Les 2: De rol van de onderwijsassistent bij externaliserend gedrag.

De rol van de onderwijsassistent bij externaliserend gedrag.
1 / 14
next
Slide 1: Slide
OnderwijsassistentenMBOStudiejaar 3

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

De rol van de onderwijsassistent bij externaliserend gedrag.

Slide 1 - Slide

Wat weet je nog van de vorige les?
- iedere student krijgt een blaadje.
- schrijf zoveel mogelijk op wat je je nog herinnert van de vorige les (individueel). 

Slide 2 - Slide

Waarom is de onderwijsassistent zo belangrijk bij het omgaan met externaliserend gedrag?
1. Onderwijsassistenten kunnen bijdragen aan het vroegtijdig signaleren van externaliserend gedrag. Door nauw samen te werken met de leerkracht, kunnen zij gedragsveranderingen bij leerlingen herkennen voordat deze escaleren. Dit maakt het mogelijk om snel in te grijpen en gepaste interventies te bieden, zoals het begeleiden van de leerling naar een rustigere omgeving of het toepassen van ontspanningstechnieken (Stevens, 2019).

Slide 3 - Slide

2. Bij leerlingen die externaliserend gedrag vertonen, kan de onderwijsassistent individueel of in kleine groepjes ondersteuning bieden. Dit kan variëren van het uitleggen van sociale vaardigheden tot het aanbieden van rustmomenten voor leerlingen die overprikkeld zijn. Door persoonlijke aandacht te geven, kunnen onderwijsassistenten helpen om het gedrag van de leerling beter te begrijpen en te sturen, zonder de rest van de klas te verstoren (Smith & Adams, 2022).

Slide 4 - Slide

3. Externaliserend gedrag komt vaak voort uit onderliggende emotionele of sociale problemen. Onderwijsassistenten kunnen de leerling helpen om zijn of haar emoties beter te begrijpen en uit te drukken. Dit kan door een luisterend oor te bieden, samen te werken aan probleemoplossende vaardigheden of de leerling te begeleiden bij het verwerken van frustratie en woede (Jones & Reidy, 2021). Dit helpt leerlingen niet alleen hun gedrag te reguleren, maar draagt ook bij aan hun sociale-emotionele ontwikkeling.

Slide 5 - Slide

4. Onderwijsassistenten kunnen helpen bij het bevorderen van begrip en empathie onder klasgenoten. Wanneer een leerling met externaliserend gedrag wordt ondersteund, kunnen onderwijsassistenten andere leerlingen bewust maken van de situatie en hen leren hoe zij op een positieve manier kunnen omgaan met moeilijk gedrag. Dit kan bijdragen aan een meer inclusieve en ondersteunende leeromgeving voor alle leerlingen (Müller, 2020).

Slide 6 - Slide

5. Wanneer een leerling externaliserend gedrag vertoont, kan dit de rust en veiligheid in de klas verstoren. Onderwijsassistenten helpen de klas in balans te houden door ingrijpen wanneer nodig, bijvoorbeeld door de leerling af te leiden, rustig met hem of haar te praten of de situatie te de-escaleren. Dit zorgt ervoor dat de andere leerlingen zich veilig voelen en dat de klas kan blijven functioneren (Stevens, 2019).

Slide 7 - Slide

Opdracht
Schrijf op het bord wat jouw rol is op stage betreft externaliserend gedrag, wat wordt hierbij precies van je verwacht? waar dien jij je aan te houden?

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Video

Wat zag je in het filmpje?
Bespreek de volgende vragen met je buurman of buurvrouw:
Vraag 1: Hoe reageert de medewerker op het externaliserende gedrag van de cliënt in het filmpje? Vind je dat deze reactie effectief is? Waarom wel of niet?
Vraag 2: Wat zou de medewerker anders kunnen doen om het externaliserend gedrag beter aan te pakken?
Vraag 3: Welke communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor de medewerker om effectief met externaliserend gedrag om te gaan?
Vraag 5: Hoe kan de medewerker een veilige omgeving creëren voor de cliënt die externaliserend gedrag vertoont?

Slide 10 - Slide

Casusbespreking 
Pak de opdracht van de vorige les erbij. Vorm groepen van vier studenten, waarbij minimaal één student uit het speciaal basisonderwijs komt. Bespreek samen een casus en analyseer het externaliserend gedrag en de reactie daarop. Zoek daarna naar verschillen tussen het regulier basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs. Leg dit vast en bespreek hoe externaliserend gedrag in beide onderwijssoorten wordt aangepakt.

Slide 11 - Slide

Wat is er uit de casusbespreking gekomen?
Wat waren de verschillen? Wat is jouw rol?

Slide 12 - Mind map

Praktijkopdracht
Onderzoek volgende week op stage hoe de leerkracht omgaat met externaliserend gedrag. Daarnaast pas je zelf vanuit deze les de theorie toe in de klas. 

Slide 13 - Slide

Feedback :)
Wat vonden jullie goed aan deze les? wat kan er beter of wat had je graag anders gezien?
Benoem 1 tip en 1 top

Slide 14 - Open question