Les 1

Les 1
1 / 12
next
Slide 1: Slide
NederlandsMBOStudiejaar 1,2

This lesson contains 12 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Les 1

Slide 1 - Slide

Introductie van de les: 
Heet de studenten welkom. Aan de plaatjes op het bord kunnen ze waarschijnlijk al een beetje zien wat het onderwerp van de les is.
Lesplanning:
- Lesdoelen
- Uitleg eindopdracht
- Filmpje kijken
- Tekst lezen + opdracht

Slide 2 - Slide

Bespreek de lesplanning van deze les.
Lesdoelen

- Je (economische) woordenschat uitbreiden.
- Informatie verzamelen voor een student op de partnerschool over Tony's Chocolonely.
- Het tekstdoel, de tekstsoort, het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst kunnen benoemen.

Slide 3 - Slide

De docent legt de lesdoelen van deze les uit. Op het moment dat de lesdoelen zijn uitgelegd, checkt de docent of alle studenten de gebruikte termen snappen en of er vragen zijn.

Eindopdracht (les 3)
Je schrijft (of typt) een brief naar je ´maatje´ in Brussel.
In deze brief leg je uit wat Tony's Chocolonely is. Houd er rekening mee dat de Belgische student dit concept niet kent.

In de brief gebruik je informatie uit de teksten die we gaan lezen en woorden die we de komende twee lessen gaan leren.

Slide 4 - Slide

De eindopdracht wordt alvast uitgelegd, zodat de studenten zich hier op kunnen voorbereiden. Het belangrijkste is dat de studenten weten dat alles wat ze gaan zien en lezen, moeten gebruiken in hun zelfgeschreven tekst.
Video!
Informatie uit deze video kun je gebruiken voor je brief en het helpt je de teksten beter te begrijpen.
Het is dus handig om aantekeningen te maken.

Slide 5 - Slide

De studenten gaan een video kijken over Tony's Chocolonely. Geef voor het kijken aan dat ze ook hieruit informatie kunnen gebruiken voor de eindopdracht en dat het dus handig is om aantekeningen te maken. 

Slide 6 - Video

This item has no instructions

Titel:
'De lange weg van Tony's Chocolonely naar eerlijke handel'

Denk eens na... wat zou het onderwerp, de tekstsoort,
het tekstdoel en de hoofdgedachte kunnen zijn?

Slide 7 - Slide

De studenten gaan in tweetallen zitten en krijgen een papiertje. Op het bord laat de docent de titel zien van de tekst die ze gaan lezen. Aan de hand van deze titel moeten de studenten opschrijven wat ze denken dat het onderwerp van de tekst is, het tekstdoel, de hoofdgedachte en de tekstsoort. Na vijf minuten te hebben gebrainstormd, wordt het klassikaal besproken. Een aantal studenten geeft aan wat ze hebben opgeschreven. Andere duo’s mogen hierop reageren. Op deze manier wordt er voorkennis geactiveerd over het onderwerp.

De docent laat de studenten in duo’s werken om zo interactie te stimuleren
Mocht er een gesprek stilvallen, stelt de docent leidende vragen waar de studenten over na kunnen denken.
Hoe ga je...
op zoek naar het onderwerp, de tekstsoort en het tekstdoel?

Slide 8 - Slide

GRIMM fase 1: de docent doet voor hoe hij de tekst scant en globaal leest en nadenkt over wat het onderwerp, de tekstsoort en het tekstdoel kunnen zijn. Voordat de docent begint met lezen, benoemt hij het leesdoel. De vragen die gesteld kunnen worden tijdens het modellen zijn opgenomen in het dossier.

De docent deelt de tekst aan de studenten uit, maar zegt daarbij dat ze deze nog niet hoeven te lezen. De docent pakt de tekst erbij en geeft aan dat hij de tekst leest omdat hij wil weten wat het onderwerp, het tekstdoel en de tekstsoort zijn.


Aan de slag!
Lees de tekst, onderstreep woorden die je niet (goed) kent.

Snel klaar? 
Schrijf de punten op uit de tekst die je belangrijk vond en die je aan je Brusselse maatje zou willen uitleggen. 
Wat is bijvoorbeeld het tv-programma 'Keuringdienst van waarde', en hoe leg je dat aan iemand anders uit? En zouden ze in België bekend zijn met het Max Havelaar keurmerk?

Slide 9 - Slide

De docent geeft de studenten vijftien minuten de tijd om de tekst rustig te lezen en woorden die onbekend en/of lastig voor ze zijn te onderstrepen.

Studenten die (veel) moeite hebben met begrijpend lezen, bijvoorbeeld door dyslexie, een andere moedertaal hebben of concentratieproblemen hebben, kunnen in overleg met de docent de tekst al eerder krijgen zodat ze deze rustig thuis kunnen lezen. Tijdens de les gebruiken ze deze tijd om nogmaals de tekst te lezen en zich meer te kunnen focussen op het onderstrepen van lastige woorden.

De hoofdgedachte

Slide 10 - Slide

GRIMM fase 2: de docent en studenten gaan samen de hoofdgedachte van de tekst formuleren. De docent stelt hiervoor telkens vragen als: ‘Wat weet je al?', ‘Wat verwacht je?', 'Wat denk je dan?’ en helpt de studenten zo om hun strategieën hardop te verwoorden.

Eerst wordt er aan een student gevraagd om uit te leggen wat de hoofdgedachte is. Als dat voor iedereen duidelijk is, gaat de docent met de studenten in gesprek en stelt daarbij een aantal vragen (zie ook hiervoor het dossier).
Lesdoelen: behaald?

- Je (economische) woordenschat uitbreiden.
- Informatie verzamelen voor een student op de partnerschool over Tony's Chocolonely.
- Het tekstdoel, de tekstsoort, het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst kunnen benoemen.

Slide 11 - Slide

Aan het einde van de les worden de lesdoelen van deze les weer getoond en vraagt de docent aan een aantal studenten of ze het lesdoel hebben gehaald. Ook is er de mogelijkheid om nog vragen te stellen. De docent laat de studenten handen opsteken als ze vinden dat ze het lesdoel hebben behaald. Als er studenten zijn die aangeven dat ze dit doel nog niet hebben behaald, vraagt de docent wat er nodig is om wel zo ver te komen.
Tot de volgende keer!
HUISWERK:
Schrijf alle woorden die je in de tekst hebt onderstreept in je schrift en neem deze mee naar de volgende les.

Slide 12 - Slide

De docent laat op het bord zien dat de studenten de volgende les het rijtje met lastige woorden uit de tekst mee moeten nemen. Daarna wordt de les afgesloten.