Hoe kan ik kinderen met hoogbegaafdheid en meerbegaafdheid in de klas begeleiden?
Door: Noa, Sylvana, Shaniqua, Dominique en Dylan
1 / 10
next
Slide 1: Slide
WorkshopMBOStudiejaar 3
This lesson contains 10 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
Hoe kan ik kinderen met hoogbegaafdheid en meerbegaafdheid in de klas begeleiden?
Door: Noa, Sylvana, Shaniqua, Dominique en Dylan
Slide 1 - Slide
hoe kun je kinderen met hoogbegaafdheid of meerbegaafdheid het beste begeleiden?
Slide 2 - Mind map
De planningen moeten aangepast zijn aan niet alleen het kind, maar ook de situatie er omheen bijvoorbeeld de klassen situatie, dit kun je doen door andere cognitief sterke leerlingen samen te zetten hierdoor kunnen de leerlingen elkaar helpen en stimuleren.
1. realistisch plannen
Slide 3 - Slide
Door de leerstof beknopt aan te bieden (pakketen), voorkom je dat leerlingen niets leren, gedemotiveerd raken, werkhoudingsproblemen krijgen en mogelijk zelfs gaan onderpresteren. Wat niet geschrapt mag worden, is de verkorte instructie. Het is belangrijk dat de hoogbegaafde leerling de juiste strategie aangeboden krijgt en dat hij/zij binding blijft houden met de groep.
2. pakketen
Slide 4 - Slide
Als een hoogbegaafde leerling op een bepaald vakgebied pakketen heeft afgemaakt. Blijft er tijd over voor verrijkingswerk. Verrijkingswerk mag niet gezien worden als extra werk als het reguliere werk af is. Het is vervangend werk, wat past bij de leerdoelen van de leerling. Om ervoor te zorgen dat de verrijkingsstof niet vrijblijvend is, is het belangrijk om het werk na te kijken of over te kijken als de leerling het werk heeft nagekeken. Daarnaast helpt het integreren van de verrijkingsstof in een dag- of weekplanning bij het overzichtelijk en belangrijk maken van het vervangend werk voor zowel jou, als de leerling.
3. Verrijkingswerk als vervangend werk
Slide 5 - Slide
kijk samen met de leerling hoe alles ging wat was te moeilijk wat was te makkelijk en waar is hij/zij in geïnteresseerd. Dit kun je verwerken in de volgende planning.
4. Wekelijks evalueren
Slide 6 - Slide
meestal werken deze leerlingen in op hun eigen manier en vaak gaat dat helemaal goed. Maar soms is dit een incorrecte manier van werken omdat je deze niet bij elk onderwerp zo kan . bijvoorbeeld iet bij elke keer som kun je de techniek gebruiken die hun hebben bedacht. Hiervoor leg je uit waarom deze manier niet werkt en leer je de juiste aan. Dit betekend niet dat alles op de manier van de lesmethode van school moet als de zelfbedachte methode ook werkt kunnen ze deze blijven gebruiken, maar zorg er dan voor dat ze de methode van school ook kennen.
5. Laat ze werken op een kladblaadje
Slide 7 - Slide
Slide 8 - Video
wat heb je gezien in het filmpje?
Slide 9 - Open question
waar hebben kinderen met hoogbegaafdheid moeite mee