Classificaties van Decubitus wonden

Classificaties van Decubitus wonden









Gemaakt door: Youssra Bedaoui, Rosanne Bakker, Verona Balgobind, Shanica Groote
1 / 12
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 3

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

Classificaties van Decubitus wonden









Gemaakt door: Youssra Bedaoui, Rosanne Bakker, Verona Balgobind, Shanica Groote

Slide 1 - Slide

Reden voor het gekozen onderwerp?
Wij hebben voor dit onderwerp gekozen, omdat het ons vaak op viel dat we gedurende onze stage, patiënten zagen met onschuldige ´decubitus wonden´ die uiteindelijk door lichamelijk invloeden grote gevolgen opleverende voor de patiënt. 
Onze doel is om te benadrukken waarom het van belang is om de juiste interventies uit te voeren en dat het van belang is om een nauwe multidisciplinaire  samenwerking te hebben.







Slide 2 - Slide

Casus wondzorg: onclassificeerde Decubitus.
Dit artikel is verschenen in Nursing magazine mei 2018.

In dit Artikel presenteren Annelies de graaf en Kris Bernaerts, gespecialiseerde verpleegkundigen een wondcases uit hun eigen praktijk. (verpleegkundig specialisten wondzorg bij de Universitaire Ziekenhuizen in Leuven)


Slide 3 - Slide

Korte beschrijving van de casus:
Mw. Mertens is 61 jaar oud en is bekend in het ziekenhuis met een behoorlijke medische VG zoals: COPD, terugkerende bacteriële longinfecties, toxische hepatitis en chronische nierinsufficiëntie.
Mw. is opgenomen in Universitaire ziekenhuis in Leuven in verband met een dubbele longtransplantatie. De zware ingreep in combinatie met de IAD wordt de genezing erg vertraagd, dit zorgt ervoor dat ze een erge vorm van decubitus ontwikkeld in haar stuitgebied. Ongeveer na een maand dat ze in deze kritieke toestand ligt wordt er gespecialiseerde wondverpleegkundigen ingeschakeld, hierbij wordt eronder andere negatieve druk thearapië toegepast om de toestand van de wond te verbeteren.
Het moreel van dit verhaal is dat het cruciaal is om niet alleen te kijken naar wat een patiënt in de VG heeft, maar ook te kijken naar de risico factoren die met zich mee brengen.






Slide 4 - Slide

Ondanks voorzorgsmaatregelen ontstaat er toch decubitus bij mevrouw Mertens. Op haar stuit is een klein plekje necrose te zien.
Ongeveer twee maanden na opname is de fysieke conditie van mevrouw goed genoeg voor een chirurgisch debridement. De wond is grotendeels schoon, maar heeft wel een sterke bloedingsneiging.

Slide 5 - Slide

De visie van het Artikel
In deze casus wordt duidelijk dat decubitus kan ontstaan ondanks goede preventie, zeker als er veel bijkomende risicofactoren zijn’, besluit de Graaf. ‘Hoewel we bij mevrouw evidence based decubituspreventie hebben toegepast, en haar overige gezondheidsproblemen systemisch en holistisch hebben benaderd, hebben we decubitus hier niet kunnen vermijden. In zo’n geval is het belangrijk om snel advies in te winnen bij gespecialiseerde wonddeskundigen, om multidisciplinair te werken en wondheling zo snel als mogelijk in goede banen te leiden.

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Wat zijn de risicofactoren die voorkomen in de casus?

Slide 8 - Open question

Hoe herken je nou eigenlijk een Decubitus wond?

Slide 9 - Open question

Welk caterogie zie je hier?
A
cat 1
B
cat 3
C
cat 4
D
geen een antwoord is goed

Slide 10 - Quiz

Welk soort behandeling werd bij Mw. uitgevoerd?

Slide 11 - Open question

Slide 12 - Slide