterhand over de snaren te strijken met een strijkstok. Dit komt heel precies! Ook zie je veel meer afwisseling in de beelden. De camera wisselt veel vaker van standpunt en laat meer gezichtsuitdrukkingen zien.
In een film wordt nagedacht over ieder shot. Een shot is een ononderbroken filmopname, die begint op het moment dat de camera persoon op ‘record’ drukt en eindigt wanneer de camera persoon op ‘stop’ drukt, waarna de camera of acteurs zich verplaatsen. Een scène is meestal opgebouwd uit meerdere shots, zoals een muur bestaat uit meerdere stenen. Bekijk opnieuw met leerlingen het fragment uit Wednesday. Laat ze klappen op het moment dat de camera van shot wisselt.
Ze zullen zo ervaren dat in dit korte stukje film al ongeveer 20 shot wisselingen zitten. Die zijn allemaal zo gemonteerd dat ze passen op de muziek.
Ritme en sfeer is dus niet alleen in de muziek heel belangrijk maar ook in film. Hoe wisselen de shots elkaar af? Gebeurd dit snel achter elkaar of juist heel langzaam? Vooral bij videoclips wordt hier goed naar gekeken. De beelden moeten passen bij het ritme van de muziek en de muziek versterken. Het moet voor de kijker een logisch harmonieus geheel zijn.
Richt je aandacht met de klas nu specifiek op de muziek en luister nog eens goed naar beide versies. Beluister beide fragmenten zonder beeld erbij.
Wat valt je op/ welke verschillen hoor je? Probeer dit te beschrijven door woorden te gebruiken als hoog, laag, snel, langzaam, complex, eenvoudig, luid, zacht, droog, glad, vloeiend.
In de serie is de muziek veel sneller dan het origineel. De melodie/solo lijn wordt in de serie door een cello gespeeld, maar is origineel geschreven voor viool. In de serie klinkt de melodie dus lager. Het orkest speelt het muziekstuk zoals Vivaldi ooit bedacht heeft. Als je goed luistert kun je verschillende instrumenten onderscheiden. In de serie is dit veel moeilijker te horen, doordat de muziek is bewerkt door een computer. Je hoort bijvoorbeeld geen Klavecimbel of barokorgel. In de serie zijn er ook geluidseffecten toegevoegd zoals de ontploffing (wat je ziet gebeuren in de scene)
Hoor je bij beide fragmenten dezelfde instrumenten?
Welke instrumenten hoor je?
Je ziet een barokorkest spelen met verschillende instrumenten: viool, altviool, cello, contrabas, klavecimbel (voorganger van de piano), barokorgel en een luit. In deze versie wordt Vivaldi echt gespeeld op oude instrumenten uit de tijd van de Barok (de tijd van Vivaldi). Sommige instrumenten zijn dus al zo’n 300 jaar oud!
Waarom denk je dat de regisseur van Wednesday ervoor gekozen heeft om juist deze muziek te gebruiken?
(40 of 10 min onderdeel B) Videoclip voor Vivaldi
In dit onderdeel maken de leerlingen een korte videoclip bij een fragment uit de compositie Winter van Vivaldi. Ze kunnen zelf filmbeelden maken of gebruikmaken van onze beeldbibliotheek. Hier vinden ze ook de muziekfragmenten en een werkblad terug.Liever een korte versie van deze opdracht? We beschrijven ook een 15 min versie.
Het stukje muziek wat we geluisterd hebben is onderdeel van Vivaldi’s beroemdste compositie: De Vier Jaargetijden (1718). De Vier Jaargetijden bestaat uit vier muziekstukken die allemaal een seizoen verbeelden. Vivaldi wilde zijn ervaring van de natuur omzetten in muziek. Hoe je de natuur hoort en ervaart, compleet met de gevoelens die daarbij komen kijken. Je hoort niet alleen natuurgeluiden in de muziek maar ook het drama wat de seizoenen meebrengt. Bekijk eventueel nog een keer het fragment uit van het symfonieorkest zodat je met leerlingen de volgende vraag kan bespreken:
Waaraan kan je horen dat dit stuk over de winter gaat?
Zodra je De winter (L’inverno) hoort, krijg je het bijna koud. De muziek rilt met trillende, bibberende tonen en wringende samenklanken. Ook spelen de violen hoog, zodat ze ijzig klinken. In het tweede deel laat Vivaldi je even opwarmen: terwijl de regen buiten tegen de ramen tikt met getokkelde tonen klinkt binnen het knapperende haardvuur door in de warme melodie. Een spannende tocht over het ijs hoor je in het derde deel, met een zoekende melodie die steeds twijfelend op en neer gaat en soms uitglijdt.
Laat leerlingen nu in groepjes van maximaal 3 aan de slag gaan met het maken van een korte videoclip van 1 minuut bij een fragment uit Winter. Geef ze de opdracht mee om goed te kijken welke beelden waar passen op de muziek zodat ze aansluiten bij het ritme van de muziek zoals ze ervaren hebben tijdens de klap opdracht. Geef leerlingen de volgende informatie mee:
1.Kies met je groepje een van de fragmenten van Vivaldi:
Fragment 1 0:38 tot 1:43 min
Fragment 2 3:33 tot 4:20 min
Fragment 3 6:25 tot 7:15 min
2. Maak samen een woordweb over de associaties die in je opkomen wanneer je naar de muziek luistert. Kies drie woorden uit die jullie willen gebruiken als thema voor jullie videoclip. Bekijk samen de beeldbibliotheek, welke beelden vinden jullie passen bij de muziek en bij jullie thema?
3. Download jullie gekozen muziekfragment en beelden en monteer deze in een app, bijvoorbeeld Cap Cut of een programma zoals Imovie. Let er goed op dat de beelden passen bij het ritme van de muziek en de muziek versterken. Het moet voor de kijker een logisch harmonieus geheel zijn.
15 min versie
Je kan leerlingen in plaats van echt aan de slag te laten gaan met monteren ook een storyboard laten tekenen. Ze denken zo ook na welke beelden waar passen op de muziek.
Afsluiting (5 min)
Sluit gezamenlijk de les af door samen een aantal videoclips te bekijken of bespreek met leerlingen onderstaande vraag:
Wat vind je van het gebruik en toepassing van klassieke stukken in series? (mag je het gebruiken, vind je het passen, mag je het aanpassen etc?)