racen er is een extra e in de vervoegingen nodig (race is de stam). Hij ract is niet goed herkenbaar en wordt ook niet goed uitgesproken. De e blijft dus staan in de vervoeging: ik race - jij/hij racet - racete - geracet.
timen is vergelijkbaar met streamen, maar nu is er weer een extra e nodig. Jij timt is immers niet duidelijk; de eind-e is onmisbaar in de stam. Daarom is het timen - ik time - jij/hij timet - timede - getimed.
Slide 4 - Slide
Werkwoorden die geleend zijn uit het Engels, worden vervoegd volgens de Nederlandse regels.
’t ex- kofschip (dat helpt bij het afleiden van de juiste verledentijdsvorm) werkt ook bij uit het Engels geleende werkwoorden.
Werkwoorden die in het Engels op een dubbele medeklinker eindigen behouden die in het Nederlands als dat nodig is voor de uitspraak van de klinker die ervoor staat: baseballt - baseballde - gebaseballd ('bol'), passen - passte - gepasst ('paas'), appen - appte - geappt ('ep').
Als de dubbele medeklinker niet bepalend is voor de uitspraak, vervalt die volgens de officiële regels altijd: grilt - grilde - gegrild, strest - streste - gestrest.
De Spellingwijze Onze Taal staat grillt - grillde - gegrilld en stresst - stresste - gestresst wel toe